Nea Mișu, pe numele de civil Mihail Spălățelu, a fost un personaj prezent în amintirea multor ofițeri care și-au petrecut perioada de studenție în Institutul de Marină al anilor ’80. În perioada aia nea Mișu era șeful catedrei de sport din institut care institut, la peste 2000 de elevi în toți anii de studiu, era o fabrică care livra resursă umană marinei, deopotrivă civile și militare.

În anii ’80 marina română și-a atins apogeul … marina militară trecea de 20.000, flota comercială număra spre 300 de nave comerciale și peste 18.000 de navigatori civili … cam astea-s cifrele, eram ceva, nu?

Noi toți, ăștia care am trecut pe acolo, datorăm câte ceva școlii și oamenilor care s-au ocupat de noi în anii ăia complicați. Nu avem toți amintiri plăcute, fiecare a simțit mai apăsat sau mai puțin apăsat școala militară … unii profesori au fost modele, chiar și unele cadre, au pus ceva cărămizi la fundația pe care am crescut. Alții au depus eforturi să ne arate cam cum să nu ajungem în viață.

Nea Mișu a fost un personaj. Personaj despre care am aflat mai multe după ce-am terminat școala decât atunci când eram elev în compania sportivă al cărui comandant era. N-a făcut figurație la locul de muncă, a rămas câte ceva în urma lui, atât hardware, adică baza sportivă a institutului, cât și software, în fiecare dintre noi, foștii lui elevi. Și cred că foștii lui elevi ar trebui să contribuie la portretul care ar trebui să rămână acum, când nea Mișu nu mai e.

Așadar, care, cum vă aduceți aminte … procedați și de asamblat mă ocup eu.

cor+1

 

 

 

 

 

 

Reclame