După cum ați observat, probabil, mă exprim în scris de ceva vreme. Nu sunt de meserie, n-am formare umanistă, ba dimpotrivă, chiar. Iar în ultimii doi ani de liceu, grație tovarășului profesor de română, am urât această materie din tot sufletul … iar la bacalaureat am luat fix 6 la română. 6.

Primele materiale scrise la care m-am opinitit au fost cele politice. Interpelări, întrebări în parlament, oarece discursuri, când aveam de vorbit pe ici, pe colo. Observând că nu sunt chiar penibil, am perseverat cu exprimarea scrisă și după ce am ieșit din politică și am devenit un soi de finanțator de revistă, revista Ligii Navale Române.

Eh, din 2011 începând, scrisul a căpătat un rol terapeutic, să știți. În 2011 viața mea de om normal s-a sfârșit și a început alta, de om hăituit de unele instituții ale statului și, mai ales, de persoană supusă flegmei oricărui virtuos care beneficiază de anonimitatea pe care o conferă internetul.

Faptul că m-am putut exprima în scris mi-a servit, mi-a păstrat mințile acasă. A fost important ca supapă, pentru că eu sunt destul de ermetic de fel, nu mă exteriorizez, nu mă hlizesc ca proasta la sulă. Am scris și lucruri foarte personale, amintiri despre ai mei, despre mine, despre colegi, am scris despre lucruri impersonale, oarecum cetățenești, așa, și am scris despre vapoare și despre școala de marină așa cum era ea și cum eram și noi … și am scris despre cum cred eu că ar trebui să fie mediul meseriei mele.

Bun, lungă introducerea, dar am vrut să precizez că nu mă dau vreun scriitor sau jurnalist, singura mea pretenție reală de la mine a fost să nu fac greșeli de exprimare. Faptul că, în timp, din ce în ce mai multă lume m-a urmărit și a apreciat ce-am scris e un imens compliment pentru mine care am avut o formare atât de umilă din punct de vedere literar.

Apropo de legitimitatea de a mă exprima pe subiecte legate de flotă … Mă gândesc că o am. În primul rând, am ceva instruire pe subiect. Aproape 4 ani de școală militară de marină, încă unul civilă, 10 ani de mers pe mare, altă școală afară, am fost și director de port și dom’ profesor sunt și armator de vase mici, mici … am fost și sus și foarte sus și m-am prăvălit de m-am făcut țăndări și mi-am adunat și cioburile de pe unde au aterizat și, spre nefericirea unora, încă respir. Cu scurte întreruperi, viața mea a fost și este legată de vapoare. Am un bagaj de informații preluat din familie, de la tatăl meu care era o enciclopedie ambulantă în materie de vapoare și marinărie și corăbii și orice … și am fost realmente interesat de navele noastre, de ceea s-a întâmplat în anii de expansiune ai flotei și ai portului Constanța. N-am fost niciodată foarte curios din fire, cu o singură excepție. Vapoarele și oamenii de la bordul lor, de pe lângă ele și care aveau legătură cu ele. Marinăria mi se pare cea mai frumoasă meserie din lume. Dacă e să fiu cinstit, aproape 25 de ani cât am gravitat în jurul mării și vapoarelor și bărcilor, eu nu am muncit o zi, eu doar am făcut câte-un pas cotidian în propria-mi poveste. Și sunt un mare privilegiat din acest motiv.

Există un soi de cititori și comentatori pe care vreau să-i pomenesc. Oamenii periculoși pentru că știu ei câte ceva, nu prea mult, dar știu. Cunoștințele puține generează păreri greu de zdruncinat și, de cele mai multe ori, greșite. Ca la examen, când ai învățat și știi foarte multe devii și conștient de limitele tale, că se poate ivi ceva care să arunce în derizoriu efortul tău. Când știi puține și ești bâtă ai curaj … Așa și cu băieții ăștia … specialiști, n-au mutat în viața lor un pai de la stânga la dreapta dar, din sub pat, răcnesc de n-ai văzut. Aproape orice scriu eu pe subiectul flotei republicii socialiste are și câte-un ecou dintr-ăsta, venit de la aj’mecul sau brutarul care știe mai multe decât jupânul sau decât șeful mecanic sau decât oricine deasupra lui în lista de echipaj. Mai sunt și alții, mai subtili, care fac apel la memoria colectivă care e cam scurtă adică, vezi bine, taică-meu a fost reprezentantul Navrom la Istanbul din 1986 până-n 1992, deci securist, deci eu nu am voie să deschid gura. Sau … ce-am făcut eu ca deputat, în 2004, pentru navele care dispăruseră deja … Una peste alta, vajnici bărbați care vă aflați, încercați să întreprindeți ceva în domeniul ăsta, orice, plecați cu un cauciuc umflat din portul Tomis, creați un loc de muncă, două, tremurați să vedeți dacă vă ajung banii la ziua de salariu și la ziua de plată a asigurărilor sociale pentru angajați și după aia exprimați-vă proletar, până atunci, fuck off.

Revenind.

E imposibil să mai fim ce-am fost. Ce-am fost, în termeni de tonaj, a fost nesustenabil și ar fi și azi la fel de nesustenabil pentru o țară ca a noastră. Mie, care sunt destul de introdus în ce-a fost Navromul și familiar cu managementul maritim al prezentului, mi-e imposibil să mă exprim pe subiectul foii optime de parcurs în 1990, imediat după ce persoana aia cu gât scurt și păr vopsit cunoscută sub numele de Petre Roman a declarat întreaga industrie a României o grămadă de fier vechi. Probabil că, din 302 nave, ar fi trebuit vândute 200 pe loc, cu banii obținuți să fi retehnologizat altele și așa să fi consolidat o companie de maxim 100 de nave care să fie privatizată ulterior, pe bucăți. Anii 90 au fost sălbatici în shipping, nu garantează nimeni că ar fi fost vreo soluție perfectă … și, chiar și așa, conservarea pavilionului nostru nu ar fi asigurat-o gestionarea mai înțeleaptă a parcului de nave ci un cadru legislativ care să-l facă atractiv … dar asta nu suntem în stare să facem nici acum, în al dooșoptâlea ceas, când nu mai avem nave maritime comerciale și riscăm să ne desființăm ca breaslă.

Un scenariu pesimist, credeți? M-aș bucura, dar cam asta e poteca pe care am apucat. Desprinderea administrației noastre maritime de noțiunea de navă nu are ca efect doar lipsa locului de practică pentru cadeții produși antreprenorial de școlile noastre de marină. Are ca efect instituții care nu înțeleg fenomenul, nu înțeleg problemele pe care le au armatorii și companiile de navigație sau de management în shipping, nevoia piețelor, că-n shipping sunt mai multe, resursele, trendul industriei și așa mai departe.

Am mari dubii că proiectele pe care am de gând să le propun … la momentul ăsta nici nu știu cui am să le propun … vor schimba ceva. Pentru a schimba ceva cu adevărat în România este nevoie de ceva mai mult decât a îți asuma performanța în termeni de kilometri de centură a nu știu cărui municipiu. Orice politician care se dorește performant în transporturi trebuie să-și asume trafic. Volumele de trafic nu pot fi atinse fără centura nu știu care iar centura nu știu care nu rezolvă singură volumele de trafic … Traficul vine dacă ești atractiv, dacă ești predictibil, dacă ești serios. Fără trafic de mărfuri, fără a deveni o verigă a mobilității bunurilor, te stingi, ca sistem de transport. Traficul consolidat de pastilați care mișună pe autostrăzi în w/end spre menajeria asta care a ajuns Mamaia nu e suficient, din păcate.5262

O să continui cu amintirea Navromului fie și pentru faptul că mi se pare nedreaptă soarta pe care a avut-o. A fost o companie specială pentru mulți dintre noi. Nu știu dacă servește la ceva concret, m-aș bucura dacă aș răscoli o emoție care să aibă și un început constructiv, oricare ar fi ăla.