Și dacă tot am răscolit printre reperele începuturilor drumurilor pe mare ale generației noastre am găsit ceva ce-am scris acum vreo doi ani, ceva peste care am trecut cam repede și vreau să repar acum.

În aziul confiscat de superficialitate și de blazare este aproape imposibil de redat emoția pe care o stârnea intrarea în anul III de studiu la Institutul de Marină așa cum era el înainte de 1989. Intram toți în ultima parte a unui maraton de 4 ani, lăsând în urmă materii de politehnică, analize matematici și algebre și fizici și mecanici teoretice în dauna unor ore de specialitate care miroseau a nave comerciale și viață civilă … navigație, meteorologie, teoria transportului maritim, economia lui și așa mai departe. Parcă și profesorii erau mai altfel și parcă și ofițerii erau mai altfel și nu mai aveam gradați din anii mai mari ci eram gradații anilor mai mici și din șase înviorări dintr-o săptămână ieșeam la maxim două și săream gardul în fiecare zi numai ca să arătăm că se poate iar viața noastră de elev militar devenea o haină din ce în ce mai ușor de purtat pentru că se vedea momentul în care se va fi deșirat de tot.5349_4590144112968_1552653727_n

Și de ce anul III … păi, vă spun eu imediat, Pentru că Neptun. m/n Neptun. Adică nava pe care nu mai făceam planton și SSC ci cart și vardie. Nava comercială la bordul căreia treceai Bosforul și Marmaraua și Gibraltarul spre Atlantic. Și pentru că Anvers, Hamburg sau Bremen. Sau Casablanca, să nu uităm Casablanca, în al cărei bazar auzeai strigătul de luptă al maghrebianului în contact cu urmașii lui Ștefan … sugi pula, Vasile … Pentru că emisiuni de televiziune, muzică și filme prinse când eram pe lângă coastă. Și acum, când mă uit la Bourne’s Identity cu Richard Chamberlain, parcă mă apucă bălăngăneala, că eram la intrare în Biscaya când am văzut filmul pe Neptun, în iulie 1989.

Pentru orice ofițer de marină comercială produs între 1977 și 1990 de singura, pe atunci, școală superioară de marină din România, nava Neptun este ceva foarte important, o bornă de neuitat în devenirea fiecăruia. Probabil că orice meserie are bornele ei, mai mult sau mai puțin importante pentru performerii ei. Se poate. Pentru noi, Neptun este o treaptă de suflet, rămasă chiar și în absența navei la care s-a renunțat cam prea ușor și lipsit de glorie.

Și atât de importantă fiind, Neptunul este prezent, în fel și chip, în piedicile în calea uitării puse de institutarii de la școala de marină și bune maniere din Coiciu care s-au tot imortalizat cu ocazia prezenței la bord, în voiajul din partea a doua a anului trei de studiu.

Tema ananasului este, fără îndoială, numitorul comun al pozelor de grup. Și promoția noastră are, și cei din ’89 și la ’88 am văzut … puștani îmbrăcați în țol de instrucție numărul 3, pantaloni de doc și la tricou, în mijocul vreunei cabine de 8, cu un ananas tronând în mijloc.

De înțeles, mă văd nevoit a explica. La epocă, Navromul avea operator dedicat în portul Anvers, Antigoon-ul … la câteva nave aflate în absolut orice moment al anului în Anvers, la ce flux de marfă deversam noi acolo, aveam prin Albert Docks, vreo trei dane, chiar scria pe magazii Navrom, încă se mai vedea șters și prin 2002, când am stat eu la școală acolo.

IMG_0570Peste drum, prin dana 180, era, încă este, poziționat terminalul de fructe al portului în zona de depozitare a căruia se lăsau ordonat, în lădițe și containere dedicate, toate fructele pătate, lovite, considerate a fi substandard. Bun, și de unde credeți că făceam cu toții shopping-ul de vitamine, de acolo, ce s-o mai dăm pe după cireș … Care dintre noi văzuse înainte de ’89 ananași live, dacă erai norocos, aveai parte de ei în compot, o dată, de două ori, de șapte ori pe an dar în starea lui naturală era tot la fel de simplu de atins ca tezaurul de la ruși. Și uite-așa, emoționați și salivând în fața ananașilor ajunși în fața noastră doar pentru că nu erau suficient de buni pentru supermarketuri, ne pozam fericiți că suntem împreună și că, odată plecați în voiaj, suntem altfel, mai buni, mai sofisticați, mai jmecheri decât cei lăsați acasă, nu, că doar pentru asta ne făcusem marinari … și frate, fără excepție, toți cei prima oară scăpați în această libertate, în definitiv controlată, de la bordul unei nave comerciale, prima oară intrați în contact cu un echipaj civil, relaxat și extrem de occidental perceput de noi, la anii ăia, toți găseam în ananasul ăla scăpătat dovada absolută că suntem pe drumul bun, garanția unei vieți îndestulate și altfel decât a restului de 23 de milioane de pacienți ai ospiciului care a fost România de dinainte de 1989.

Și au trecut peste 25 de ani de atunci. Dintr-un singur Institut de marină nu s-au făcut două mai mici, ci două mai mari, producem ofițeri de marină pe stoc. Neptunul nu mai e, nici nu avea cum să mai fie. Scopul acestei nave a fost întotdeauna practica viitorilor ofițeri de marină și nu balanța contabilă pe care, oricum, nu avea cum s-o rezolve pe plus. Nava a fost răsfățul de care am avut parte de la un stat comunist care a gestionat agresiv, deseori aberant perioada anilor ’80, dar care nu a făcut rabat în câteva domenii de activitate, iar învățământul a fost unul dintre acestea. Iar de învățat, am învățat. Și așa, carrots and sticks, am ajuns ofițeri de marină și oameni. Bărbați. Poate nu toți de excepție, în niciun caz sfinți, dar imposibil de ignorat. Și în toate astea Neptunul și ananasul au avut rolul lor.

5262Neptunul și ananasul generației care este acum în școală, indiferent care școală, care-o fi?

Acknowledgement: Imaginile acestui material au fost posibile datorită contribuției capt. Dragoș Teodorescu, achizitor al foto Neptun underway și a sediului Antigoon, port of Antwerp și domnului Adrian Schon Enache, promoție 1988, Facultatea Electromecanică Navală IMMB Constanța, admin. al profilului Facebook al promoției Colegii noștri de altădată.