Bun, sunt între cursuri și am o scurtă pauză de care vreau să profit să comentez despre nu se știe când organizate dar deja comentatele alegeri pentru primăria Constanța … comentariu, așa cum m-am exprimat și pe Facebook, declanșat de statementul, pe acest subiect, al domnului Vali Coman, blogger. Domnul Vali împarte viitorii candidați în candidați și iepuri, ceea ce e plastic, dar corect, având în vedere că unii vor candida, cei din partea celor două mari blocuri, PSD și PNL, iar alții vor face doar puțin zgomot …

Bun, deci domnul Vali ce zice el despre candidatul PSD, pre numele său Decebal Făgădău … Perceput drept tehnocrat și mai puțin ca politician, cu o imagine destul de diferită de cea a fostului său șef pe linie administrativă, familist cu copii, foarte discret în privința vieții personale, cunoscut ca o persoană cu uși deschise dialogului de tip administrativ chiar și în zona adversarilor politici ai PSD. Bine antrenat în comunicare, cu solide cunoștințe în domeniul administrației publice, Făgădău este un candidat greu de dovedit într-o dezbatere tete-a-tete. În plus, sprijinit de PSD, va beneficia de mașinăria de campanie pusă la punct în ultimii 10 ani și de faptul că deține pârghiile Primăriei chiar în anul electoral.

Opinia domnului Vali este împărtășită de mulți alți domni și doamne, nu neapărat pentru că dau valoare de adevăr valențelor tehnocrate, mai discrete și familiste cu care a fost congratulat domnul Decebal, ci pentru că au în minte istoria supremației electorale a PSD-ului din Constanța și pentru faptul că e călare interimar pe postul pe care dorește să-l cucerească și electoral.

Okay, deci, s-o luăm sistematic … eu nu cred că domnul Făgădău are vreo legătură cu noțiunea de tehnocrat. În fapt, nici nu știu cu ce se ocupă și ce pregătire are, pentru că nu o deconspiră. Un tehnocrat n-ar fi avut obediența pe care a demonstrat-o domnul Făgădău care, pe parcursul mandatului său de vice-primar, a reușit să nu deranjeze nici măcar un milimetru administrarea mizerabilă a acestui oraș manelizat iremediabil care este Constanța.

Politician nu este domnul Făgădău, aici suntem de acord … bun, asta nu e neapărat un lucru rău, admițând că această persoană ar avea ceva de spus. Din ce știu, niciodată nu are nimic de spus, drept pentru care, nici prea multe de făcut … Familist, nu știu, dar probabil că este, foarte bine, diferit de flamboiantul Bonduelle, total dedicat segmentului de tineret bovin care, odată bifat, se regăsește în diverse capacități prin primărie.

Cu ușile deschise inclusiv la adversarii politici … a mă lăsa … doar nu vă imaginați că avea vreun dialog administrativ de capul lui, avea dialog adminstrativ exact cât dădea drumul lesa, funcție de interesul și dispoziția celui care i-a inventat poziția.

Apropo de comunicare … hm … omu’ mi se pare total lipsit de orice abilitate de a comunica, bun, nu-l ajută nici vocea … poate doar dacă ar cânta vreo romanță, ceva … și nici nu s-a dovedit posesor a vreunei noțiuni, strategii, idei care ar merita comunicată, explicată și popularizată. Nici nu avea cum, săracu’ e limitat ca orizont de mișcare, nu atât de lege, cât de miile de cutume ale puseului ăsta de puroi promiscuu care este primăria Constanța … și aici ajungem și la concluzia mea, apropo de cât de greu ar fi de dovedit Decebal Făgădău într-o discuție tete-a-tete …

Dacă cineva ar avea interesul să-l bată pe domnul primar wannabe în alegeri, repet, în alegeri, nu cu lovituri sub centură sau stenograme sau mai știu eu ce, Făgădău nu poate fi desprins absolut deloc de porcăria care a ajuns orașul nostru în cei 15 ani de domnie ai lui Bonduelle. Orașul a crescut ca o tumoare imundă, aglomerând clădirile, construite fără nici măcar o umbră de concept arhitectonic sau estetic sau măcar funcțional … Spațiul verde s-a diminuat, orașul e cicatrizat grotesc cu fel de fel de proiecte cretine inghesuite, unele stagnate, cum ar fi structurile de la poarta 1 sau de vis-a-vis de Ibis sau de pe strada Traian … proiecte făcute în scârbă față de vecini, față de constănțeni, față de oricine. Zonele rezidențiale, pur și simplu, nu mai sunt rezidențiale … s-a construit atât de mult și anapoda încât calitatea vieții a scăzut până la limita confortului de bloc pe orizontală, nu e spațiu, nu sunt locuri de parcare, nu e vegetație, nu mai e nimic … doar abuz de betoane fără noimă.

Totul, dar absolut totul, a fost privit dintr-o perspectivă imobiliară … și Mamaia, distrusă literalmente și bulevardele, terenurile de sport, stadionul 1 Mai, altădată un complex armonios construit de un arhitect dizident, e asaltat de spălătorii sau mici invenții dătătoare de profituri nefiscalizate, dacă se poate … asta se intenționa și cu portul Constanța, probabil … slavă domnului că portul rezistă, deocamdată …

Asta e, stimați domni și doamne … Bonduelle & Co. a reușit să mă facă pe mine, constănțean născut crescut și agățat de nostalgia simbolurilor comunității de altădată, să-mi fie silă să mai intru în orașul pe care nu-l mai recunosc și care a devenit un agresor pentru proprii useri. Iar Făgădău este poziționat fix în Co. … deci lângă Bonduelle. Așa că … hai, pa.

Revenind, dacă meciul se joacă pe teren și nu e blat, că în Constanța tot ceea ce respiră a apucat măcar un bob de mazăre … deci, dacă nu e blat și candidatul PNL nu va fi sabotat din interior cu tot felul de sondaje de-ale lui Chiru și dacă dorește și să câștige … Făgădău își caută de lucru.

Nu știu cine va fi de la PNL … dacă la alegeri se prezintă cu pițigoiul ăla care mi-a mulțumit într-o scrisoare că mi-a intrat în casă, atunci e blat și nu are rost să mai comentăm. Dacă în meci intră cu Ramona Mănescu sau, mai bine, cu Ovidiu Cupșa, atunci se aplică paragraful anterior.