A doua zi după alegeri …

Acum nu mai mult de 4 zile eram în stare să pariez pe orice că Ponta câștigă. Și n-a câștigat. A pierdut. Rău a pierdut. Ajungând în seara asta acasă, stăteam și spălam vreo 6 roșii și mă gândeam de ce m-am înșelat atât de tare la alegerile astea … și am ajuns la concluzia că în aceste momente trăim finalul politicii așa cum am știut-o până acum … Parcurg cei câțiva pași de la chiuvetă pân’ la masa unde mănânc cu ochii-n laptop și ce găsesc pe facebook … pe colegu’ de școală de marină Grizzly care ce spune el …

Nu despre Iohannis sau Ponta este vorba aici, ci despre prabusirea unui sistem electoral mizerabil si invechit. Agentul electoral, activistul din teritoriu, primarele si toata gasca asta de lipitori de afise si-au dat ultima suflare. Au invins like-urile, retelele de socializare, media on-line libera de interese, comunicatiile moderne, generatia cu tastatura si sms!!! Bravo! Urmatorul pas: votul electronic. Si toate se vor schimba. In 10 ani nu vor mai exista partide politice , parlamente, comitete si comisii; fiecare cetatean va putea participa la bunul mers al statului printr-un click! Am aceasta viziune, a statului minimalist, cu guvern angajat, format din tehnocrati, care propun spre avizare decizii privind bunul mers al tarii, iar noi cetatenii sa apasam pe buton de acasa, din cafenea sau de aiurea. Asa va fi!

Asta e, de fapt … asta a fost și asta va fi de-acu’ încolo … și ăsta-i și motivul pentru care m-am înșelat atât de zdravăn … au lipsit toate ingredientele a ceea ce consideram eu o campanie reușită, garant al victoriei în alegeri. Duse-au fost organizațiile pe secții de votare mobilizate exemplar, cu președinți nedormiți o lună, prețios obosiți și gata să-și tranzacționeze oboseala de campanie pe un loc de muncă pentru fată, sau băiat, sau nepot, proaspăt absolvenți de particulară „la drept” … sau în „măneigement” … Duse au fost tinerele echipe de lipitori de afișe pentru care scoteai bani din buzunar și te declarai mulțumit dacă nu-ți aruncau prea multe afișe sau postere sau calendare la vreun gunoi … sau pe toate într-o scară de bloc … duse au fost și mitingurile prin țară, cu deplasările militanților din județele limitrofe, îngrămădiți în autocare, costisitori și ei … autocarul, sendviciurile, apa, sucurile, șoferul etc … Și au lipsit și dezbaterile televizate … au lipsit, că nu era nevoie. Combatanții au fost necoplanari, au vorbit fiecare pe altă limbă. Ponta cu cifrele, cu pibu’, cu nu știu ce, Iohannis fără cunoștințe pe subiect, dar cu altă atitudine pe de-a întregul … s-a descurcat mai bine la a doua întâlnire, apoi a cântat imnul în direct, nazal, dar corect, a spus că mai bine pierde decât să fie mârlan … A, bun, admirator al șarjelor lui Băse, unde lipsa verbului și a replicii tăioase, categorice, echivala cu eticheta de loser, Iohannis mi s-a părut că nici nu încearcă să opună rezistență, vorba unui prieten, frate, ăsta nu-și dorește să ajungă președinte.

Dar meciul a fost altul, după cum am văzut. Comunicarea, dar nu doar comunicarea … schimbul de generație al votanților, fiecare an trecut înseamnă ieșirea treptată din scenă a unor nostalgici, înlocuiți de tineri lipsiți de inhibiții și de alte sentimente față de România pe care n-au prins-o, generații azvârlite într-o lume fără reguli, provocate de bacalaureat și de simulacrul de viață academică privato-stato-postcomunistă, dar absolut de rahat și fără relevanță în viața reală, provocate de lipsa locurilor de muncă și de tot felul de alte, multe, lipsuri … E, și pentru ei, produsul Ponta a fost de rejectat pentru produsul Macovei, care deși mai bătrână decât Ponta s-a comportat ca și cum ar fi fost mai tânără decât Ponta și apoi, în turul doi, pentru produsul Iohannis pe care clipul cu ceasul bunicului l-a nimerit la fix … nu știu dacă bunică-su era ceasornicar, dar în clip a fost și clipul a fost belea … Românii de afară, zgândăriți că nu sunt lăsați să voteze au inițiat tsunami-ul electoral și gata rezultatul …

Da, Grizzly are perfectă dreptate. Toate se vor schimba. Electoratul, primul, s-a schimbat deja. Pachetarii devin mai rari, informația circulă mai repede, viața are alt ritm, oamenii reacționează mai rapid și mai lipsit de inhibiții. Asta va schimba și partidele, sunt convins. Campaniile vor fi altceva decât mobilizarea asta cretinoidă de oameni, armate care încearcă să vândă populației lozinci și povești în care nu cred, dar cu care speră să-și rezolve un băiat, o fată, un nepot … Campania a devenit like și share și Puie Monta … Și, mărturisesc, nu mi-am imaginat că dinamica vieții poate face așa victime … de-aia, captiv unui mod de gândire valabil cu doar doi ani în urmă, eram absolut convins că Ponta iese președinte.

Dar n-a ieșit. Meciul n-a fost despre Ponta sau Iohannis. A fost despre trecut și viitor, sau despre cum a perceput lumea trecutul și viitorul. E o ironie amară că unul dintre cei mai tineri politicieni ai Europei decontează pierderea meciului cu generația tânără. Nu-l invidiez. Vine o perioadă care o să-l îmbătrânească de la zi la zi. Asta e. Colegii care până acum câteva ore îl preamăreau, acum se coagulează să-i rupă capul … Ar fi haios să-l schimbe cu vreo cotoarbă, cu mileu’ pe computer … ar fi dovada supremă că PSD n-a înțeles nimic din toată … hm, muia asta însetată pe care le-a dat-o românu’ din țară și de afară …

Sper ca Iohannis să popularizeze în România respectul față de muncă pe care-l are inoculat neamul lui dintotdeauna. Sunt sceptic, dar îi doresc să încerce, măcar.

 

Anunțuri

16 gânduri despre “A doua zi după alegeri …

 1. Din pacate lucrurile nu stau chiar asa Laurentiu, dupa aceste alegeri toul se va intoarce la normal: partidele vor fi conduse in continuare de 10/20 de oameni, iar restul membrilor de partid vor fi simpli „yes-mani” care vor gasi mereu argumente pentru deciziile luate la vraf, pentru orice coalitii mai mult mai putin monstruase in speranta ca vor primi un os de ros. Mai e mult pana departe, pana la ce spune Grizzly, dar e corect ca asta e viitorul. De dorit este ca fiecare comunitate locala sa se organizeze si sa actioneze pe principiul: ce e bun pentru comunitatea locala e bun pentru tara.

 2. Nu mai fi atat de patetic, trucurile ieftine prin care imaginea politicianului (” demagog, oportunist, etc, ..) cu o imagine casnica banala nu prinde la oamenii cu cerebel. Vezi Doamne, spalai rosii, dar mintea era altundeva, dar tu spalai rosii, …. , cate rosiii?…. chiar sase, … evident. Nu conteaza, daca era cinci sau 100, important este sa aminteste , asa „in treacat „: ca erau sase, chipurile ce preocupat erai si meditatia din haurile gandirii era doar pe planul doi, un efect secundar.
  Efecte subliminale ieftine, trucuri de doi bani.
  Lasa ipocriziile , Laurentiule !

  L-am cunoscut si pe tatal tau, dar nu e cazul sa discutam despre asta aici si acum. Navele alea vopsite unicat in alb-galbui din flota navromista (Brad, Marasti, etc) stau marturie, intr-un ocean de conformitate cineva vopsea nave in alte culori…!!!!???

  De aia a fost trimis la Istanbul, Berkin stie de ce, doar a fost falimentat de FSN-ul infloritor la vremea aia….

  1. Stimate domn care l-ați cunoscut și pe tatăl meu care, în oceanul de conformitate, vopsea navele alb-gălbui și de-aia a ajuns la Istanbul … Nu mai sunt politician de ceva vreme, ba chiar între timp, am căpătat și alte calități la modă, gen inculpat … care-mi neutralizează orice pornire de-a imi face vreo imagine. Ma limitez la a îmi rezolva problemele de natură penală și cam atât. Dezvăluirile dvs că, în calitate de posesor de cerebel, n-ați căzut în acum deconspirata mea capcană cu roșii și hăul gândirii și meditația și alte trăiri ale dvs m-au mișcat atât de profund încât nici nu-mi pot reveni … Berkin, FSN înfloritor, Mărăști și Brad? Serios? N-aveți și ceva util de făcut? Mai sunt niște produse ale vremurilor de-atunci care îmi mai scriu pe-aici … îmi reproșează că nu știu ce le-ar fi zis taică-meu mai acu’ vreo patruj’ de ani, că era securist sau pilos sau nu mai știu ce. Sunt convins că ați trăit niște momente absolut eroice în vremea comunismului, că ați rezistat până la unul și vremurile v-au marcat. Bun. În calitate de posesor de cerebel care vă dați, aveți ceva inteligent de comentat pe tema celor scrise de mine? Procedați și comentați. Dacă nu, lăsați-l pe taică-meu să se odihnească că l-au mușcat suficient de mulți cretini de cur … Auzi, marea de conformitate și alb-gălbui …

 3. NU vreau sa fiu inteles gresit, ceea cea am spus se referea la demagogie si politica.

  In ceea ce il priveste pe tatal dvs, nu pot decat sa am un gand pios, odihneasca-sa in pace! Nu conteaza daca a fost securist si pilos, nici nu ma intereseaza, stiu ca a fost un comandant excelent, administrator real al navei sale. ( Personal prepara carnati pentru echipaj la pupa navei, din niste purcelusi cumparati de vii de prin porturi de aiurea si ingrasati la bord- nu am auzit de alt comandant care sa faca acest lucru pentru echipajul sau. Echipajul sau stabil chiar il iubea si-l urma pe navele alea alb-galbui… fara suparare)

  Eu m-am referit doar la activitatea politica …. dar cred ca este mai bine sa ma opresc aici….., politica e mizerabila,, daca v-ati retras, atunci eu va felicit si va doresc succes !

  1. Domnule, da … Nu-mi dau seama de la ce moment în viața lui taică-meu a început parcursul ăsta culinar … care nici nu s-a limitat la vapor, că-l continua și acasă … Și aveți dreptate și cu echipajele navelor lui de suflet, din care cea mai de suflet a fost Cozia. Unii au mai dispărut, alții au plecat pe afară, dar cu mulți dintre cei rămași în viață sunt și azi în legătură, adică după 30 de ani de când taică-meu s-a lăsat de mersul pe mare … Mediul companiei Navrom de-atunci nu mai poate fi replicat, cu bune, câteva, cu rele, mai multe … Cert e că relațiile închegate atunci nu dispar decât când dispărem unul câte unul, la altă scară, că eu am navigat la Navrom doar câțiva ani, mi se întâmplă și mie.
   Culoarea era un alb ușor alterat cu extrem de puțin galben, corect. Bradul n-a prins culoarea asta, prima piturată așa a fost Felix, apoi a venit Mărăști și ultima, Cozia, care era și cea mai spectaculoasă.
   Cât despre activitatea politică aveți toată legitimitatea s-o faceți. Am intrat în politică crezând în proiectul Băsescu. Acum, la ani după ce am ieșit, atât din politică, cât și din proiectul respectiv, înclin să cred că a fost o greșeală. Eu sunt atât de atașat de meseria mea încât nu cred că ar fi trebuit s-o las, fie și pentru un proiect politic în care am sperat. Probabil că era treaba altora să-l facă. Deși în activitatea politică am avut mici succese de etapă, acum, după atâția ani, îmi e ciudă că am pierdut atâta timp cu un job steril, care te consumă, te pervertește și te prostește. Past tense acum, asta e, vedem ce mai putem repara.

 4. Sa fiu onest, Ponta a pierdut pe mina diasporei ! Ne-a sfidat,(in primul tur nu am apucat sa votez) ca entitate,si nu a tinut cont ca avem rude in tara , care nu vor accepta la infinit pachetele oferite de indivizi, care de fapt sint DATE de UE, ca o contributie pentru „scoaterea la liman” a unei populatii sarace, dar cu milionari in EURO,facuti pe spinarea primilor. Si diaspora nu se opreste aici ! Au avertizat noul presedinte ales ca nu i-au dat mandat in alb, ca vor sa „investeasca” intr-o mare puscarie in Insula mare a Brailei, cu zidurile perpendiculare pe malul Dunarii, unde sa fie cazati TOTI cei care au umilit poporul roman, de la 22 Decembrie 1989 si pina acum ! In diaspora, nu sint numai cei plecati din motive economice, ci si victime ale loviturilor de stat din 1989 si 2012, ale mineriadelor,ca sa nu vorbim si de urmasii celor care au suferit de pe urma comunismului ! Pe scurt, diaspora vrea DREPTATE ! Nu ne intereseaza din ce partid fac parte suspectii, sau ce nume au ! Diaspora vrea ce este „afara” , unde traiesc si muncesc ! N-or fi perfecte nici societatile in care traiesc, nu negam, insa ORICUM sint mai bune ca in Romania. Inutil cred sa aduc argumente pro sau contra acestei afirmatii.

  1. Ponta a pierdut ȘI pe mâna diasporei, în opinia mea. Alegerile au fost pierdute în țară, cred, prin strategia de imagine, unde ce-a fost mult a fost mult prea mult … Iar mizeria pe care o știu generalizată în stratul politic suprem al acestei țări nu mă fac prea optimist pentru viitorul imediat și pe termen mediu.

 5. Multumesc pentru reply, Dle Mironescu. Poate suntem din acelasi segment daca ne referim la profesiunea comuna, de care si eu sunt la fel de atasat de peste 30 ani, nu conteaza ata…. Dar categoric nu suntem pe acelasi segment in ceea ce priveste activitatea politica, unde sunt foarte multi fripturisti, sau poate numai fripturisti-asta este mult mai exact, dar mult mai grav… nu avem ce face deocamdata atata timp cat electoratul majoritor al lui mazare se bazeaza pe semi-analfabeti. De aceea eu am renuntat la politica din 1996, atunci eram un membru ” cu perspective.., etc , mie rushine acum ca nu am inteles ce insemna politica= totalitar fripturista,… eram membru PNT cu carnet sub nr. 200, atunci era clar ca va castiga CDR, modul dezgustator in care s-a consumat campania m-a facut sa ma retrag inainte de alegeri, nu am vrut nici un fel de functii. (Mentionez ca eram comandant la vremea aceea, dar m-am rushinat cand am vazut cate potlogarii se pot face: … pentru ce ? : asta era intrebarea; TREBUIE sa castigam: – acesta era raspunsul, costurile:? nu interesau pe nimeni..)
  Daca deranjez nu mai intervin pe acest blog, dar oricum un sincer SUCCES

  1. Nu aveți pentru ce, domnule comandant. Și nici nu deranjați. E un … hm, sfertodoct pe-aici, ăsta care v-a răspuns semnându-se Beria și dându-se mai inteligent decât îl recomandă pregătirea … un fost radiotelegrafist de radiocoastă, turnător și hoț de prin cabine când a mai apucat să navige, emigrat și aprig comentator al politicii și, în general, a tot ce respiră prin țara mamă, așa, deci tovarășul ăsta s-a aventurat în a mă jigni pe mine și pe taică-meu, în a mă blestema și dorindu-mi cancer și nu mai știu ce … nici chiar retardatul ăsta sociopat nu m-a deranjat … omu’ e pur și simplu bolnav și nu trebuie blamat prea tare …
   Atâta timp cât criticile sunt aduse de-o manieră în limitele normalului putem conversa și schimba impresii, indiferent cât de contondente sau de categoric opuse. Politic vorbind … hm, cred că s-a încheiat o etapă din viața noastră. Ne-a luat cam mult, mă gândesc … aveam 20 de ani la revoluțiune și aveam impresia că s-a dechis o lume în fața noastră … Am sărit de 45 acum și, uitându-mă înapoi, nu mai știu dacă lumea s-a deschis sau s-a închis sau de ce au trenat toate în maniera asta … După cum v-am mai spus, politica nu mă mai interesează și asta din mai multe motive personale sau de conjuctură generală. Singurul succes pe care mi-l doresc este să fim sănătoși, ai mei și cu mine, și să avem șansa să fim lăsați să muncim. Succes și dumneavoastră, oriunde ați fi și orice ați face.

 6. dle Stalin , sa ma recomand , eu sint Beria si te sfatuiesc sa mergi la medic si sa-i spui ……….
  Dle Doctor, eu ma numesc Stalin si cred ca sufar de
  „sindromul Stockholm”.
  Dl Doctoru ‘ o sa stie despre ce este vorba………
  Si eu in prima faza am fost tentat la un sentiment uman……..
  Dar cind am fost trimis la spalat de farfurii ca cica asta fac emigrantii mi-am dat seama ca mila este ultimul sentiment la care trebuie sa apelez cind e vorba despre ,,navele alea alb-galbui,,
  uite am invatat si eu cu copy paste ……
  http://www.boncafe.ro/amoretto-dragoste-sindromul-stockholm-simpatie-pentru-diavol-c1_c10_a124

  Revista Magazin.ro)
  „În situaţii de ameninţare şi supravieţuire căutăm dovada speranţei – un mic semn că situaţia s-ar putea îmbunătăţi. Când cel care abuzează/controlează arată victimei o cât de mică bunăvoinţă, chiar dacă este şi spre propriul lui folos, de asemenea, victima interpretează acea mică bunăvoinţa drept un tratament pozitiv din partea captorului. În situaţii de captivitate de război, a cruţa viaţa victimei este adesea suficient”, scrie Dr. Joseph M. Carver în articolul său

  „Iubirea şi Sindromul Stockholm: Misterul de a iubi un abuzator”

  (sursa: The Epoch Times)

  Nevoia victimelor de a supravieţui este mai puternică decât impulsul de a urî persoana care a generat această situaţie.
  Victimele ajung să-i vadă pe răufăcători că pe nişte tipi buni, chiar că pe adevăraţi salvatori în următoarele 4 situaţii:
  – 1. O persoană ameninţă cu moartea pe alta şi este percepută că având capacitatea de a pune în practică ameninţarea;
  – 2. Persoana nu poate scăpa, deci viaţa sa depinde de agresor;
  -3. Persoana ameninţată este izolată de ceilalţi, astfel încât singura alternativă posibilă depinde de agresor;
  – 4. Agresorul este perceput ca arătând un anumit grad de bunătate către victima.
  (sursa: Presa militară – Spirit militar modern – Studii; Articole)
  Ai grija dle Comandant …..sa nu fii trimis si dta la
  ,,manevre de vase mici ,, adica la spalat de vase, ca esti ca si mine un prapadit de emigrant……………

 7. dle Beria…
  cer scuze gazdei acestei pagini pentru ca m-am deranjat sa raspund dar ilaritatea pe care mi-ai provocat-o m-a obligat. nu stiu cine esti, nici nu ma intereseaza, dar cred ca ai nevoie de doctor sa te scape de frustrarile care te chinuiesc cu siguranta. simpatiile sau antipatiile tale ma lasa rece, Sindromul Stockohlm, … hm… categoric preferabil decat „tabula rasa” . Ascult cu mare placere Immortal, Rotten Christ sau Marduk, acum 10 zile au concertat Melekesh la Bucuresti si imi pare rau ca nu am putut sa fiu prezent, poate cu alta ocazie.
  Expresia aia prafuita cu ” manevra de vase mici” este demult rasuflata, in citatul tau nu provoaca nici macar ilaritate, poate doar lehamite.

  Sfaturile le poti pastra, multumesc pentru intentie. Recomand Slipknot : spit is out. Fa un efort si asculta bucata.

  Iesi in castig !

 8. am gasit acest „pamflet”, l-am citit si l-am recitit si tot nu mi-a venit sa cred ca este real. Incredibil, cat de dezgustator a ajuns acest specimen abosolut incalificabil. Se lauda ca este lauret Herder.., Oh Doamne ! Rezervatiile sau custile din Zoo nu pot sa gazduiasca un asemenea troglodit. Un criminal, caci acela care isi bate jic de talentul sau este un mare vinovat inaintea oricei instante. Mai multa abjectitate ca in linkul de mai jos nu exista. Scuze gazdei RSS, dar a trebuit sa ma exprim, Chiar daca nu ..: a doua zi dupa alegeri ”

  http://www.puterea.ro/politica/capsuna-voda-pamfletul-lui-corneliu-vadim-tudor-pentru-klaus-iohannis-105145.html

  1. Aveți dreptate, dom’ comandant. Vadim e un conglomerat de contradicții. Faptul că încă există în plan mediatic e un lucru negativ în sine, dar nici nu se bulucesc prea mulți oameni serioși care să polarizeze atenția și să-l lase pe ăsta la o binemeritată pensie.

 9. totusi un lucru nu am inteles, adica faptul cu ” binemeritata” pensie !!!???? deci sa intoarcem si celalalt obraz trogloditului, BIne merITA pensie sa fie raSpaLata? Nu inteleg? Patrascanu atunci cand a devenit ministru al (juSTitiei) a instituit acel regim concentrationar de lagare si inchisori unde au pierit peste 500000 de oameni nevinovati in anii 1945-1965. acest vadim este la fel de vinovat ca exponentii si tortionarii stalinisti:nicolski, draghici, pantiusa, goicea, walter roman, brucan,barladeanu. mois, col. craciun si alti pe care ISTORIA nu are sa-i uite.

  PS: am avut neplacuta surpriza sa gasesc in Bucuresti, pe langa parcul IOR o strada care se numeste L.Patrascanu !!! Chiar asa ! Imi este imposibil sa mai trec pe acolo. Am marcat ruta ocolitoare pe GPS!
  Nu se poate asa ceva Dle Oprescu ! O strada pomenind numele unui calau care a ucis sute de mii de romani. Un agent bolsevic acest Patrascanu. Calau al neamului sau.

 10. Vreau sa revin cu o completare. Istografia ceausista l-a facut un erou pe acest odios criminal Patrascanu doar pentru faptul ca a fost oponentul lui Gh-Dej. Sartrapul Dej a avut grija sa scape de toti oponentii lui, asa erau jocurile atunci, asa au invatat de la Stalin. Se spune ca Patrascanu a declarat la Cluj „inainte de afi comunist sunt roman..”. este adevarat, asta s-a intamplat in timpul revoltei studentilor de la Manastur. Nici un reprezentant al puterii nu a reusit sa calmeze studentiii, nici autoritatitle soivietice, nici asis.univ, turnator securist Nicolae Giosan si atunci a fost chemat acest Patrascanu, Daca nu incepea discursul cu acest demagogic”inainte de a fi comunist sunt roman” nu ar fi fost lasat sa vorbeasca. Nu ar fi fost cu numic mai bun decat Gh-Dej, dar …vae victis../

  Seniorul Ion Gavrila Ogoranu in volumele ” Brazii se frang , dar nu se indoiesc” … este martor direct al evenimentelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s