Cine a spus că nimeni nu-i de neînlocuit a fost un mare prost. Sunt și d-ăștia. De neînlocuit. În general oamenii intangibilelor, oamenii pe care nu-i poți șablona, oamenii ale căror rezultate în orice activitate există pentru simplul motiv că motivația lor e a lor și nu poate fi replicată.

Iar la organizația asta a noastră, Liga Navală Română, au existat oameni din ăștia, nu mulți. Probabil că mai sunt câțiva, chiar mai puțini, deci. Se duc unul câte unul și nu te poți înfrâna să constați că cei care au crescut odată cu marina română, martorii vremurilor în care aveam flotă comercială și aveam flotă militară și aveam o școală de marină în care găseai peste 3000 de suflete la orice moment, oamenii ăștia încetează să mai existe … iar poveștile lor, acum încă credibile, vor părea peste ani, povești incredibile pentru că lumea noastră a luat-o razna.

Nea Marin Dumitrescu era o figură de om … Mic, cu o voce puternică și, aparent, prost dispus și țâfnos. Era suficient însă să-l faci să râdă. Se metamofoza într-un unchieș șoltic, îi râdeau și ochii și fața … cred că și pălăria aia pe care o mai purta câteodată pufnea în râs.

Fiind secretarul general al Ligii, lucram împreună și ne-auzeam când ardea situațiunea … Ba contractul de închiriere a sediului din București, ba nu știu ce altă treabă organizatorică, statutul, alegerile, adunările generale, nici nu contează, în tonul lui nea Marin toate deveneau imperative când mă trăgea la răspundere că nu răspund la telefon … Ordonat până la amănunt, toate actele erau scrise de mână, procesele verbale ale ședințelor vorbesc de la sine … ăla a zis, președintele a făcut, totul era menționat la virgulă … dacă a scris el în procesul verbal al alegerilor din 2010 că domnul Mironescu a promis că nu mai face politică …

A fost poate cel mai important amortizor al situației conflictuale între mine, președintele provenit din marina civilă, fost politician și târât prin procesele la modă și straturile pensionare ale marinei militare … nici nu-mi dau seama de ce m-a sprijinit atât, și-o fi dat seama că fac tot efortul ăsta pentru că merită și meseria noastră un sprijin acum, că e nevoie, i-o fi ajuns mojicia unor amirali d-ăștia de butaforie, comandanți de vreo două remorchere pe la Dunăre, nu știu … Cert e că s-a bătut pentru ideea mea de ligă chiar dacă el susținea tunător că liga a fost organizația pensionarilor din marina militară … Așa e, a fost, dar este o organizație care are suficient potențial ca să reprezinte și altceva decât apusul unei bresle.

Am stat de câteva ori de vorbă cu nea Marin, dincolo de statut și alegeri și filiale și nu mai știu ce. Traseul lui, ca și al altor protagoniști ai vremii este neverosimil în contextul vâltoarei pe care o trăim astăzi. S-a întâmplat într-o vreme în care România ieșise din război și-și îndrepta cocoașa … naționalizare și cooperativizare, alfabetizare și electrificare și industrializare și de toate … Școala de marină era pe unde sunt pompierii astăzi, trenul de la Craiova natală la Constanța făcea o veșnicie, tovarășele se pețeau în căsătorie, iar lumea pornea în viață de la lingură și cum, necum, toți nea Marinii ăștia au făcut ceva din țara asta, și fabrici și uzine și flotă și de toate. Nu știu dacă nea Marin era un nostalgic. Povestea lui, spusă într-un notariat unde așteptam să fim băgați în seamă de o cocoană pentru circa o semnătură, m-a azvârlit pe mine în nostalgia unor vremuri despre care mai mult am citit decât le-am trăit. Bun, n-au fost idealul, au avut încărcătura lor de nedreptate și inechitate, dar ceea ce se întâmplă azi, când tot poporul face eforturi să distrugă prin nepăsare și lipsă de asumare sacrificiile perioadei lui nea Marin și a altor nea Marini, toate astea ne lasă fără istorie, într-un fel.

La ultimile alegeri, comandorul în retragere Marin Dumitrescu a fost reales secretar general al Ligii Navale Române și, deși el a spus că-i bătrân, că are nu știu câți ani, că nu știu ce, pe locul ăla din stânga podiumului, cu terfelogul ăla de procese verbale în față, n-avea cum sta altcineva. Și nici nu mi-am imaginat cum ar fi să stea altcineva.

Eh, de câteva zile, nea Marin nu mai e. S-a mai supărat o dată pe mojicii de serviciu și s-a dus. Iar onorurile militare și pavilionul care l-a însoțit pe ultimul drum sunt o mică răsplată pentru acest pălmaș al marinei și pentru viața lui de om corect și muncitor, răsplată venită din partea unei societăți care are alte modele în viață, mult superficiale, aproape numai imagine, fără conținut în spate, fără muncă, fără altceva.

Îi sunt recunoscător că l-am cunoscut.

Reclame