Săptămâna asta, proaspăt încheiată, am tras concluzia că nu sunt în trend. Concluzia am tras-o eu, motivația mi-a oferit-o fii-mea, într-o dimineață, în drum spre liceu … ne ciondăneam pe muzică și nu știu cum am ajuns la manele și părerea mea de neclintit că manele sunt destinate trepanaților. A, dar toată lumea ascultă manele la noi în liceu … Unde, măi, la Mircea se ascultă manele? Da’ bineînțeles … iar la petreceri, când se pun manele, toată lumea se animă și dansează … cu versuri cu tot … Unde, măi, la Mircea? insist prostește, știind răspunsul, dar vrând să văd cum argumentează … Da, da, la Mircea … Păi la majoratul ăla n-a venit Adi Minune … a fost dezmăț, iar după ce a cântat ăla, a plecat toată lumea …

Deci … să ne înțelegem … vorbim de Colegiul Național Mircea cel Bătrân, formerly known as Liceul de Matematică – Fizică Mircea cel Bătrân din Constanța, o instituție înființată în 1886 și care, după ’89, a căpătat statutul de școală europeană. Odată cu statutul ăsta a căpătat și multe năravuri, iar consumul de manele este numai unul dintre acestea.

Ia luați de analizați ce fredonează liceenii secolului XXI pe holurile liceului a cărui piatră de temelie s-a pus în secolul XIX … Deci:

Tu ma vrei pentru o viata
Eu te vreau doar pana dimineata
Tu vrei sa raman cu tine
Eu vreau doar o noapte de iubire
Maine nu voi mai avea habar
Nu voi sti nici cine esti macar
Vreau un strop de fericire si o noapte de iubire
Si-ti voi arata ce i dragostea

Trubadurul Minune punctează în opera sa tânguită cum vrea să o fericească pe domnișoara doar o noapte, să-i arate ce-i dragostea, iar mâine să-l găsească în deplină și categorică uitare … asta în ciuda faptului că domnișoara e onestă și l-ar vrea pentru toată viața … și uite așa avem una dintre multele cauze ale nivelului șeptelului școlar al prezentului … vedeți ce le poluează simțirelul încă în formare? Hai să ți-o pun și la gară … N-am avut resursă decât pentru un single, dar și restul excrementelor cântate de balauri sunt la fel, să n-aveți emoții … Iar am pus-o și-am supus-o … Într-un colț de cimitir … Numele tău de azi îl voi uita …

Durerea este un leit motiv care vinde … cu speranță observăm că toate ciorile sunt în doliu, în veșnică luptă cu dușmanii, iar inima apare la două versuri, ori lângă durere, ori cu amăgirea, ori cu plânsul, da frate, toți plâng și se frământă cu dușmani și cu fericire tristă și fericire veselă, e ceva … Din păcate, mesajul greu al operelor se rezumă la behăitul despre inimi afectate … în realitate, inimile lor n-au nimic, vorba Paraziților „mulți, proști și n-au nicio boală …” Pe cale de consecință, artiștii sunt sănătoși și cântă în continuare … și cântă și îmbolnăvesc încet și iremediabil o generație pe care sistemul de învățământ din România a lăsat-o în bătaia valurilor prostului gust și a superficialității și a lipsei de principii.

Când eram eu în același liceu nu se asculta muzică proastă. Parcă nici nu exista muzică proastă. Am ascultat acum, dintr-un amuzament nostalgic, mai multă muzică ușoară de dinainte de ’89 decât am ascultat atunci, când era livrată obligatoriu pe la radio sau în cele două, trei ore de program la TVR … În anii ’80, Topul Radio Vacanța era aproape identic cu Top of the Pops din UK, Holograf cânta, Iris cânta, la fel și Roșu și Negru, Phoenix n-am mai prins c-o ușchiseră ca și Dan Andrei Aldea … am apucat Cenaclul Flacăra și am stat într-un picior la Poezia Muzicii Tinere, cenaclul lui Pittiș. Toate astea m-au făcut imun la orice formă de jeg audio caracteristic tristului prezent și mă simt aproape jignit când aud că în incinta fostei mele școli, pe acolo unde au călcat, elevi sau profesori, niște oameni care au avut ceva de spus în țara asta, orizontul a ajuns confiscat de manele.

Dar … probabil că trebuie să trecem și prin asta … cum pentru toate este o vreme …

După discuția cea revelatoare exact la tovarășu’ Bono m-am gândit și la cum le-a potrivit el în Miss Sarajevo, arătând cum războiul lasă tinerii fără lucrurile frumoase în viața aia de ieșit din copilărie … is there a time to run for cover … e vremea să te și ascunzi … is there a time for kiss and tell … și să te pupi și să te lauzi … a time for east seventeen … și e vremea și pentru East 17 … în mintea lui Bono, mai rău ca East 17 nu ți se poate întâmpla nimic … eh, nu l-a auzit pe Salam, sau Minune sau pe alt retardat …

Omul avea dreptate, corect … războiul din Bosnia a transformat copiii în oameni maturi peste noapte și nu s-au bucurat de normalitatea vârstei de 15 – 16 ani … Dar noi … Noi ce război avem și ce miză mai are învățământul curului din România dacă induce copiilor noștri genul ăsta de modele și de viață și de aspirații … cum din copii de școală îi transformă în adulți mutanți sociali, fără principii și țeluri profesionale … În absența unui bagaj moral, a unor principii corecte și a unui standard de comportament școlar și extra școlar, toate prostiile astea Școala altfel sau opționalele nu știu care sunt pierdere de timp. Învățământul din România a pierdut meciul cu provocările prezentului în care părinții nu mai au timp de copiii lor că trebuie să muncească, câteodată trebuie să muncească și bunicii, prezent care nu mai oferă sport de masă pentru tineret și tabere gratis pentru toată lumea, activități în colectiv și așa mai departe.

Dar … pentru toate este o vreme, probabil … Eh, sper să-i prind sfârșitul ăsteia.