Ieri am stat de vorbă c-un prieten dom’ comandant posesor de agenție de crewing. Așa, și cum vă merge? Laurențiu, merge … cam șchiop, ce să-ți zic … Am pierdut tancurile, știi că aveam tancuri. Da … Păi, de ce le-ați pierdut? Din cauza comandanților și șefilor mecanici … Cum, dom’le? Păi, dacă nu se mai satură … În mijlocul crizei au vrut mărire de salariu … de la 7 la 10 mii pe lună … și scandal cu armatorul, care scandal s-a suprapus peste unul anterior declanșat tot de un comandant care s-a plâns la un pilot că n-are nu știu ce și s-a oprit operarea unui tanc de 150.000 vreo 2 zile … Și uite-așa, comandanții și șefii români au fost schimbați și aduși greci, care, după un voiaj, au spus că nu pot lucra cu secunzi și mecanici unu români, așa că i-au schimbat și pe ăia și au pus tot greci și, în câteva luni, au ajuns la nebrevetați și i-au schimbat pe toți cu filipinezi și gata cu tancurile … și asta de la domnii comandanți cărora nu le-au ajuns 7 mii pe lună … Iar după ce-a renunțat la noi, armatorul ne-a trimis exact cât câștigau tovarășii comandanți de la operare … încă vreo 3, 4 mii pe lună … Acum, pe vapoarele pe care le mai avem, nu lăsăm mai mult de 5 români … și, chiar și așa, câteodată sunt mulți … acum câțiva ani aveam exact doi … știi cine s-au bătut la mijlocul voiajului, nu? Ăia doi români … știi ce funcții aveau la bord, nu? Comandant și șef mecanic …

Povestea flotei … sau, vorba lu’ don Pedros, fie-i țărâna ușoară … căcatul flotei, var nestins, nu știu de unde venea vorba, cert e că n-am uitat-o, cum n-am uitat nici alte mostre de înțelepciune ale limbajului de vapor caracteristic echipajelor românești de care mie și altora lăsați de mers pe apă ne e dor când și când … Deci … povestea flotei, da.

Dacă ar fi să repartizez o vină pe categorii de cauze apropo de implozia Navromului aș spune că motivele pentru care am rămas fără flotă sunt împărțite între incapacitatea statului de a înțelege schimbările cruciale generate de lumea shippingului, incapacitatea proaspăt instalaților după ’90 de a aprecia exact ce dezastru poate genera încetarea bruscă a sprijinului de stat acordat flotei, deficitul de management real, direcționat corect spre eficientizare și menținerea tonajului sub control român și resursa umană pestriță, lipsită de tăria de caracter dată de o adevărata tradiție în îndeletnicirile pe apă și pe lângă apă.

Și, știți ce, paragraful de mai sus, deși lung, se păstrează ciudat de valabil și astăzi, când nu mai avem flotă … Există încă remanent, un strat de domni foști tovarăși, care nu realizează încă termenii unei ecuații aplicabile transporturilor navale pe mare sau pe ape interioare. Bun, nu-i neapărat vina lor, dacă ești peisagist de meserie nu ai cum să realizezi prin ce trece un armator nevoit să intre în conformitate cu ce-ți bese ție mintea.

Ships are like cabbage … nobody wants it but everybody needs it … zicea un fost profesor pe care l-am avut la Anvers și pe bune că avea dreptate. Nimeni nu ar trebui să dorească să fie armator … cine ar vrea, de bună voie, să investească azi sute de milioane în nave menite să iasă peste plus/minus un an, într-o industrie ultra super regularizată care le poate, sau nu, absorbi … O industrie în care nu controlezi aproape nimic … Nu controlezi trendurile economice, nimeni nu știe ce globalizarea poate oferi ca side dish, ce economii sunt emergente și care nu sunt, ce porturi cresc și ce porturi (Constanța) trag să moară, nu se poate prognoza, în totalitate, vremea și/sau valurile ciudate … în concluzie, să fii armator nu e neapărat o bucurie … sau, mă rog, ai o bucurie, că lumea fără tine nu se poate învârti, dar bucuria asta are doza ei de masochism.

Grație modului iresponsabil în care ne-am comportat cu zestrea navală a comunismului, noi suntem feriți de a fi armatori serioși … nu avem cerere, nu avem bănci, nu avem tradiție, nu avem mai nimic în termeni de tonaj real. Armatorii neserioși, ăștia care mai rezistăm pe aici, armatorii de vase mici, mici de tot, avem parte de o atitudine de mare excepție din partea acestui stat care nu înțelege că dacă tot tragi în martirii care mai au câte un vaporaș, două sau nouă, în scurt timp rămâi fără ținte iar oamenii care muncesc pe vapoarele astea n-o să mai aibă unde s-o facă.IMG_0055

Ultima emanație ministerială văduvește puținii armatori români rămași de privilegiul de a-și organiza programul navei proprii … este un act atât de desăvârșit inept și împotriva legislației internaționale încât e păcat să nu fie dezbătut cu toată atenția posibilă.

Aud tot mai des că dezastrul României a fost programat, că cineva ne-a vrut răul, că s-a urmărit să fim subjugați economic, că cineva de afară, musai de afară … Știți, părerea mea este că nu trebuie să subestimăm prostia cu ale ei consecințe … prostia și lipsa de educație dă șansa caracterelor slabe să renunțe la un viitor constant pentru un prezent plus bacșiș … așa ne-am pierdut vapoarele, așa din cauza câtorva, au pierdut echipajele românești în detrimentul altora, tot din cauza prostiei reprezentanților statului și a unui derbedeu de sindicalist o să ne pierdem și restul navelor și o să devenim o țară plină de autorități și administrații fără nimic de administrat … bănuiesc că pentru cei de afară, în continuă expansiune după piețe și industrii și forță de muncă ieftină, modul în care ne auto-sabotăm este absolut îmbătător … cred că se și distrează …

În fine … urmează studiul de caz, așa că stați pe aproape …