Să vă spun o poveste sau să nu v-o spun … Cred că am s-o spun, totuși … În orice port, pilotajul navelor care intră, ies, sau se mișcă pe acolo este un business frumos … important. Un business aparte, oricum l-ai analiza.

Vine vaporu’ în port, are nevoie de un ghid, să ne înțelegem. Un ghid cu pregătire de specialitate, apt fizic, că se urcă și coboară din mers pe nave în mișcare pe ape în mișcare, nu întotdeauna rectilinii apele … Omu’ face legătura cu serviciul de dirijare a traficului, raportează, coordonează remorcherele, trage aici, împinge la pupa, cu legătorii, voltează, molează, mă rog, ce e nevoie pe acolo … important, nu credeți?

Breasla e aparte, cam peste tot … modele de business generice nu există neapărat, sunt și firme de pilotaj, sunt și asociații profesionale, sunt și mixte … lucrurile evolează în timp și fiecare port a procedat cum a crezut de cuviință pe acest subiect . Numitorul comun este țâfna, învolburarea … peste tot, dar peste tot, piloții maritimi sunt ceva absolut aparte. Au generat și greve și directive europene, au făcut scandal când cineva i-a călcat pe coadă. Scandal mare. Mă rog, fiecare cu ale lui …

E, și ia spuneți, păi putea România să nu răsară cu un model absolut particular de-a înfige zambila-n brânză? Nu putea … chiar nu putea. Până la mișcarea browniană a securiștilor care este cunoscută sub forma de revoluția din 1989, pilotajul, ca tot ce mișcă-n țara asta, râul, ramul … era de stat. După, lucrurile s-au zgâlțâit și a apărut inițiativa privată … care a externalizat activitatea de la Administrația Portului Constanța. După ăi de-au cumpărat externalizarea, au mai apărut și alții … și după aia alții, inventându-se noțiunea de firmă de pilotaj cu biroul în geantă, la care funcționa bancul ăla … de ce n-a participat aviația albaneză la cel de-al doilea război mondial … că se îmbolnăvise pilotu’ … După asta, primii i-au dat în cremenal pe Administrație, că ei au cumpărat afacerea și nimeni nu mai are voie să respire pe acest subiect, ever. Mă rog … În 2000 pilotajul a fost concesionat pentru zece ani, pe zone. N-a rezistat nici concesiunea chiar de tot, că la un moment dat unii au lăsat docu’ la apă, pe zona Constanța Sud – Agigea.

În fine, se termină concesiunea, revine circu’ … apar câteva firme pe acest segment de activitate. Vine vaporu’, îi trebuie ghid, rețineți, da? Îi trebuie, da’ cum e selectat ghidu’, adică pilotu’ … Păi e selectat de către agent, de așa-zisa piață, nu? Da … Numai că la noi piața a însemnat coborârea incredibilă a tarifelor … discount-uri de până la 75% … la un serviciu de siguranță la care n-ar trebui să existe discount. Nu se poate face derogare de la conceptul de siguranță, de apărare a vieții umane pe mare. Poți pune preț pe o viață, sau pe alta? Nu poți … Chiar și așa, tariful de pilotaj a plonjat în continuă căutare de comisoane seducătoare pentru agenți … Și cine a suportat picajul tarifului? Păi, cine s-o suporte, calitatea serviciului … nu tu pilotine noi, nu tu brevete mari să vină să se facă piloți, nu te programe de instruire specifice …

La un moment imediat următor ceasului al treișpelea, adică 2012, portul intervine și, incredibil, pune condiții … firmele de pilotaj să fie de minimum atâția piloți, piloții să aibă atâta experiență, să aibă atâtea pilotine și așa mai departe. Portul exclude agentul din circuitul decizional, împarte serviciul pe intervale egale de timp între firmele existente, regularizând un serviciu de siguranță care n-a fost în stare să se curețe singur de imperfecțiunile pieței. Asta s-a mai întâmplat și pe la alții … prin anii ’80, în porturi din lumea a III-a, în zone unde etica unui business nenegociabil a ajuns subiect de negociere. A, că am ajuns și noi aici, scuze, dar nu e de mirare … de unde și până unde termeni de genul etică și nenegociabil în România?

Aveți impresia că s-a terminat povestea? Naah … Scrisesem ceva de condiții, nu? Condiții, condiții, da’ noi nu îndoim condițiile astea un pic? Și uite așa, stimați telespectatori, apare o nouă firmă de pilotaj … dar, în lumina concluziilor de particularitate a României, nu ne putem abține de la a inventa ceva nou … adică să completez … a apărut firma alcătuită din brevete și nu din piloți … Operațiunea de relaționare a brevetului cu persoana care-l poartă este complicată … brevetul e aici, dar persoanele lipsesc … mai fac voiaje, cu alte cuvinte sunt puțin cam plecați. Brevetul e aici, dar persoana nu poate să vină se se identifice cu poza din el, nu de alta, dar are vreo șaptej de ani și ori nu mai seamănă cu poza sau nu se mai poate deplasa până lângă brevet … Dacă intrăm la finețuri, gen câte manevre de nave maritime au făcut și anume ei, în ultimii ani, sau pe ce zonă, cum scrie la procedură … e jale.

Teoretic, asemenea acrobații de la poceduri și legi și ordine de ministru ar fi fost imposibil de conceput. Practic, noua firmă deja a livrat trei zile interesante de servicii de (ne)siguranță … Am auzit că unu’ coborâse de pe o navă de 300 de metri în marș, fără să informeeze și după aia urla după ea în stație să-i spună pe un’ s-o ia … Au lovit o barjă și, după aia, erau să dea peste Flaminia, nu o dată, ci de două ori, în căutare de știrile de la ora 5, probabil, că tot e Flaminia subiect de presă care nu înțelege de ce e subiect …

Da’ nu-i țara noastră interesantă? Aștept a doua tură, poate doboară vreun elicopter, ceva …