Nu e distractiv când mai auzi câte-o pussicuță d-asta, pe la meteo, oricare post ar fi ăla … iarna … vești bune, ninsoarea s-a oprit și vom avea temperaturi peste 10 celsius … sau vara, iar vești bune … temperaturi record, caniculă … apa mării peste 26 de grade … Mă întreb, câteodată, de ce nu le ia nimeni de-o aripă să le explice, duduiță scumpă, dacă nu ninge iarna e rău, rău … iar dacă apa mării e peste 23 – 24 nu e chiar bine … nu te gândi numai le tine, că ieși pe toace iarna sau că-ți scoți silicoanele la produs … dar, tot eu îmi răspund, ce rost are să încerci să le explici, că tre’ s-o iei de la bastonașe și oi-boi … sau poate exact de-asta sunt acolo, pentru toacele iarna sau pentru silicoanele cu pricina …

Eh, uite, azi plouă … la mare. Iar eu mă bucur. Mă bucur că natura asta mai ia un boost, mai ia o injecție de apă-n pământ. Să recunoaștem, anul ăsta am fost relativ răsfățați, a plouat. Nu ca-n copilăria noastră, dar a plouat. Cât eram copil la mama, vara era altfel la Constanța. Temperaturile rar săreau de 27 – 28, o dată la săptămână, tot dădea o răpăială o zi, două, iar apa mării, în niciun caz, nu era ciorba de azi … Nu mai vorbim de plaje … la Internațional, adică Rex-ul de azi, plaja avea câteva sute de metri bune … Îmi aduc aminte când cel mai talentat produs fotbalistic al Constanței, fiul risipitor, însuși Fane Petcu, juca la Steaua, adică mai acu’ vreo treij’ de ani, cea mai mare distracție era să-l vezi jucând tenis cu piciorul pe plaja de la Internațional … Aproape de apă, pe nisipul ud, bătătorit, cu tușele terenului trasate cu unghia de la degetul mare, fără fileu, el, cu foști colegi de la Constanța sau chiar de la Steaua, băteau mingea ore-n șir … doamne, ce puteau face cu mingea aia … Fără vedetisme, fără bășini … lumea se strângea ciopor în jurul lor, deh, erau protagoniștii fotbalului de-atunci, care fotbal era centrul preocupării aproape oricărui copil sau adolescent … Și oamenii livrau … mai făceau câte-o baie, care pierdea stăteau de bârfă cu publicul spectator … incredibil.

Și nu erau maneliști și nu erau țigoineri care să facă agenda publică. Agenda publică era prea ocupată de odiosul dictator și sinistra sa consoartă. Deh, altă lume altogether … Cu ploaie, cu temperaturi decente și plajă la Mamaia, cu fotbaliști normali la cap, fără urdori umane produse de peturi, fastfuduri și de distrugerea sistemului de învătământ, dar cu dictator la purtător. Boh, nu mai știu exact ce e de recomandat nouă, văzând ce suntem în stare să facem din libertate, dar asta-i altă poveste.

IMG_0339Dar azi, duminică, plouă. Plouă încet, de vreo oră jumate, deja. Fac un drum spre plajă … Turiști zgribuliți, e mult mai rece decât ieri. În lungul străzii, magazinele caracteristic nefiscalizate ale României post ’89 … chinezisme, multe mingi de plastic, lopățele și papuci … nu mai vezi melci, nu mai vezi coliere de scoici sau timone artizanale făcute de vreun nostrom pensionar … Nu, nu. Toate amintirile de pe litoralul Mării Negre sunt din China … Mai departe, nu văd, dar miros, hamsie prăjită în mult ulei eternizat în băi jegoase, chiurtoș colaci reprezentativi pentru Dobrogea, după cum bine știm noi, și un vag miros de grătar, neidentificat. Minunat … Azi e aproape gol, că plouă, dar să știți, în rest e plin. E plin de doamne și domni care fac faleza transpirați, amărășteni cu aifonuri folosite ostentativ în timp ce stau la coadă la vreo autoservire, în urmărire de vreo ciorbă de burtă, că doar sunt în concediu, la mare, deh … Cred că nu greșesc dacă spun că în orașul stațiune în care stau nu există niciun teren de sport funcțional … nu am mai văzut copii în tabere, bătând mingea sau alergând pe plajă.

Aproape toate coordonatele vieții de vacanță lângă mare nu mai există … așa cum o știam eu nu mai există.

Bine că plouă … Pământul își ia o binemeritată injecție de apă, vom avea apă la Dunăre și barjele nu vor mai fi sechestrate upstream de pragul de piatră de la Călărași, ca în multe alte veri, portul va inspira sau expira mărfuri și toți vom trăi un pic mai bine … chiar și noi, cu o pauză de măcar o zi de fermenții care își parchează mașinile pe trotuarul nostru.

Așa că … e bine azi.