Fac ce fac și ajung la Cochirleni … Știți ce-i asta? Este una bucată așezare din Dobrogea, județul Constanța, România.

Prima oară am aflat de acest fund de rai la paișpe ani … munci agricole, deh, pământul se cerea lucrat, vița de vie copilită și strugurii culeși. Înainte să începem clasa a IX-a de liceu am fost chemați să reînviem spiritul tineretului comunist în perenă luptă cu greutățile pe care patria le întâmpina pe drumul spre societatea socialistă multilateral dezvoltată … care nu era destinația finală, v-am păcălit. Comunismul era, da’ n-am mai ajuns, cu tot efortul pe care l-am depus în calitatea de nici măcar licean cu ocazia primului cantonament de munci agricole din viața mea.

Bun … prima oară a fost ca-n tabără … erau chiar și fete. Era un soi de clacă școlărească organizată, după amiază gagicile stăteau pe pături, la un șeptic bârfit și noi băteam mingea cum numai puștanii care știu să aprecieze un maidan adevărat puteau s-o facă … De atunci am mai fost de două ori … în anul întâi de institut și anul patru, chiar în ’89, înainte ca lumea pentru care ne pregăteam să dispară și să apară alta, pentru care suntem nepregătiți și acum. Cum, necum, amintirile nu-s așa rele … munceam de dimineață până seara, mai o beție, mai un bal dansant cu fetele din politehnică care culegeau și ele roadele pământului românesc care, odată așezate în lădițe, nu-l mai atingeau pe pământul românesc ci ajungeau exact în Germania … Ciorchini mari, peste kil … codița trebuia tăiata oblig, iar ciorchinii puși în ladă astfel încât coada să nu se vadă … din 5 ciorchini umpleai lada … afuzalii, cu bobul mare, incredibil de dulci și aromați … Rumenische trauben scria pe lădițe. Erau vreo 15 ferme de struguri pe acolo … dealurile terasate, cât vedeai cu ochii struguri … stații de pompare, cazărmi pentru cazat tineretu’ studios … era ceva organizare.

Ieri, sâmbătă … pe drumul amintirilor … de la Constanța facem 25 de minute pe autostradă până la Cernavodă, ne dăm jos pe sub ea și hai la Cochirleni, să-mi văd transatlanticul Joveante, în așteptare la încărcare chiar în zona în care, acum treij’ de ani, armatorul capitalist de azi culegea struguri comuniști pentru capitaliștii de atunci și de azi. Trecem prin sat … curios lucru, dacă amintirile din câmp sunt destul de vii, nu prea îmi mai aduc aminte satul deși am fugit de câteva ori din tabăra unde eram cazați … îmi aduc aminte mirosul … și de umezeală și de praf și de răcoare a dimineții și de găinaț și de toate amestecate. Cochirleniul de azi, așezare europeană din statul de drept care este România, este o adunătură cvasi pestilențială … cârciuma, pe dreapta, vopsită portocaliu … sunt curios dacă proprietarul o fi fost consilier pe guvernarea de dinainte … culoarea este atât de agresivă … ea nu e culoare, e un statement, în mod cert, proprietarul a vrut să demonstreze ceva. Plină de oameni cârciuma, bere la pet pe taraba de afară … de pet-uri se țin niște distruși, nespălați, care vorbesc tare … chiar când tranzitam, unul îi trage un șut unui copil care se-mburicea pe-acolo … Chiar vis-a-vis de cârciumă e o școala, o construcție vopsită-ntr-un roz țigănesc absolut. Are termopane albe și gard, curtea relativ curată … Până s-apuc să ma enervez, se termină localitatea … a, ba nu … chiar la plăcuța de la ieșire, două mașini erau spălate-n stradă, o ruină înmatriculată pe Bulgaria și-un A6 RS bleumarin, mașină de minim 70 k, lucru ce n-a împiedicat-o să fie spălată la ghiordel cu apă din Dunăre … Ieșim din drum și-o luăm pe malul Dunării … cred că prin dreptul fermei 10 de altădată, ferma lu’ Izet, tânăra mea doamnă stă la ancoră așteptând ca banda folosită de extracție să fie reparată … Acum câteva zile împingătorul care manevra barjele sub bandă n-a luat-o cu înapoiu’ lovește banda care nu se lasă agresată prea tare și face tumba-n Dunăre … când e gata? uite-acum … acum fiind joi … n-a fost precizată joia. Cine lucrează acolo? Oameni din Cochirleni … a, bun … m-am liniștit.IMG_0542 IMG_0539

În fine … urcăm la bord și orice energie negativă dispare … Incredibil ce face din mine o vapor, o barcă, o șalupă, o biscuite, vorba lui Dem Rădulescu … În prova altă barjă în așteptare și printre dealuri se vede Rasova. Cât ne învârtim la bord, se termină repararea benzii și, probabil mâine, o sa ajungem și sub ea … Îmi iau relevmentele, văd ce e de reparat, ce mai e de făcut și punem pe drum înapoi.

Pe drumul de întoarcere m-am gândit la toate astea și la mai multe. Trebuie să ai o rezervă enormă de patriotism, dacă nu vi se pare cuvântul prea mare, să găsești ceva să-ți placă aici, ca și în multe alte locuri. Jegoșii ăia căzuți în admirația berii la pet sunt generațiile de la țară care, altădată, se scobeau în dinți uitându-se detașat, superior, cum elevii și studenții le strângeau recoltele sau strugurii sau ce altceva le mai creștea prin preajmă. În anii ăia, la Cochirleni era vie cât vedeai cu ochii … acum … pârloagă, stâlpii spalierelor căzuți, furați, strâmbi … mizerie, praf … stația de pompare varză, canalul care ducea la ea colmatat și plin de plastice și de mizerii. Lăsați de capul lor au furat, au distrus, au spart … De ceva vreme a izbucnit europenismul în noi. Suntem cetățeni europeni, auzi … Reacționăm vârtos când ne mai spune câte unul de la obraz ce suntem în stare să facem, cum ne văd și de ce nu ne doresc … Odată evadați din shit kingdom, noi nu ne dorim pe noi … români integrați în Franța sau în Anglia sau Germania nu știu cum să-și piardă identitatea când văd cerșetorii sau țiganii sau toți borfașii români care confiscă prima pagină cu obiceiurile noastre translatate în spațiul european.

Și uite-așa, am plecat de la struguri și am ajuns la ciori … hai în schengen să le-arătăm noi lor.

Reclame