Editorialul celui de-al 90-lea număr al revistei Marea Noastră s-a mai vrut scris. A fost scris și a ieșit ceva, acolo … după care a primit critici. Cică mă repet … mă vait de aceleași lucruri … Okay, critică asumată, editorial rescris … ocazie cu care, observ vigilent, mă repet iar … Normal că mă repet. Nimic din ceea ce-am scris aici, din ce-am semnalat ca deficiență a vieții noastre profesionale, absolut nimic n-a fost remediat … ba, dimpotrivă. Să procedăm la enumerat, nu neapărat în ordine …

Administrația maritimă a națiunii române este pe niciunde. Dacă stau bine și mă gândesc, nici nu e bine definită … cine e administrația maritimă și ce vrea ea să facă. Incapabilă să se definească exact, administrația maritimă și-a suit în tren agenția de implementare … deocamdată Autoritatea Navală este la București. În lumea reală, pavilioane naționale nu mai există, dar există națiuni care-și amendează panoplia legislativă pentru a atrage tonaj sub pavilion propriu. La noi … hm, noi suntem originali aici, tratându-ne cu pavilionul ca pe o nedorită corvoadă. Taxă unică de tonaj, legislație europeană armonizată, monitorizarea școlilor și cadeților … puah, complicat. Ia, mai bine-l externalizăm … pe pavilion. Facem un butic, mic, mic … la care se vinde pavilionul României. Bun așa … În rest, rămâne cum am stabilit … varză.

Cu învățământul de marină stăm foarte bine. Mai bine de-atât suspectez doar desființarea. Producem absolvenți pe stoc, ofițeri mai puțini … vreo 12% din absolvenți ajung posesori de brevet. Restul … în viață. Atât cei 12 la sută care brevetează cât și celelalte 88 de procente complementare învață teoria meseriei de la oameni care n-au mers pe mare. Avatarurile legii învățământului, deh … Nu poți preda navigație dacă nu ai doctorat. Nu poți preda încărcarea sau stabilitatea navei dacă nu ai doctorat. Așa zice legea … Dar știți ce zice practica? Dacă nu ești validat de mersul pe mare nu poți preda navigația sau manevra navei sau tehnologia transportului maritim chiar dacă ești doctor … Iar calitatea produsului școlii de marină din România, altădată apreciată, suferă. Suferă calitatea, va suferi și salariul … sau locul de muncă. Toate se leagă … Agențiile de crewing semnalează, de ceva vreme, situația asta … Deocamdată își exersează vocea la câte-un perete … ba la Constanța, ba la București.

Care să fie numitorul comun al ambelor necazuri de mai sus … păi, care să fie … examinarea. Suntem un popor de specialiști și, mai nou, specialiste. Priceperea la marină a devenit sport național. Experți maritimi, profesori, examinatori sau examinatoare plenty … calci pe ei ca pe dude. Domnișoare circa ofițeri doi cu dispensă predau materii de specialitate domnilor comandanți. Îi ascultă. Îi testează. Sunt prezente în comisiile de examinare care se bucură de aceeași indecizie locativă ca administrația maritimă … să fie oare București … să fie oare Constanța … Userii, adică examinații, proaspăt absolvenți sau ofițeri cu vechime, stau într-un picior pe la ușile ministerului, instrucționați cu politețea recunoscută de jandarmi … Din comentariile de pe forumuri n-am tras concluzia unde-i avantajos din punct de vedere al costului cumulat, oficial sau neoficial …

Nu cred că am exagerat cu nimic în poveștile de mai sus. N-avem cadru legislativ și, după comportament, nici nu ne interesează să-l elaborăm noi. Nu ne interesează să extragem beneficiile expertizei românești care, la nivel de inițiativă individuală, există. Se pare că parametrul calității a dispărut din analiza performanței învățământului de marină care are o legătură din ce în ce mai slabă cu proprii săi clienți.

Sistemul de pregătire a resursei umane din transportul maritim primește lovituri de peste tot. Centrul de perfecționare a personalului din marina civilă a devenit interesant pentru antreprenori de tot soiul și, de parcă atacul acestora n-ar fi suficient, au apărut și fisuri interne … nu vă gândiți la prostii …

Toate astea se întâmplă acum. Deși a fost o vreme în care România a avut 300 de nave, toată această anvergură maritimă n-a avut adâncime în timp iar ființa noastră maritimă nu a prins rădăcini … de aia suntem așa, în bătaia vântului acum. Deși situația este chiar alarmantă, n-am sesizat proteste, n-am văzut poziții profesionale ale industriei. Să fie lehamite, să fie înțelepciune, să fie resemnare … Ăștia suntem.

Mă repet, așa este, dar nici nu sunt lucruri de ascuns sub preș. Nu-mi dau seama dacă mai avem resursă de revenire la normalitate. Chiar și așa, Liga Navală Română își va menține poziția critică la adresa prezentului sectorului nostru de activitate. Cu riscul de a plictisi sau, de fapt, cu orice risc.