Banana care este …

Azi mi-am luat o … mă rog. Mi-am luat-o. Ziua mi-a început devreme. Bazin. Înapoi spre piața Griviței, la sediul campaniei Magdei … În tranzit pe lângă Mac, reacționez pavlovian … când văd semnul de la MacDonalds mi se face de cafea … Bună dimineața … Bună. Două latte machiatto … Nu doriți și-o brioșă la cafea? Nu. Două latte … 13.80. Dau 50, primesc 30 și mărunțișul … las banii pe scaunul din dreapta. Ajung în piață, parchez. Descalec, îmi iau lapoptu’ … plătesc parcarea. Mă trezesc să cumpăr o banană. Mă întorc, iau banii de pe scaunul din dreapta, las mărunțișul acolo, iau zecile și îndesc banii-n buzunar. Pornesc vitejește să-mi iau banana. Are vitamina K și n-am chef de febră musculară … Mă salută unul care mergea în sens opus mie … Să trăiți, domnu’ Mironescu. Vedeți că v-au căzut banii din buzunar … Văd o bancnotă jos, mă aplec, o iau, mulțumesc, tovarășe … Lângă prima tarabă, nea Nelu, zis în întimitate Cotoarbă bătrână, antrenorul meu de la sală … nu ne-am văzut demult, mă grăbesc dau mâna cu el, eu să-l salut, el să mă porcăiască, cum face de obicei … Aud ceva zgomot în spate, dar nu bag de seamă … Mă pup cu nea Nelu, dăm să schimbăm două vorbe … hop, se înființează o cioară lângă mine. Dă-mi banii … banii mei … Ce bani, măi, maimuțo? Ăla, blocat … s-o fi așteptat să fiu respectuos … Banii care i-ai luat de jos … Banii mei. Băi, mi-au căzut mie din buzunar … mi-a zis unul cu care m-am încrucișat pe stradă … Nuuu!!! Banii mei!!! … Pleacă că-ți fut una … Ia să te văd … îmi zice el. Băi, n-o să-ți placă … Nea Nelu intervine pacifist … lasă-l în pace, că-i rupi gâtu’ … Ne despărțim, o iau printre tarabe spre banane. Cioara după mine. A început să țipe … Banii mei, banii mei … Mă uitam la el cum țipa și-mi treceau o groază de gânduri prin cap … dacă-l iau în serios și-l lovesc cu pumnul, efectele pot fi de nereparat, că-i rup măcar vreun pomete … dacă-i dau un șut în cur, țipă-n continuare … eu sunt cu laptopul la mine, poate îl pierd … am mașina în piață, poate îmi iau câteva cataroaie în parbriz așa, că doar ce-am spălat-o. Am văzut doi magraoni cum începuseră să strângă ușor. Unul în stânga mea, la o tarabă jumate, altul chiar în dreapta. Bag mâna-n buzunar … trei bancnote de 10 lei, restul de la Mac … deci erau banii mei. Țiganu’ primește întăriri … o jegoasă bătrână, cu aluniță de creion chimic pe obraz … Sunt ale ei banile … eu i le-am dat. Am vândut păducel la doamna și sunt ale ei banile … ea fiind fii-su, da’ țiganii n-au gen, el, ea, tot aia … Stau circa o secundă … și ce face domnul comandant Mironescu, neînfricat și măcar 40 kile în plus față de cioara care se dădea cu curu’ de pământ … bag mâna în buzunar și-i dau banii … ia, mă. Nu-i vrei și pe ăștia? L-am văzut cum fantaza cu ideea să-i ia și pe ceilalți, dar îmi aruncă un nu, de țigan demn cu carte de muncă la stat și pleacă … cu tot cu balauroaica bătrână care vindea păducel, ce căcat de plantă o fi aia … și de când cultivă ciorile ceva?

Mi-am luat banana și m-am târât cu coada-ntre picioare la sediu unde am stat uitându-mă-n gol și amestecând frânturi de gânduri … maternitățile sunt pline de țigani. Pline. Piețele, cel puțin astea din Constanța, sunt sub asediu care durează de peste zece ani … vând numai balauri … iar dacă vezi vreun român care vinde, atunci ăla sigur a dat bani la mafia lor. Eu am copilărit în zonă … nu era așa înainte … mă trimitea mama să iau fructe sau pâine sau borș … n-am avut niciodată probleme. Acum, la patruj’ de ani, am reușit să am. Peste tot dai de ei … fier vechi, comerț cu mașini, mangle, toate nefiscalizate, fără acte, fără nimic … Nimeni nu zice nimic. Eu … Eu n-am zis nimic. Am dat banii mei manglitorului, am tăcut din gură ca să nu-mi spargă mașina sau să-mi fure laptopul. Și-am tăcut, mi-am luat banana și am pus un pas în fața celuilalt pănâ m-am depărtat de ei cu ziua stricată.

Banana mea de dimineață era să mă bage în bucluc … Nu m-a băgat … azi. Teleghidat parcă am fost … M-a făcut cioara ca pe proști. Partea tristă e că am convingerea că asta-i șablonul de viitor al vieții în România. Țigănie și cap plecat.

Anunțuri

10 gânduri despre “Banana care este …

 1. „Antrenorul” e cel mostenit de la Marcu? Ala cu licenta de macaragiu? Si fara licenta de „antrenor”? 🙂
  Mereu m-a distrat APCul la capitolul aiureli pe bani: sala de forta si vila la munte. 🙂
  Chiar, ce mai stii? Cand ai luat-o n-avea apa potabila la robinet. Acum are? 🙂

  1. Nea Nelu ma stie de copil … pentru noi era un soi de star de cinema. Da … ai motive de mare distractie. Erau doua sali cind am ajuns eu la APC, pentru pompieri. Artizanale, echipamentele erau facute de meseriasi pe acolo. Marcu a dotat sala, sauna. Ma duceam cu placere dar acum imi e peste mina. Vila de la munte? Vila de la munte avea si contracte cind am luat-o. Era navlosita pina la sfirsitul anului. Ce e prostia asta cu apa? Si apropo … nea Nelu a fost campion national in 1987 la power lifting. E maestru al sportului, avea carnet de antrenor sigur, în 2000.

 2. La targul de legume de pe varianta aceasi poveste colorata.
  Omul alb este in declin, a devenit prea slab fizic si psihic pentru a mai supravietui. In cateva generatii nu o sa mai avem nici un reprezentat demn de-a face fata unui conflict fizic.

  1. Yeap … Asta ne trebuie. Tigoinerii terorizeaza toti producatorii. N-avem ochi sa vedem asta … Acum cumparam de la ciori care c-o mina potrivesc ridichile si cu cealalta scutura scrumul peste marfa sau se scarpina in tur … Asa ne trebuie.

 3. Ceva asemanator am patit si eu la Posta Mare in fata. Am inceput sa impart pumni cu generozitate si ghici: s-a trezit un romanas de-al nostru sa faca pe bunul samaritean. A trebuit sa continui si cu el. Noroc cu taximetristii din statie ca m-au teleportat repede de acolo prin cladirea Romtelecomului si am scapat de Politia locala si tambalau. Culmea! Venisera sa ma ridice pe mine!

 4. Bre, daca tu instructezi nesimtitii aia care baga flyere cu Stavrositu in usa, spune-le sa nu le mai lase morman pe calorifer la intrare si nici in usa infipte.
  Ramane o mizerie dupa…
  Nu ma poti suspecta ca-l inghit pe Chiru, dar ala isi baga – civilizat – fituica aia cu el in cutia postala. O iau, o mototolesc, il injur si o arunc la gunoi.
  Pe Stavrositu o injur de cate ori vad hartiile alea luate de vant. Parca se vaita ca ii partidul ei este Constanta? Ei bine, sa treaca pe la „partidul ei” si sa mai dea si cu matura, baga-mi-as…

 5. Iar ma faci sa rad. Ce ti s-a spus tie ca ar insemna „door 2 door”? Sa-mi infiga aia pliantu’n usa? Ca sa exprim internautic, „LOL”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s