Mărturisesc că nu mă potolesc. Fac parte dintr-un grup organizat … din grupul celor care trag cu ochiul peste gard și se uită la filme pă net … Nu sunt chiar manglitor, manglitor, adică plătesc și cotizație la voyo, dar mă uit și la altele … m-a învățat fii-mea … ferească de părinții care nu ascultă de copiii lor.

E o emisiune de arhitectură care la travel and living se difuza cu ani în urmă … o urmăream atunci. Grație apartenenței la grup, m-am dat aseară pe câteva episoade … fiecare episod are povestea lui, fiecare episod are câte-o clădire în centrul atenției … nouă sau veche, clădirea confiscă spectacolul … e frumos să vezi cum oameni all over tratează moștenirea arhitectonică, respectă mediul înconjurător, respectă vecinii, comunitatea …

Ieri seară … am rămas pe gânduri … aprilie 2008 … un cuplu cu doi copii … el IT-ist, self employed, ea profesoară, ambii fără muncă. Își vânduseră casa în Londra și cumpăraseră un lot de pământ la vreo 60 mile, în Suffolck … a little bit of money left … Casa pe care o visau arăta ca-n povești … limitată de înălțimea zonei … construită din materiale reciclabile, alimentată de energie regenerabilă, economică. Luminoasă. Un prieten le desenase proiectul.

Și cum faceți, întreabă moderatorul. La ce buget v-ați fixat? Păi … vreo 200.000 de pounds … Okay. Și cum procedați? Păi … ne gândeam la o ipotecă … asta până miercurea trecută … Miercurea trecută Nat a fost diagnosticat cu cancer la stomac și o să vedem cât costă tratamentul … până atunci am închiriat … ne-om descurca

Nu s-au descurcat. Boala lui Nat s-a dovedit incurabilă. În șase luni a lăsat-o pe femeie singură cu doi copii … și c-un lot de casă, în Suffolck … plus un proiect pentru casa din vis. Ceva bani … insuficienți. Trist.

Dar să vedeți minune … Fosta profesoară se angajează … revine profesoară și, angajată fiind, captează o ipotecă pe casa din vis … banii tot insuficienți. Prietenul familiei se apucă și redimensionează casa din visul celor doi la dimensiunile visului doamnei profesoare … Gratis … Au ciopârțit biroul și zona de lucru a lui Nat … Nat nu mai era. Din patru dormitoare sus, au rămas două. Proiectul a intrat la apă … dar a rămas la fel de decent, la fel de demn, într-un fel … o casă aerisită, intimă și elegantă. Banii au ajuns de materiale … fundație de beton, structură de lemn … instalații … tâmplărie … Manopera n-a costat … De ce n-a costat … e greu de explicat cum o echipă de meseriași ultra pregătiți au decis, în anul de grație 2009, să ajute fără costuri, această doamnă încercată de viață … îl cunoscuseră pe Nat … îi știau visul … o știau pe doamna profesoară … copiii … au trăit și ei drama familiei … ce și-or fi zis … chiar așa, să lăsăm femeia asta atacată din toate părțile … și n-au lăsat-o. N-au lăsat-o.

În 2010 realizatorul vizitează casa … un cămin superb, mic, intim … copiii erau în casă, fiecare cu spațiul lui … Doamna profesoară mai senină … la fel de tristă, dar împlinită, într-un fel … Casa iese în evidență prin simplitate și bun gust. Prin funcționalitate … Echipa a lucrat gratis, da … și veneau cu plăcere la muncă … ne-au ajutat să ne și mutăm … a fost ceva incredibil.

Da … incredibil. Vă imaginați așa ceva la noi? În țara noastră, în țara parandărătului instituționalizat … în țara autorizațiilor contra cost, în țara în care nu există disciplină în construcții sau viziunea comunității dar există inspectori care-și  negociază punctul de vedere … în țara unde succesul se măsoară în metri pătrați de termopane sau metri liniari de balustradă de inox … Ar fi fost posibil așa ceva la noi? Naah … la noi arhitectul ar fi oscilat între să nu mai răspundă la telefon sau să consoleze văduva cea tânără … la noi echipa ar fi lăsat lucrarea la primul semn de boală al proprietarului … la noi toată povestea ar fi fost un final de drum și nu continuarea visului unui om decent care n-a făcut din boala lui boala familiei … Nat și-a dus decent soarta pe picioare iar validarea vieții lui a fost respectul cu care soția i-a tratat amintirea …

Iar astfel de oameni sunt subiect de emisiune … aparent, emisiunea este despre arhitectură, dar la fiecare pas se vorbește de tradiție, de oameni, de omenie, de rigoare, de responsabilitate, de coeziune socială. Noi? … Noi stăm prost și la subiecte dar și la emisiuni … noi discutăm de o media de vomă care ridică prost gustul și șmecheria la nivel de model … și cu așa un training, așa comportament vom avea peste ani.

CNA-ul a sărit de cur în sus și, la intervenția industriei media, a interzis site-urile care livrează emisiuni fără drepturi de difuzare. Inițiativa e corectă, așa e. Drepturi de autor trebuie plătite iar lupta împotriva piratării trebuie să continue … Ce facem cu lupta împotriva mizeriei care ne-a invadat serile și căminele și subconștientul generației care vine tare din urmă? Asta vreau să știu chiar înainte să știu cum e cu drepturile de autor …

Reclame