La alegerile parlamentare din 2008 toată organizația de tineret a pedeleului a fost cu mine … toată, exagerez acum, dar majoritatea.

Îi și cultivam, ce e drept … aveam un soi de joia tineretului, cafenea, nu mai țin minte cum îi spuneam … ne întâlneam, cu agendă de discuții, cu alte alea … ne încingeam la vorbă și la faptă. Bun, eram și cu patru ani mai tânăr, aveam mai multă răbdare.

Când a fost să purcedem la campanie, cei mai mulți dintre tineri au decis să vină cu mine … și n-am avut ce să le reproșez, au tras cu mine, s-au zbătut, s-au agitat. Cred că modul în care coagulasem atunci a și fost motiv de supărare pentru președintele de atunci care începuse să transmită tot felul de săgețele și avertismente către juniori … cum că n-ar fi tocmai înțelept să se poziționeze toți lângă mine … deh, istorie … Juniorii n-au luat în seamă. Ei știau istoria recentă a organizației, știau că președintele de la județ fusese instalat exact de mine, cel pe care începuse să-l saboteze …

La momentul ăla, era un tânăr domn, relativ okay … un soi de lideraș și anume domnu’ Dorin. S-a poziționat lângă mine de la început și chiar a fost de mare ajutor … a bătut toate străzile cu mine, și-a folosit mașina pentru mine, a stat lângă mine de dimineață până seara. Prezentabil, omul chiar își dorea carieră plitică … îmi pomenea de-un soi de foaie de drum … până în două mii nu știu cât vreau să ajung președinte la tineret și consilier municipal, la alegerile alea vreau să candidez pentru parlament … mi-ar fi făcut plăcere să-l pot ajuta să-și realizeze visurile.

Îmi aduc aminte că tânărul domn Dorin a avut o vorbă plină de miez … ca reacție la mesajele cu mantă venite de la căpetenia de județ care le sugera să se îndepărteze de mine. L-am auzit cum le spunea colegilor de generație … Băi, știți ce … suntem tineri. Ne permitem să facem alegerea corectă … Interesant, nu? Nu-i cumpărasem, nu le promisesem nimic, nici bani, nici locuri de muncă sau absolut nimic … iar ei au stat lângă mine pentru că și-au permis asta. Pentru că erau tineri și-aveau tot timpul din lume să fie și oportuniști.

Și, cât sunt eu de cusurgiu, chiar dacă am pierdut, nu le pot găsi absolut nicio vină … Au tras cu mine de dimineață până noaptea … fără absolut niciun beneficiu.

Mă uit acum la organizația de tineret de la PDL … atâta cât cunosc. Sunt absolut convins că toți tinerii de acolo cunosc care a fost situația în partid … cum Gigică a mituit delegații la alegeri să ajungă președinte … cum a fost sprijinit contra cost de primari oportuniști care acum nici nu mai sunt în PDL … Sunt absolut convins că îl văd cu ochii cruzi ai tinereții pe Gigică … cum spune el o prostie după alta … sunt convins că au văzut că omul, pur și simplu, nu poate livra altceva decât motive de bășcălie, atât adversarilor cât și celor din partid, care-și dau coate pe la colțuri … Sunt convins că, la fel de tineri ca cei de acum patru ani, ar putea face alegerea corectă, alegere care nu-i Gigică.

Președintele de azi al tineretului democrat este înalt și brunet. Energic, chiar agresiv. Angajat de partid. Trecut și clasa de partid, când era student … și prietena a fost angajată tot prin partid. El și apropiații lui au interese legate de partid. Ia să vedem … își permite să facă alegerea corectă?  Oarecum mă îndoiesc … Din ce se mai vorbește prin târg, vrând să-și dovedească utilitatea, tineretul pedelist a fost parte a manglei prin care Gigică a ajuns căpetenie de partid …

Din păcate, corectitudinea poate fi caracteristică unei înguste perioade de timp din viața multora dintre noi. Înguste. Rareori oamenii sunt corecți pentru că așa trebuie. Corectitudinea nu durează în timp. Zboară …

Nici pe Dorin nu l-a ținut corectitudinea foarte mult … într-un final a înțeles mesajul conducerii și s-a largat de mine, devenit paria în partid. Ba l-am regăsit și printre adversari, normal, era mai rentabil. Căpătase un loc de muncă unde nu muncea … S-a îndrăgostit cu … înțelepciune de o tanti cu mult mai coaptă, proprietară de amanet … a stat acolo cât i-a fost bine pentru afaceri … i-a crescut și-un bemveu acum. Negru. Nu știu câtă politică mai face. L-am văzut făcând deliciul facebook-ului examinând cu limba amigdalele unei june pițipoance, fata unui domn director de deconcentrată. Nu este clar ce a ieșit la examinare …

Eu sunt absolut convins că juniorii de partid știu de impostura de președinte care este Gigică. Știu că Gigică mimează opoziția și, că dacă i-ar trece prin cap să n-o mai mimeze și chiar să se încordeze politic, n-ar putea să iasă din caraghioslâcul personajului care a devenit. Știu că printre candidații de azi ai pedeleului sunt unii care întreabă la PSD dacă pot avea îndrăzneala de a cuteza să apese pe o clanță … Chiar și așa, grație unui mini-lider captiv, care nu-și permite să adopte corectitudinea și curățenia caracteristică vârstei, copiii de acolo au ajuns negociatori cu măcar vreo 5 ani prea devreme.

Alegerile vin și trec. Gigeii la fel. Absența valorii de adevăr din comportamentul unor oameni tineri puși în fața unei alegeri este cel mai trist lucru în toată povestea asta.

Asta e.

 

 

 

 

Reclame