Gigei mai mici și gigei mai mari …

Am stat aproape zece ani în Partidul Democrat … devenit în 2007 și Liberal. Când am ajuns la Ministerul de Interne, ministrul Igaș mi-a spus … bă, tu ai terminat-o cu politica. Eu: Păi și așa o cam terminasem … Bun, acu’ ai terminat-o de tot. Îți dai demisia din partid, termini tu cu presa, cu poveștile prin ziare. De azi înainte ești la minister și ai cu ce te ocupa. De aici înainte tu ai alt drum … Bine, omu’ a fost profetic, săracu’ … ați văzut pe ce drum am apucat. Mi-am dat demisia din partid la vreo săptămână după numire … era un consiliu de coordonare locală la Constanța. M-am dus, am anunțat pe toată lumea și la revedere, drum bun … Am avut o strângere de inimă când am făcut-o, deși nu prea aveam de ce … de vreo doi ani luam câteva șuturi în cur pe lună … ședințe cu circ, vorbe aiurea, certuri, sâmbete sau duminici pierdute …

În Constanța, PDL-ul se tot duce la vale de câțiva ani încoace … iar treaba asta e prea bine pusă la punct ca să fie simplă prostie … Președinția lui Gigică, vorba unor doamne din presă, nu e întâmplătoare … Chiru este înșurubat la conducerea organizației și ținut acolo să nu vină altul care să vrea, pentru prima oară de la prima domnie a lui Duțu încoace, să lupte pe bune împotriva lui Mazăre. De ce asta? Pentru că dreapta are încă potențial aici … sunt mulți oameni cu bani, mulți întreprinzători loviți în aripă de Mazăre și singura modalitate că ăștia să nu coaguleze o împotrivire reală la actualul primar este ca orice potențială formațiune să fie aruncată în derizoriu … lucru care se întâmplă as we speak … Sunt absolut convins că, strategic, PSD-ului i-ar conveni să iasă Gigică senator … l-ar ține călare pe un PDL de 10% … un PDL care și-ar îndepărta singur propriul electorat, fără eforturi din partea altora … Păi uitați-vă la cum se mobilizează PDL în alegeri. Brav, cu pieptul la hotare … s-a mobilizat de așa manieră încât să nu ofere niciun suspans pe 9 decembrie, după 9 seara … Ia uitați garnitură de candidați. Singurul de acolo care știe ce-i aia politică, știe cu ce se manâncă și merită să redevină parlamentar este Barde. Reimplantat recent în partidul care îl dăduse afară, Barde are de toate … are verb, e isteț, are cultură politică, îi place și are anvergură … ce n-are Barde … n-are anturaj. Aș fi curios cam ce îi trece lui Barde prin cap când stă de vorbă cu Gigică …

În fine, nu despre asta vroiam să scriu. E corect, am plecat de ceva vreme din PDL … N-am motive de regret … și nici măcar motive de respect. În opinia mea, președintele PDL pe țară e un soi de Gigică de la național … the fearless leader care dă socoteală mandatului său de senator ales în 2008 pe sectorul 3 al capitalei locuitorilor din Giarmata Timiș, sau pe unde și-a aranjat blatul pentru alegeri. La PDL Constanța e o adunare de saltimbanci care, până la Barde deunăzi, a evitat să aibă vreo propunere politică de care să nu râzi. Cu toate astea, e prima oară când nu numai că voi vota împotrivă, dar voi face absolut tot ce ține de mine, cetățeanul care mă aflu, ca PDL-ul să ia cât mai puțin în aceste alegeri … Lumea vorbește că după alegeri Gigică va fi exmatriculat și Barde va reconstrui partidul. M-aș bucura să fie așa, deși mă cam îndoiesc … cine-l ține pe Gigică acolo nu-și dorește în fruntea unui partid cu potențial o persoană care să poată emite două fraze corecte și logice … nu, nu … e nevoie de oameni care nu-și asumă propriul nume, de candidați care dau audiențe prin parcuri, de tot felul de ghidușii de-astea … Tănase nu se califică. Și, mai mult, nu mai ai ce reconstrui și din cine. Există o tradiție veche de vreo patru, cinci ani la PDL … aceea de a-și regula cel mai eficient proprii membri. Inițial oamenii s-au scandalizat, revoltat … apoi s-au scârbit, într-un final au renunțat … s-au dus la alții sau s-au dus acasă.

Nu cred că viziunea, moralitatea si corectitudinea se regăsesc în altă grupare politică. Peste tot sunt unii mai sus, alții mai jos, configurația se schimbă, se rotesc, unii vin, alții pleacă. Sunt convins că fiecare partid are preșul lui sub care ascunde rahatul … Pe de altă parte, n-am văzut în altă formațiune politică, în afara PDL, genul ăsta de carieră politică clădită pe cadavrul celui de alături de tine … Există aici plăcerea aproape orgasmică de a-ți lucra colegul, partenerul, omul alături de care ai tras … Ia uite acum, caz școală … Magda Stavrositu este lucrată de multă vreme la Constanța. E și incomodă, nu tace din gură și a fost vizibilă, e greu să o ascunzi acum … Mingicarii de la Constanța, împinși de la spate de finanțatori, au făcut presiuni la greu … e, și când au ajuns listele de parlamentari la aprobarea marelui, cinstitului și moralului președinte pe țară, ce face el … deodată, dând delete la cele spuse până acum, hotărâri și decizii ale conducerii, spune că are încredere în organizația locală … organizație inexistentă până acum … și-o duce pe doamna Stavrositu cu vorba, îi dă întâlniri și nu vine și alte de-astea elocvente pentru curajul bărbatului politic care este … Contează activitatea femeii în Europa, scrisori de la tot felul de lideri și președinți stupefiați de modul în care se face politică în România? Nu … Nu contează nici că pe cel care a înlocuit-o l-a respins comisia de etică a doamnei Macovei … Mergem înainte … Iar prietenul Cezar Preda, prim vice P și trompeta gândurilor nerostite după amiaza de marele președinte pe țară, colegul doamnei Stavrositu în Europa, om care-și garanta ajutorul pentru curățarea listelor de oportuniști și analfabeți, așa, ce face el, știind exact cum stau lucrurile … Doamna Stavrositu minte … Bun băiat și ăsta …

E, oamenii ăștia sau alții exact ca ei, neajutorați în a câștiga alegeri de capul lor, dar remorcați de vreo 10 ani de președintele Băsescu, au gestionat o bună parte din România. N-am absolut niciun motiv să mă îndoiesc că ceea ce au făcut în partid, cu colegii lor, au făcut și în administrație cu resursa publică a acestei țări. O bună parte din performanța lor am văzut-o pe pielea mea … am văzut cum au înțeles reforma din administrație, văd acum, și-o să mai văd vreo câțiva ani, cum au înțeles reforma din justiție. Cu ambele te poți șterge exact la găoz …

În final, stimați domni, vă doresc din sufletul meu pușcăriabil, să vă clasați exact unde meritați la alegeri … și după aia să testați pe pielea voastră eficiența propriilor reforme. În administrație și în justiție.

Anunțuri

13 gânduri despre “Gigei mai mici și gigei mai mari …

 1. Un viloi,cat un bloc pe trei nivele,pe-undeva pe langa ….ion,construit cu vreo 4-5 ani in urma,masini extra-bengoase in fata.Un viloi de prost gust,ridicat insa din materiale scumpe si de calitate. In spatele”blocului”,gradina amenajata.Sute de mii de euro au bagat in el,in timp ce tara moare de foame,infundata in mizerie,praf si saracie si, unde pana sa si mori a ajuns un lux….Ghici ghicitoarea mea !.
  Intr-o zi,c-asa-i la noi, iarasi vei fi dezamagit si scarbit de oamenii in care azi ai incredere.De ce ? Pentru ca NIMENI nu are verticalitate intr-o tara sufocata si furata de prefacuti diletanti,periculos de mincinosi si corupti.Toti cei ce tind in politica cat mai sus, o fac pentru interes personal,ci nu pentru tara, sau un scop nobil anume.De ce oare Laurentiule,astia care au,vor mai mult ?De ce nu vor si niste muie,niste clantza sa le tragem ? De ce n-au rusine ?

  1. Marius, complicata întrebare, psihologic raspuns necesita. E foarte posibil sa nu fiu eu in stare sa-l livrez, dar am sa incerc. Dorinta de acumulari este in firea omului, orice nationalitate ar avea. Românul are câteva plusuri pe acest tărâm … pur și simplu asa suntem. Periodic, intru într-un bloc fost de nefamilisti, acum de garsoniere de 24 de metri, adica sub-standardul de existenta, ca spatiu. E, in fata blocului, un X5 si un X6 … acolo stau oamenii. Asa ceva, intr-o societate sedimentata ar fi absolut imposibil. Foamea de a dovedi succesul in viata s-a dovedit paguboasa, in ce ne priveste … lumea a cheltuit o groza pe case fara noima, a stricat spatiul verde, a mutilat orasele. Trebuia sa trecem si prin asta, probabil.
   E un soi de nepotrivire morala in a cheltui foarte multi bani intr-o tara in care este salariul mediu de 250 de euro … pe de alta parte, multi dintre aia care au 250 de euro traiesc inexplicabil de bine. Promiscuitatea e generalizata iar clasa politica n-a reusit sa se apropie de un inceput de rezolvare. Din clasa politica am facut si eu parte si sunt in aceeasi masura de vinovat, din pacate. Pentru citeva esecuri am explicatie, pentru altele nu.
   Eu am dorit binele meseriei mele si am crezut ca pot oferi ceva in schimb acestui stat care a cheltuit cu scoala mea o groaza de vreme. M-am inselat si in intentie, si in ideea ca isi doreste cineva ce am eu de oferit. Trebuia sa-mi vad de treaba. Acum e tirziu.
   Nu stiu daca voi mai face greseala de a avea incredere intr-o institutie politica din aceasta tara.
   Sunt de acord cu toata partea de final. Aveti dreptate majora.
   M-as inscrie la greu si la oferta de a da clanta si muie. Sper sa vina momentul sa le si dau. deocamdata le-am cam luat …

   1. De putin timp aflai si eu ca avem un blog de ceva politician cu functie inalta, asta fost, si actual abonat prin salile de judecate pe motive de coruptie.
    Nu stiu cat de vinovat sau nevinovat esti ( imi permit adresarea asta pentru ca asa vad eu blogurile, rangurile se pierd in fata monitorului) in fata legi, dar pot spune sigur ca moral esti destul de vinovat. Acum tu zici ca e vb doar de ceva protocol, dar si acel protocol este sponsorizat in urma unei constrangeri, mai mari sau mai mici, dar tot constrangere ramane. Dar asta iara nu e treaba mea, ce e treaba mea, ca simplu nevotant, este ca ajungi acolo sus, joci zilnic la zaruri soarta a sute, poate mii de oameni, te invarti intr-un cerc inalt, inevitabil devii un fel de zeu in oglinda, ca asta-i firea umana si acum vii si plangi ca ai picat ca pion in tot jocul asta.
    De ce nu-si face nimeni blog cat e pe val??? A, isi fac cei care tot timpul sunt marginalizati, independeti, sau chiar incearca ceva de bine, restul isi fac blog si se adeseaza cetateanului abia dupa ce au fost loviti….cred ca e trend inceput de nastase.
    Alta curiozitate: ce faci daca maine esti declarat nevinovat si repus in functie?

   2. Constringere intre rude, stimate domn? E finul nostru, al parintilor mei, am crescut impreuna, am impartit bune si rele. Nu m-a ajutat numai atunci, m-a ajutat si cu alte ocazii … ba cu un microbuz, ba vin alta data, ba cu muzica la o petrecere cimpeneasca. Nicodata n-a cerut ceva in schimb si, daca si-ar fi dorit si eu as fi fost genul de isi serveste neamurile, asta s-ar fi intimplat pe motive de nepotism si nu pe cinzeci de litri de vin … Deci, sa recapitulam … în 2010 nu aveam nici-o functie publica si, pentru organizarea unei mese de partid, am acceptat ajutorul unei rude care n-a cerut nimic in schimb. Nu ma simt vinovat nici macar moral, daramite in fata legii. Cit despre blog … corect, l-am facut ca sa ma pling ca am fost pion in tot jocul asta.
    Daca maine sunt declarat nevinovat, ma imbat … avind in vedere ca nu beau de 23 de ani … e o mare aventura. Repus in functie? Nicio sansa … Iar daca presupunem prin absurd ca s-ar intimpla, nu as accepta. Iar pentru informarea dvs, astazi am refuzat nominalizarea la candidatura pe un colegiu cu sanse, din partea unui partid viitor parlamentar. Asta asa, ca sa vedeti ca nu suntem chiar toti la fel.

 2. Presupun ca partidul e pp-dd si asta ar fi fost o greseala enorma pentru ca ar fi fost o presiunea suplimentara asupra procesului, asa ca nu-i doar verticalitatea ci si evitarea viitoarelor presiuni, ca doar politica e o curva si in dragoste si razboi e permis orice :)).
  E o tendinta clara sa ii acuzam pe cei de au, pe premiza ca sigur au facut ceva necurat de au atat…..poate nu e cazul de ceva necurat si e doar o curvasarie politica, poate doar un pion nevinovat….ramane de vazut care-i schimbarea si lectia invatata.
  Nu-s domn, doar user.

  1. Ca oriunde în viață, analiza unei decizii este un trade-off intre bune si rele … nu elaborez. Cit despre mizeria patita … hm. Nu sunt un pion nevinovat. Eu am avut o misiune pe care incepusem s-o rostogolesc. Ar fi trebuit sa fiu protejat. N-am fost. End of story. De fapt, nu. Misiunea a ramas in aer, reforma ca-n tren … iar eu ma duc la tribunal unde nici macar n-am apucat sa explic traficul de influenta dintr-o functie pe care n-o aveam.

 3. Si acum vad ca esti scarbit de institutiile statului si cred ca de tot ce insemna stat in general. E clar ca toata energia iti este canalizata pe procesul de se desfasoara. Intr-un final se va termina, ori cu un verdict favorabil ori cu cativa ani de inchisoare, cred ca nu multi. Dupa toata treba asta unde merge energia? Catre o viata linistita, catre o cariera in policita, sau catre o miscare care sa scada sansele ca si alti sa ajunga in pozitia ta?

  1. Avind in vedere lipsa unor acuzatii reale, ma indoiesc ca se termina altfel decit favorabil. Sunt scârbit, da, de statul ăsta. Toata energia imi este canalizata de proces, corect. După cei patru, cinci ani de procese, apeluri si recursuri? Doua din trei, prima si ultima … fara politica.

 4. Aș mai avea eu ceva de completat, apropo de când a fost făcut blogul. Cristi, Laurențiu a avut întotdeauna talent la scris. Dar acesta a fost cu adevărat descoperit când a stat în închisoare. Când l-am văzut cât de disperat e că un om nevinovat poate ajunge în pușcărie, i-am dus un caiet în care să scrie ce-i trece prin cap. Așa a început Jurnalul. Știi, anumite împrejurări în care ne duce viața ne scot la iveală talente nebănuite. Apoi a venit ideea blogului. Cam așa a pornit totul. Nu că i s-a întâmplat lui o nenorocire și și-a făcut blog să se plângă … Și apoi sunt lucruri care trebuie spuse, ca altora să nu li se mai întâmple. Bine, nu știu dacă bagă cineva în seamă, dar … măcar încearcă.

   1. Da, așa e. Și redescoperim când viața ne dă câte o palmă, sau un brânci. Din păcate …

 5. Sincer, ca unul departe rau de troaca politica romaneasca, ma intreb : din toti politicienii romani contemporani,urmeaza macar UNUL o certa doctrina politica ? Spun „departe rau” , deoarece ma „documentez” din presa zilnica de pe net,clar partinitoare unei formatiuni politice sau alteia. Ma tem ca din pacate, nu o certa doctrina politica ghideaza actualii protagonisti, ci un fel de „spirit de turma” de grup (cam cum ar fi grupurile de lobby economice in tarile democratice) cu accente balcanic-fanariote,grefate pe o structura socialist-comunista de ev mediu deja existenta ! In diaspora, din pacate,…cam la fel decurg treburile printre „liderii” numeroaselor asociatii si chiar partide politice, numai ca,se mai trage cu urechea si la partidele locale ,in ce priveste doctrina. In Constanta, dupa cite stiu eu, incepind de la „Mai animalule!” si de la „sula-n coaste” , nu exista progres.A evoluat doar parvenitismul,grobianismul, mitocania si avaritia,grefate pe o certa ignoranta, si pe baza vestitei piramide a lui Maslow . Cetatenii ,merg inainte resemnati,si este mare pacat,pentru ca mai sint si persoane capabile sa extraga comunitatea din aceasta inertie stupida.Parerea mea ! Cer scuze daca jignesc pe careva, nu asta mi-a fost intentia ! Chiar daca traiesc in diaspora de peste 13 ani,in suflet, tot marinar si fost constantean ramin, si ma dor toate relele din urbe.Doi-trei ani in urma, veneam in tara cam la 3 luni.De ceva timp insa,cu scuzele de rigoare, imi repugna sa mai vin in Constanta.Vin mai rar (si criza are rolul ei in treaba asta !) dar ma doare inca de ce a ajuns Constanta si locuitorii ei !Oameni minunati, muncitori,veseli,plini de viata, redusi la nivel de blazati in fata soartei.Trist, tare trist !

  1. Certa doctrina, fie ea de stinga sau pe tribord, doar la nivel declarativ. Si, daca ma gindesc mai bine, nici macar. Populismul a silit toate guvernele sa faca lucruri pe care mult declamata doctrina nu le-ar fi recomandat in veci. Cu restul aveti dreptate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s