Tot umblând noi pe străzile Constanței azi, mi s-a confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de varză este orașul în care m-am născut, în care am învățat, orașul în care muncesc și în care nu mai locuiesc. Tot azi, nevasta personală îmi pune sub ochi zicerile unui dom’ doctor care, pe blogul său, face a cross section prin românul neaoș … ia uitați ce zice dom’ doctor: ” (…) marea majoritate a românilor sunt inculţi, prost crescuţi, beţivi, duplicitari. În schimb, la snobism şi la fiţe nu ne bate nimeni. Avem generatii tinere care nu pot lua un amărât de bacalaureat, ba mai mult, pică cu note de 2 sau 3, nu au în cap decât cluburi, maşini şi gagici/ băieţi, toate astea condimentate cu alcool sau/şi droguri, generaţii care cred că totul li se cuvine fără muncă. Avem generaţia de pensionari, veşnic nemulţumită şi bolnavă, târându-şi existenţa de pe azi pe mâine, dar înjurând orice guvern, crescând câini pe la blocuri şi aruncând invective ori de câte ori li se fac observaţii în legătură cu pretenţiile lor, de cele mai multe dăţi exagerate. Avem o generaţie de mijloc, cea care munceşte de îi sar ochii, înglodată în datorii pe la bănci, toate astea pentru un aşa zis trai decent ce constă de cele mai multe ori într-o amărâtă de maşină şi un rahat de apartament”. Are dreptate. Mare dreptate. Și are dreptate și în restul postării, dar vă las s-o aprofundați și singuri, dacă nu cumva uit să menționez adresa blogului domnului doctor.

Nici eu nu puteam spune mai bine … deși slobod la gură, cine mă cunoaște și, probabil, cine mă ascultă (ilegal), știe ce spurcăciuni emit la intervale foarte scurte de timp. Perioada petrecută în politică îmi pune o barieră în calea exprimării publice foarte contondente la adresa românilor, deh, electorat, voturi etc … chiar dacă nu mai am nicio legătură cu politica în înțelesul clasic și, mai mult ca sigur, nici nu voi mai avea vreodată. Există momente totuși, cum a fost acela de aseară în care am circulat în voma aia de Vamă, când îmi vine să opresc câte-un subom d-ăsta pe stradă și să-i spun, din rărunchi: Bă, mi-e greață de tine, analfabetule jegos și snob. Mi-e greață că împărtășim aceeași naționalitate, căcatu’ dracului … ieși afară din țara asta și tu, și mă-ta și toți cu care împarți adeneu’ … Problema e că-s mulți, mulți potențialii adresanți.

Eu tot spun că nu mai avem resurse, că nu ne mai facem bine … în secret dorindu-mi să n-am dreptate. Iar dacă va veni, salvarea va veni de la zona mea de vârstă, cred … de la generațiile de români care s-au bătut pentru educație în anii ’80 pentru locurile în licee și facultăți … de la generațiile care n-am mai beneficiat de darurile otrăvite ale comunismului, garanția locului de muncă și a celor patru pereți în cartierele dormitor … oameni care și-au luat soarta în mâini și au făcut ceva cu viețile lor. Dacă o masă critică de oameni scârbiți de limitele politicii așa cum este ea înțeleasă în România, de partidele care au ajuns ce-au ajuns, care promovează ce promovează, de partidele care-și măsoară incompetența în lovituri date economiei și țării … deci, dacă va exista această masă critică de oameni care-și mai aduc aminte de existența unor reguli și vor dori să le aplice … atunci poate va exista și breșa în cerul ăsta întunecat care este viitorul nost’ …

Mă gândeam la soarta Constanței și ce ghinion a avut orașul ăsta. Avem primar de București. De doișpe ani îl avem … pentru că la nivelul partidelor opozante nu a existat vreodată intenție reală să-i amestece continuitatea. Acum … e, acum e și mai mișto. Acum nu mai există partide opozante. PNL-ul îi este aliat iar PDL-ul, cu actuala conducere care se strânge în ședință de biroul permanent ca să adune fondul de cuvinte al unui absolvent de bacalaureat, a devenit agent electoral prin comparație … Cu orizontul politic liniștit, Mazăre poate fi primarul Constanței și dacă-și stabilește domiciliul permanent în Madagascar. Iar Mazăre este un produs electoral care face surfing pe valul mitocăniei electoratului votant … și stăpânește perfect jocul.

În ritmul ăsta, dragi colegi de oraș, stați liniștiți … îl vom avea pe Mazăre exact cât va dori el, și nu noi. Nu vă faceți iluzii că, votând un alt partid decât PSD sau USL, Mazăre va fi dat jos de pe Constanța. Mazăre va fi dat jos foarte greu, dacă se va porni o mișcare care să aibă ca liant exact lipsa „valorilor” cotidiene pe care le promovează … Mazăre poate fi dat jos de oameni care n-ar face ce face el ca primar al Constanței. Mazăre poate fi dat jos de un concept care să adune oameni de valoare ai Constanței dispuși să-și lase măcar puțin, agenda personală pe planul secund.

Îmi aduc aminte de-o vorbă a lui Tănase Barde într-o emisiune unde era invitat permanent … domnule, dacă în Constanța nu ai făcut liceul la Mircea sau la Ovidius, permite-mi să am dubii asupra calității dumitale. Plin de tact, îi spusese asta lui Florin Gheorghe de la PDL a cărui tăcere indica, subtil, că n-a făcut liceul la Mircea. Și nici la Ovidius … iar discursul, odată revenit glasul, ridica dubii reale asupra finalității liceului, oricare ar fi fost ăla … revenind, am așa un gând, că o mișcare plecată de la un nucleu format din colegii de generație de la Mircea, de la Ovidius, o mișcare constantă și perseverentă, un Pay it Forward electoral pe patru ani ar putea să aducă orașului o schimbare. Fără polticieni, fără candidați dirijați de la București, fără agenda liderilor regionali, fără negocieri pe la spate … fără presă aservită … în lumea informației în timp real n-ai nevoie de nimic altceva decât de bună intenție și perseverență.

Pățaniile din ultimul an și jumătate ar fi trebuit să mă învețe, poate, că oameni ca ăștia nu există. Nu mai există. Sau nu mai vor să existe. Dar poate există și nu-i vedem noi, ocupați să vedem și să căutăm altceva. Notorietate. Agresivitate în limbaj … ai văzut ce tare, ce i-a făcut ăluia în emisiune … Senzațional. Formidabil. Nu e senzațional și nici formidabil. E de căcat. De mega căcat. Uite unde ne-au dus astea. Poate ar trebui să căutăm altceva, sper să nu fie prea târziu …

Uite, închideam și uitam de dom’ doctor … haidamacflorin.wordpress.com … oameni sunt, o să vedeți. Ideea ar fi să-i strângem.