Când dădeam să plec spre Breaza, alaltăieri, zic să-mi iau ceva de citit de pe drum. Cobor la piața lu’ Cocoșatu’ și dau să cumpăr un Kamikaze și-un Cațavencii. În fața mea, un cetățean până-n treizeci, manipulând cu dexteritate un căruț cu un copil înăuntru. Profitând de faptul că aia mică nu înțelegea ce se vorbește prin jur, ta-su tocmai îl înjura pe Băsescu. Rău. Fir-ar mă-sa a dracu’, să-l văd fără sepepiști, să văd cum trăiește în căcatu’ ăsta de țară! Tot se uita la mine, îl aprob, nu-l aprob … și mai tare se încorda … Securistu’ dracului, păi să citești domnule, cartea lu’ ăla … să vezi acolo ce-a furat ăsta … deși fără să scot un cuvânt, mă inclusese în conversație, ce mai … Își luase clickul și libertatea și aștepta să-mi dau cu presupusul pe subiect. Iau decizia să-l răsplătesc, să nu-i pocnească ceva în cap … Ce carte, domnule? Cum, nu știți … vai, n-aveți voie, domnule, n-aveți voie să nu știți. Trebuie să ne informăm, să gonim dictatoru’ … Am înțeles, păi luminați-mă … Ce carte?  Se apucă omu’ să-mi spună de cartea lui Marius Oprea, care s-a epuizat de nu știu câte ori, în care arată adevărata față a lui Băsescu. Îmi adusesem aminte între timp, dar l-am lăsat să vorbească, prea îi făcea plăcere. Okay, o s-o citesc, m-ați convins … Dați-mi-o și mie, domnule, că prea vorbește cetățeanu’ ăsta cu foc aici … Ehehe, am avut 27 de bucăți, s-au terminat la șase jumate dimineața. Tragedie, rămân neinformat, ce mă fac acum, îl întreb pe cititorul de click … bun, îl gonim, și cine vine, useleu’?, întreb, la derută. Ceee? Dă-i dracu’ și pe ăia … Hoții ăia?!? Huuo … Oricine, dar să plece ăsta. Regele e soluția, vă spun eu. Okay, șefu’, baftă la referendum … Să înțeleg că nu votați duminică, nu? Nu știu, dom’le, văd … Nu votați, am înțeles … și la cât sunteți de mare, nici nu pot să vă fac nimic … Ar fi o gravă lipsă de inspirație să încercați, stimate domn … îi răspund și plecăm amândoi fără să ne salutăm.

În Câmpina, cât m-am învârtit pe acolo, întreb la o mamaie cu dinaintea plină de ziare, primesc același răspuns. S-a vândut ca pâinea caldă, domnule. Păi spune de Băsescu …  Deja m-au făcut curios … ce căcat o spune, frate … chiar așa curios, n-aveam ce face, că doar nu era să mă trezesc la 6 să pândesc pâinea caldă sub formă de carte.

Văd Breaza, mă întorc, externăm nevasta, se face sâmbătă, ajungem acasă la mama. Pe masa la bucătărie, mama cu Adevărata față … citită spre jumătate. Nu exisită ceva să nu poată obține maică-mea cu fața aia a ei, taică-meu o lua la mișto, îi zicea că are față de miloagă … lucru care nu s-a transmis la fii-su, care n-a fost în stare să găsească cartea. Mama a rezolvat-o și o studia deja. Ce scrie, dragă, în ea? E, sunt la început, dar până aici numai minciuni … Cum, măi? Și-o iau s-o răsfoiesc … de unde-o lăsase, dau două pagini și dau și de mine-n carte … vaaai, de-ar fi știut agitatul ăla de la ziare că stă de vorbă cu un protagonist al cărții …

Am citit pe diagonală câte ceva din carte. Toate lucrurile spuse și răspuse de atâta vreme, evoluția președintelui în școală, în flotă. Cum a ajuns comandant și ce bufuri făcea el în timpul ăla. Cum a ajuns la Anvers și opinia experților în securism că era imposibil să fi fost reprezentantul Navromului într-un port afară fără să fi fost securist. Ce s-a întâmplat cu nava Zimnicea și cum a fost chemat Traian Băsescu în țară în mai 1989. Aici, sunt citate cu titlul de minciuni, opinia a două persoane care au luat poziție și care au susținut că nu a fost așa, directorul de atunci al Navrom, comandantul de cursă lungă Idu și tânărul ofițer de marină Laurențiu Mironescu, pe atunci stagiar, ambii susținând că Băsescu nu a fost sancționat cu rechemarea în țară, în vara lui 1989. De aici, urmează și supozițiile SF, domnul Gheorghe Idu a fost răsplătit pentru poziția sa și a ajuns milionar, iar eu mi-am asigurat încă un mandat de deputat pentru atitudinea în favoarea președintelui, că i-am luat apărarea și m-am arătat atât de familiarizat inclusiv cu programul de concedii al președintelui.

Acum să explicităm … deși copil de trupă în Navrom și cunoscător a bună parte din istoria scrisă și nescrisă a companiei, nu comentez despre ceea ce nu cunosc, deși, din ceea ce știu eu, situația cu Zimnicea a fost exact pe dos de ce spune istoricul în cartea domniei sale. Nu vorbesc despre viața din facultate sau primii ani în flotă ai domnului Băsescu. Ceea ce pot spune sunt următoarele:

Navromul a avut reprezentanțe afară, nu multe, dar câte trebuiau. Au fost Londra, Istanbulul, Pireu, Anversul de prin ’72 și Singapore, desființat la finele anilor ’80. Îi știu sau i-am știu pe majoritatea reprezentanților Navrom afară … La Anvers primul a fost Romeo Nedelcu, ulterior director comercial al Navromului, tatăl colegului meu de promoție Dan, a fost urmat de domnul Nikos Ionescu, la venirea în țară devenit director al Roliship-ului … și nu de Mitică Ionescu, promoție 1976, dar la electricieni, cum scrie domnul Oprea. La Istanbul a fost comandantul Mirea, apoi comandantul Idu, apoi tatăl meu și apoi iar Mirea … Prima ofertă de a deveni reprezentant Navrom tatăl meu a primit-o în ’81, a refuzat-o din cauza mea, că n-a vrut să mă lase singur în țară, a acceptat Istanbulul în ’86 când intrasem în școala de marină, deja. La post la Londra a plecat comandantul Beziris, o somitate a meseriei noastre, urmat apoi de Adrian Stoica, tot comandant, pensionat anul trecut de la Ceronav. Majoritatea, dacă nu toți cei plecați reprezentanți afară, la întoarcere au primit posturi de top management în companie sau la autoritățile maritime, căpitănie sau inspectorat. De fapt, o poziție de reprezentant afară era o confirmare a aptitudinilor de manager și era privită ca o rampă de lansare într-o carieră la uscat. Niciunul dintre toți cei despre care am scris mai sus n-a fost securist, turnător sau altceva, erau în majoritate comandanți, în majoritate bine percepuți și respectați. Sună a meritocrație? Să știți că era … kind off.

Eu am plecat în voiajul de practică în data de 13 iunie 1989, într-o marți. Nava Neptun, seria a II-a, aproximativ 80 de studenți, 15 de la punte. Pe data de 20 iunie am intrat în Casablanca, 27 la Amsterdam, iar sâmbătă 1 iulie 1989 am acostat cu babordul la cheu în dana 164 a portului Anvers, nava în balast, pentru încărcare două porturi de descărcare Turcia, Iskenderun și Istanbul. Domnul comandant Băsescu a venit imediat după acostare, a urcat la comandant și după vreo oră am fost chemat de comandantul marșului, instruit să mă îmbrac în uniformă să aștept, disciplinat, să fiu chemat … cu accent pe disciplinat. La ordin, am fost prezentat domnului Băsescu și dirijat spre mașina agenției, împreună cu domnul comandant Beziris și șeful catedrei de navigație, CR I Constantin Constantin. A fost prima mașină străină în care m-am urcat în viața mea, era un Audi 80 maro metalizat, iar drumul de la navă la agenția Furness a trecut într-o milisecundă … M-a rugat taică-tu să te duc la un telefon, gagiule. Ai nevoie de ceva? … Nunu, mulțumesc … m-am bâlbâit, eram foarte impresionat de mașină, de dezinvoltura cu care se mișca pe acolo … eu după o lună de vapor, adus cu 150 la oră într-un oraș care nu semăna cu nimic din ce văzusem până atunci … Am vorbit cu ai mei, am plecat la vapor și asta a fost.

Cu familiarizarea programului de concediu … hm. Ne-am întors din voiaj joi, 3 august 1989. Luni am intrat în sesiune, pe 20 am plecat în vacanță la Brașov, stăteam la un coleg cu un an mai mic. La câteva zile au ajuns și ai mei la Poiană. Nu după mult, în același hotel, la Ciucaș, a acostat și familia Băsescu și încă cineva. Îmi aduc aminte că într-o seară erau cu toții la o masă la Șura Dacilor, ne invitaseră și pe mine și pe colegul meu, am stat vreo juma de oră și am plecat înapoi spre Brașov. Și gata.

Bucata pe care am parcurs-o din cartea expertului în securism Oprea n-are nicio legătură cu realitatea. Iar interpretarea sucks … Să spui că un om de valoarea domnului Idu a reușit în viață pentru că a apucat să spună că Traian Băsescu n-a fost chemat în țară în 1989 mi se pare o mare neghiobie. Și apropo, nu-l cheamă Gheorghe, îl cheamă Corneliu Idu. Eu am spus cu diverse alte ocazii și detaliez aici cum a fost cu partea mea de adevăr. Eu știu că omu’ era în iulie ’89 la Anvers și s-a întors acasă în august, în concediu. Iar pentru asta n-am securizat niciun mandat … de deputat, în niciun caz. Am primit unul de arestare, eventual, pe acuzații fabricate de deneaTV …

Eu am motivele mele foarte clare de nemulțumire vis-a-vis de modalitatea în care am fost tratat în perioada asta de o instituție mult lăudată, chiar. Am înțeles că cel care mai este pentru încă 12 zile șeful denea a primit postul că a avut curajul să aresteze un fost senator PD. Și l-a arestat, da. Iar după aia arestatul a primit jumătate de milion de la statul român pentru că a fost arestat pe nedrept. Iar domnul șef anticorupt în loc să răspundă, ajunge șăf … peste o instituție pe care și-a construit-o cu aceleași deprinderi ca ale lui … abuz, circ televizat, superficialitate, minciună. Bun, eu sunt subiectiv și generalizez, sunt convins că sunt și oameni adevărați pe acolo, oameni care chiar vor să facă treabă și să însănătoșească țara asta. Poziția de zână a corectitudinii pe care o are deneaua și șeful ei mi se pare, încă o dată spun, absolut nemeritată.

Nu știu dacă trebuie să am încredere în justiție, probabil că ar trebui să am. Mi-aș dori să am. Iar meciul nu este doar să fiu eu achitat și gata. Nu. Persoanele astea care și-au permis acest abuz trebuie să plătească, cu cariera, cu libertatea, nu știu, cum spune legea. Pentru mine, pentru cei pe care i-au abuzat, pentru cei pe care îi vor abuza prin minciună și mizerii publice.

Revenind, am motivele mele de nemulțumire. Multe n-au mers cum trebuie. Istoria însă n-o poți altera după cum vrea poșeta ta … cartea tratează diletant o perioadă complicată din felia de Românie a marinei comerciale ante ’89, iar de dragul unor concluzii trase de niște oameni care nu știu ce făceau pe vremea aia, dar nu înțeleg despre ce vorbesc, îndoaie timpul și faptele de o manieră absolut înduioșătoare pentru un protagonist al vremii. Așa că, la următoarea ediție poate ar trebui o erată, ceva cât juma de carte … sau poate o mai scrie o dată … și, așa, de dragul adevărului, le pun și niște poze la dispoziție, să vadă cum e cu Anversul în iulie ’89 și cu concediile cu care eram eu familiarizat.

Anunțuri