Azi în ză morning … Mamaia, Constanța, județul Constanța, România … Relația mea prezentă cu stațiunea în care mi-am petrecut vacanțele și mi-am lăsat j’de piei bronzate, stațiunea în care am plimbat domnișoarele și am bătut discotecile și în care au avut loc alte fapte vitejești caracteristice anilor ’80 …. ziceam de relație, bun, deci eu vin în Mamaia numai la bazin, înot și plec.

Azi am sfărâmat rutina. Îmi las parțalele-n mașină și fac un giro pe plajă … sau pe plaje, cum ar zice flaușatele pe la televiziuni … cu un je accentuat, cu buze țuguiate …

Revenind … ies de la Iaki, apropo, știți ca iaki e fostul hotel București, fostul Yalta? Mișto hotelul și azi beneficia și de un Lamborghini negru cu număr de Ilfov în parcare. Plaja curată, ca altădată … în față la Riviera era o cotineață unde se închiriau umbrele, altădată. Locul acum e divizat în două … un restaurant bar elegant și un hotel cu trei etaje … teoretic n-ai voie să construiești pe plajă. Practic, ai, după cum se vede … nu arată rău, nici nu-i roz sau vernil … are el un deget de kitch, dar una peste alta, ia notă de trecere.

Trec de Fattoria, o iau pe plajă … pe locul fostelor terenuri de tenis din față de la Melody a crescut un bloc imens. N-arată rău, să fim corecți … Elegant, terasă, piscină, bani serioși …

La cincizeci de metri înspre nord, Hotelul Rex, fostul Internațional, care tocmai se renovează … are el niște baruri deschise în față, dar nu are toate motoarele pornite, se vede.

Trec de piscină, mă uit la aripa din dreapta unde era barul celui mai bun cappuccino din lume, ies în stradă și pun pe drum înapoi spre mașină.

Văzut dinspre stradă, blocul de pe locul terenurilor de tenis arată chiar mai mișto …

Intrare ascunsă în vegetație, gazonul îngrijit … două Bentley-uri parcate în derâdere în față …

Una peste alta, bucata asta de Mamaie arată rezonabil, orice standarde ai lua în considerație. Plus apoteotic: n-am auzit nicio manea … cred că li se strepezea vopseaua de pe Bentley-uri.  În concluzie … se pot face lucruri adevărate chiar și la noi. Lucrurile se fac de oameni … persoane fizice. Ca ele să fie okay, să se încadreze, să respecte tradiția și moștenirea arhitectonică a stațiunii, pentru asta trebuie să existe reguli. Vrei să faci casa sau hotelul sau pensiunea așa și așa? Păi nu se poate, frate. Vrei s-o faci, fă-o așa, dacă nu, tai-o de aici … Când statul își va permite să zică NU mai des o să ieșim din rahat … până atunci, ne mulțumim să mai scoatem nasul afară pe lângă oaze de oxigen, prea puține deocamdată.

Reclame