Acu’ exact 25 de ani era să mor … Tot în iunie era, poate nu chiar așa de aproape iulie, dar în ’87 sigur. Adică acum exact 25 de ani.

Terminaserăm semestrul doi din anul întâi de institut și dădeam să începem vreo lună de practică marinărească la Palazu Mare, peste lac de Mamaia. Vineri după-amiază, cald și frumos. Mă îmbrac mumos, pantaloni bleumarin, ținuta I de oraș plus veston alb, șapcă și coafă albă. Eram ca scos din cutie, ce mai … Trag de timp să se mai potolească soarele … în anu’ntâi, aveam compania la batalionul II, la parter, chiar lângă parcul auto, pe unde era intrarea atunci. Plec, într-un târziu … cald, eu ca teutonu’, veston alb, șapcă și pantofi de oraș cu talpă de cauciuc în care te încălzeai instantaneu … ferice de ăia care-ți erau prin preajmă când îi scoteai din picioare … cădeau împușcați fără somație.

Cum mă târam eu spre poartă, mă întâlnesc cu un grup de civili … mă frec la ochi, colegii mei de liceu … Dinu Efrim, Bundă, Uți, Aidin, Sorin Antohi, în intimitate zis Casapu’, Dumnezeu să-l ierte. Mai erau câțiva, parcă și Mircea Vasile … Oamenii terminaseră armata de circa trei zile, poate nu le mai place civili, mă gândesc. Băi, joacă ai voștri baschet cu americanii, unde pleci? Ai noștri? Cu americanii? Ce americani, bă? Americanii, da … Hai și tu la meci. Gata, vin. Mă întorc și mergem cu toți spre sala de sport. Când ajung acolo, ce să vedem … erau două nave militare americane în portul Constanța și provocaseră Institutul de Marină la un meci de baschet. Noi fiind între spartachiade, Compania sportivă era desființată, așa că echipa noastră de baschet avea circa un membru din Institut, restul erau cam jucători de baschet veritabili, de pe la școala sportivă și unul, Cucoș, băiat gospodar de 2.04, chiar de la Farul, adică jucător de divizia A.

Boon … începe meciul. Americanii profesori de profesori. Ce slamdunk-uri, ce pase, săreau maimuțele ălea în toate direcțiile … Cum, necum, ai noștri, chiar dacă nu prea erau ai noștri au început să-i mărunțească tactic. Conducătorul de joc avea 1.65 … el și Cucoș i-au dat în cap pe americani, rămași în final cu slamdunk-urile.

Se termină, plecăm. Am stat în dubiu, mi se făcuse cam lene, n-aveam învoire decât 6 ore dintre care trecuseră vreo 4. Ăștia nu și nu … băi, mergem la Aidin pe casă să facem o saramură, hai și tu … Și m-am dus, ce să fac, cum puteam să scap o saramură pe casă … care nu era o figură de stil. Aidin, feciorul gestionarului de la Măce, adică restaurantul Măcelăresc, aflat în zona de interes a liceului Mircea, stătea vis-a-vis de poștă, deasupra la fosta Materna, iar acoperișul casei lui era o terasă imensă, unde era totul aranjat … grătar, scaune, mese, de toate.

Ajungem acolo și ne punem pe treabă … și saramura, într-un final, dar bere, vin, nu mai știu ce-a fost, c-au fost tare amestecate. Toți vorbeam unu’ peste altul, oamenii veniseră din armată, toți tunși abrupt, toți cu povești … la tine cum a fost, tu unde-ai făcut … la Bacău, la Lipova, Ploiești … fiecare cu greutățile lui, dar toți fericiți că scăpaseră și-n toamnă mergeau la facultate. Toți … mai puțin eu, care eram deja la facultate, dar nu eram student, eram militar, eram în uniformă și, cam între icre și saramură, mi se terminaseră și cele 6 ore de învoire … Eu nu prea am avut ce povesti … am ascultat, am râs de pățaniile lor și-am ajuns căinat de toți, viitorii studenți din septembrie-ncolo. Și dacă tot eram pe post de victimă, m-am făcut mangă. Ce-am tot turnat în mine, de supărare, nimeni nu știe. Ideea e că eram complet fărâmat pe la miezul nopții, când s-a spart gașca. Acum, unora le venea foarte simplu … Casapu’ stătea deasupra la Garofița, adică tocmai la vreo treij’ de metri de locul faptelor, Aidin era acasă și, oricum, avea antrenament … parcă el ne-a îndesat într-un taxi pe mine și pe Dinu, eu în față. De Dinu am scăpat repede, stătea și el aproape … și el s-a împleticit până la ușă și i-a luat ceva până să nimerească cheia în locul cu pricina de m-am prăpădit de râs. Bun, acum nu știu de ce râdeam eu de el, care eram mult mai avioane … Plecăm, ajungem la Institut … întreabă taximetristul: la oficial sau peste gard? Peste gard, prietene, că-s mai aproape de pat … Mi-a luat o sută, toți banii, ceea ce pe vremea lui Ceașcă erau multe drumuri cu taxiul, dar mi-a spus că pe motive de damf, că o să-i ia o săptamână să scoată mirosu’ de pileală din mașină. Mă lasă în bătaia uraganului lângă gard și pleacă. Printr-un miracol, reușesc să sar gardul. Ce țin minte, aveam o grijă mare cu șapca … am aruncat-o întâi pe ea și după aia m-am căznit riguros să-i calc pe urme. După un moment de cumpănă grea în vârful gardului, aterizez în legalitate, cu pantalonii întregi și din doi pași sunt în companie … aveam patul în al doilea dormitor, al doilea rând de la ușă. Grijă mare cu șapca, o pun sub pat și mă prăbușesc îmbrăcat și încălțat, la somn.

La somn, un fel de-a spune … m-am trezit înainte de deșteptare, într-o baltă de vomă. Plantonul, cu scaunul lângă mine, parcă Irimia Romică, din Balș, se uita cu o curiozitate plină de milă la mine …  Cine a borât aici, întreb eu marțial … Romică: Cin’ să borască, măi, boule … Oare cine putea să borască, ia zi tu … Nu văzuși că am făcut planton lângă tine să nu te îneci, tâmpitule … și curăță rapid până vine Coajă … nota redacției, Coajă, adică lent major Cojocaru, comandantul nostru de companie. În dreapta mea, deschisese deja ochii Alin, colegul meu de bancă, insensibil la primejdia pe care doar ce-o depășisem. Ba mă și informează … toată noaptea te-ai zvârcolit și ai borât, fiți-ar capu’al dracului … Și de ce nu m-ai trezit, mă? Dacă muream? E, mureai pe dracu’ …

Mda … și acum îi reproșez că s-a jucat cu viața mea … M-am extras din propria-mi vomă, am spălat patul, mi-am spălat vestonul, am curățat tot … când au venit bacterii la inspecție, totul era okay, aparte de un miros incert. După școală, am plecat în învoire și am fiert vestonul ăla alb … tardiv și inutil, aș putea cuteza a afirma.

Patru ani cât l-am mai îmbrăcat, parcă eram câinele lui Pavlov, când îl vedeam îmi mirosea a saramură și vin și vomă și bere și de toate …

Au trecut 25 de ani … Conducătorul de joc care nu era elev în Institut a devenit elev în Institut și Președinte la FIPA, adică Federația Internațională Pârțuri Amatori … Cucoș, basketbalistul de la Farul, a ajuns colonel în poliție iar trecerea lui în rezervă la limită de vârstă a fost primul act semnat de ministru în mandatul meu de secretar general la interne … Aidin a terminat o politehnică, ceva, dar a navigat pe pasagere, Dinu e domnu’ doctor dar face afaceri, Uți vindea aspiratoare, Casapu’ s-a sinucis, la 25 de ani a sărit de pe-un bloc și ne-a lăsat cu imaginea unui băiat firav și foarte cumsecade … Romică Irimia e comandant, stă tot în Balș și vinde și agregate de arat sau semănat sau ceva pe acolo … Alin are businessul lui și nu trece anul fără să-i reproșez că m-a lăsat să mor acolo, pe mine, care nu mai beau de 20 de ani nici măcar o bere. Și gata.