m/n PLATARESTI … Navă de 8700 to dw … A fost cam ultima dintre navele bune de 8700, construită 1985 – 1986 la Șantierul Naval Brăila, ultima cu principal decent, Sulzer Cegelski. De la ea încolo, construcțiile pe acest corp s-au mutat la Tulcea, unde au primit ocnele alea de principale de la Reșița, semirapide, niște mizerii chinuitoare.

După implozia Navromului, nava a ajuns la Sammarina Shipping … botezată Sammarina 3. Compania armatoare a plimbat-o în lumea largă vreo 10 ani, după aia și-a mutat navele sub pavilion de complezență, iar bătrânul Plataresti a devenit Paico și, mai apoi, Sea Wind.

Ieri, am avut șansa s-o mai văd o dată. De fiecare dată am o strângere de inimă când văd vestigii ale fostului Navrom, compania de navigație care a plătit educația ultimelor două generații din familia Mironescu, compania care ne-a asigurat un loc de muncă și o meserie frumoasă, frumoasă, frumoasă.

Uite-o cu tribordul la cheu, fără teugă, castelul ciopârțit până la puntea bărci … ca o babă cu ciorapii căzuți în vine în drum spre cimitir. 

Reclame