Întotdeauna mi-au plăcut porturile de la Dunăre. Timpul se învârte altfel la Dunăre. Mai încet. Lumea e mai calmă, oamenii sunt mai liniștiți. La Constanța e nebunie … jmecheri mulți, fițe, lumea grăbită … mai puțin când tranzitează Tomisul … când nu se grăbește mai nimeni … la buticul din colț cu Vladimirescu se cumpără țigări fără timbru, geluiții se admiră-n vitrine, câte unul se mai scobește delicat în nas, cu unghia de la degetul mic zvâcnind mândru … orice chiu șapte se scurge cu ochii după fufe … aici, pe bulevard, nu se grăbește nimeni. În rest, timpul fuge.

La Dunăre, nu … La Dunăre viața e molcomă. Și era și înainte, pe vremea Navromului. Atunci, Brăila și Galațiul erau sinonime cu laminatele și cheresteaua. Sezonier, cerealele. Altceva … nu prea-mi aduc aminte. Veneai cu minereu, sau în balast, plecai cu fiare, sau cherestea … sau și cu fiare și cu cherestea … Niciodată nu se stătea puțin. Că veneai la descărcare sau la încărcare, aproape întotdeauna făceai radă. La Brăila, la Galați în docuri sau la portul nou, rada era indispensabilă. Echipaj de siguranță, în ture … Comandantul cu treiul și secundul cu ofițerul doi … la fel și la mașină. Vapoarele erau serioase, sau mai puțin serioase … Vapoarele serioase aveau aceleași echipaje de ani de zile … erau pline de neveste și copii. Timpul în radă la vapor, consistent în anii 70 – 80, era mai mult o vacanță. Am și acum prieteni de pe vremea când alergam pe punți sau jucam tenis cu piciorul în magaziile goale … majoritatea copiilor de altădată s-au ambarcat, mulți navigă și acum … unii comandanți, mecanici, alții nebrevetați, pentru toți, copilăria la vapor a pus semințele meseriei mult prea adânc pentru a mai exista și altă soluție de carieră.

Vapoarele neserioase însemnau echipaje de umplutură, oameni care dădeau concedii altora, sau voiaje de promovare sau cine știe … știai de la distanță ce și cum … neîntreținute, nevopsite … vapoarele dragostei … Citeam mai acum vreo câteva luni de moartea celei mai renumite prostituate din Galați, Mariana cur de fier … mi-am adus-o aminte cum, acum douăj’ de ani, a căzut mangă de beată de pe scara de pilot lăsată în tribordul navei Azuga, cât pe ce să nu nimerească șalupa venită să colecteze flaușatele după faptele de arme de peste noapte … Mariana Iron Ass se spurca suculent cu treiul mecanic, ăla și mai beat, care nu vroia să-i dea poșeta în care împricinata îngrămădise un salam de Sibiu și 4 conserve de pateu … incredibil, parcă s-au întâmplat altcuiva.

Dimineața, după comandament, o întrebam, timid, în radiotelefon pe omniprezenta și omnipotenta tovarășă Țumi, fosta secretară a directorului secției IV flotă Navrom, de eventualitatea manevrei de acostare … Pulică, ioc, iubitule … Lasă, unde vă grăbiți … poate mâine. Țumi era o figură pe inventarul secției, de la înființare până la spargerea flotei în trei și după aia în nimic, a prins toți directorii, cunoștea toți comandanții, șefii mecanici, la amănunt, familie, amantă, ăla bea, ăla s-a lăsat, ăla e un mare labagiu …

Odată intrați în port, cine să se grăbească … Mogâldanii veneau agale la vapor, niciodată la fix … lejer, scobindu-se în măsele … Niciodată nu se năpusteau pe marfă … în majoritatea cazurilor, marfa nici nu era pe dană. O așteptam cu toții. Și noi, echipajul, și ei …  Mai venea câte un vagon, mai venea câte-o platformă … într-un final, conținutul ajungea în magazie. Operarea se întindea pe săptămâni … prindeai ture la vapor, ture acasă. Să pleci la vapor de acasă și acasă de la vapor era o întreagă epopee … Între Constanța, Brăila și Galați nu existau decât trenuri de noapte, personale, drumul între localități dura aproape nouă ore … și la dus și la întors aveam două ore de stat în așa numita localitate Făurei, de care n-auzisem până atunci și de care n-am mai auzit de atunci până azi. Ajungând la vapor, preluai din mers serviciul, atât ai în  magazia 1, 2, 3, 4, balast atât și atât, vezi că rolele sunt ruginite, vezi că nea caisă nu pontează, pune din burtă, hai, la revedere, pa … Și-o luai de la capăt … parcă-mi sună și acum în urechi, mogâldanii în magazie … Mai la Galați … Mai la Pisica … Bagââ manela … V-aș traduce, dar e mai pitoresc să nu.

De cele mai multe ori, vapoarele n-aveau pescaj să încarce full, completau Constanța. Se semnau actele, agentul petrecea nava, mola tot, vira ancora de la larg, foarte încet înainte, papa, tutu … Voiajele erau aproape standard … Brăila, Galați, completare Constanța pentru nord continent, Nantes sau Immingham, Anvers … de acolo, marfă pentru Levant, eventual bauxită pentru Tulcea sau minereu pentru Galați …. După trei, patru voiaje, anul trecea, banii se făceau, rămâneai în concediu plus compensații … și după o lună la uscat treceai de 3 ori pe săptămână pe la companie să vezi pe unde e vaporul și cât mai ai până pleci din nou …

Asta însemna viața de marinar în tinerețea Navromului … pentru promoțiile ante 1980, serviciul pe mare a cam însemnat cargouri, deci fierătanii, cherestea, Dunăre … nu apăruseră încă navele mari, petrolierele erau puține, containerele nu existau. Aproape fiecare s-ar putea recunoaște în povestea asta.

Azi … azi nu mai e nimic. Nu mai există nave în radă … înainte vapoarele așteptau dană de operare, stăteau la coadă. Acum porturile sunt goale. În Brăila, un vapor turcesc, cocoșat și ruginit, la vreo 5,000 de tone, opera marfa la modă a României, adică fierul vechi. În Galați, în docuri, asemenea. Portul mineralier gol. Cât despre sediul Navromului … deși după revoluție a fost și sediu de bancă și depozit de frigidere și mai știu eu ce, deasupra intrării a rămas inscripționat ceea ce, din mulți dintre noi, nu va dispare niciodată … Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime Navrom … Mda … întotdeauna mi-a plăcut la Dunăre …