Eu sunt un fan al Gazetei Sporturilor. Sau … mai bine zis, sunt un fan al echipei care operează Gazeta. Ioanițoaia, cu vocea lui de fumător înrăit … un timbru aparte care dădea o savoare în plus comentariilor meciurilor pe vremuri … îmi aduc aminte și acum o expresie de acu vreo treij de ani „Cârțu, mult peste poartă … un șut fără nicio virtute” … de ce să spui că a dat prost sau că a șutat în miriște … mai frumos să lipsești de virtuți trasul la poartă … divaghez. Deci, echipa de la Gazetă … Ioanițoaia. Tolontan. În Tolontan recunosc un membru al generației mele, a decrețeilor, triată de trepte și examene și concurența celor mulți pe locuri puține. Mai erau câțiva … I-am urmărit peste tot … unde s-au dus, le-am fost cititor … Sportul Românesc, Gazeta, Prosport, Gazeta iarăși și de tot. La Gazeta Sporturilor oamenii nu s-au limitat la simpla relatare a evenimentelor sportive … au mers dincolo de iarbă și de minge. Au făcut anchete, au făcut reportaje.

Azi … zi sub impresia celei de ieri în care Becali a fost achitat, valiza returnată și 4 ani de eforturi intelectuale ale DNA neutralizate de Înalta Curte. Becali a dat-o pe Satan. Că procurorii sunt trimiși de Satan pe pământ și tocmai și-au luat-o. Că procurorii ar trebui să vadă cum e la pușcărie înainte să ceară ani fără număr … Bun, deci asta a fost ieri. Azi, în Gazetă, doi domni pe numele lor, Justin Gafiuc și Gabriel Berceanu, semnează un material foarte oportun în general și foarte aplicabil mie, în particular. Plecând de la acest material, în italice, îmi permit să fac și eu completările mele …

1. Care e suma pe care o vor plăti românii, reprezentînd cheltuielile de judecată în dosarele din fotbal şi care revin în sarcina statului, conform deciziilor de pînă acum ale instanţelor?

1′ Care este suma pe care o vor plăti românii, reprezentând cheltuielile de judecată ale dosarului fabricat în care evoluez, odată ce instanța va scoate la lumină adevărul?

2. Ce se va întîmpla cu procurorii care au instrumentat dosarele din fotbal şi au întocmit rechizitoriile în aceste procese dinamitate din start de instanţă? Lucian Papici, şef Secţia I DNA (Dosarul Valiza), Doru Ţuluş, şef Secţia II DNA (Dosarul Transferurilor) şi procurorul-şef Daniel Morar vor demisiona dacă inculpaţii din fotbal vor rămîne nevinovaţi după epuizarea tuturor căilor de atac?

2′ Ce se va întîmpla cu procurorii care au instrumentat dosarul şi au întocmit rechizitoriile în acest proces care va fi dinamitat de instanţă? Lucian Papici, şef Secţia I DNA (Dosarul Vama Constanța) şi procurorul-şef Daniel Morar vor demisiona dacă voi rămîne nevinovat după epuizarea tuturor căilor de atac?

3. Cunosc procurorii în amănunţime mecanismele din fotbal şi înţeleg fenomenul, astfel încît să poată duce la capăt dosarele în instanţele următoare?

3′ Cunosc procurorii în amănunţime mecanismele din politică, din port sau vamă şi înţeleg fenomenul, astfel încît să poată duce la capăt dosarele în instanţele următoare?

4. Au fost comise greşeli în instrumentarea cazurilor şi alcătuirea rechizitoriilor pe care vi le puteţi recunoaşte public?

4′ Au fost comise greşeli în instrumentarea cazurilor şi alcătuirea rechizitoriilor pe care vi le puteţi recunoaşte public?

5. După primele verdicte nefavorabile la „Transferuri” şi la „Valiza”, vă asumaţi propria incompetenţă sau o invocaţi pe cea a instanţelor de judecată?

5′ În cazul unui verdict nefavorabil, vă veți asuma propria incompetenţă sau o invocaţi pe cea a instanţelor de judecată?

6. De ce nu s-a organizat flagrant în dosarul în care Vasile Avram e acuzat că a luat mită de la Sorin Ţerbea în condiţiile în care deţineaţi, pe interceptări, toate detaliile întîlnirii suspecte?

6′ De ce nu s-a organizat flagrant în dosarul instrumentat. De ce probele sunt exclusiv interceptări?

8. De ce aţi trimis în judecată la grămadă cei 8 inculpaţi din Dosarul Transferurilor şi nu aţi alcătuit 8 dosare separate şi mult mai coerente, cîtă vreme e vorba de inculpaţi şi fotbalişti diferiţi, mai multe echipe păgubite şi perioade separate în care s-au realizat transferurile?

8′ De ce aţi trimis în judecată la grămadă cei 39 inculpaţi din Dosarul Vămii Constanța şi nu aţi alcătuit mai multe dosare separate şi mult mai coerente, cîtă vreme e vorba de inculpaţi şi acuzații diferite şi perioade separate în care s-ar fi realizat infracțiunile?

9. Puteţi nominaliza un singur succes notabil pe care l-aţi repurtat în sport de-a lungul celor 10 ani de activitate ai instituţiei?

9′ Puteţi nominaliza un singur succes notabil pe care l-aţi repurtat de-a lungul celor 10 ani de activitate ai instituţiei?

10. Folosiţi dosarele din fotbal drept fumigenă ca să justificaţi activitatea instituţiei şi constanţa salariilor?

10′ Folosiţi dosarul corupției în vămi drept fumigenă ca să justificaţi activitatea instituţiei şi constanţa salariilor?

11. În ce an credeţi că veţi proba un fapt de corupţie la nivel înalt în fotbal: 
a) La anul
 b) La anul şi la mulţi ani 
c) La Paştele Cailor
 d) La revedere …

11′ În ce an credeţi că veţi proba un fapt de corupţie la nivel înalt: 
a) La anul 
b) La anul şi la mulţi ani 
c) La Paştele Cailor
 d) La revedere …

După cum vedeți, identitate aproape perfectă. Finalul materialului din Gazetă conține referiri la salariile domnilor responsabili cu cheltuiala banilor publici pe procese pierdute pe linie. Sincer, mă uitasem și eu … Am vrut să văd cum răsplătește țara asta amărâtă corpul povestitorilor naționali. Am văzut cam câți bani primește într-o lună un domn procuror a cărui misiune a fost să scrie basme de nivelul … hm, lui Petre Ispirescu în mijlocul unui atac de epilepsie … Așa … vreo 120 – 130 milioane pe lună … aproape de 2 ori și jumătate cât președintele României. De aproape 3 ori mai mult decât oricare ministru …

Responsabilitate? Zero … Ascultă, nu înțelege mai nimic, minte în acte publice, arestează, pierde pe linie în instanță, iar după aia plătim noi toți.

Bun … am speranța că nu toată lumea e la fel. Am speranța că, sub o formă sau alta, se va inventa ceva care va diminua hoția din țara asta … pentru că, în mod cert, ce veghează acum împotriva corupției e o pantomimă jalnică, îngâmfată și arogantă ale cărei mizerii le plătim cu toții. Sub o formă sau alta.