Domnule, eu sunt îndrăgostit de limba engleză. Poți spune atât de multe lucruri într-o înșiruire de cuvinte … într-o expresie. Exemplele sunt nenumărate. Azi mi-a căzut o fisă apropo de lipsa noastră de viziune în aproape orice. Pe orice plan. Personal, politic, whatever.

Ia luați de aici … One hand for you and one for the ship … asta este temelia marinăriei. Ar putea fi temelia vieții … Pleci pe mare, trebuie să ai grijă de tine. În primul rând de tine. În al doilea rând și nu în al treilea sau al patrulea sau mai la coadă, trebuie să ai grijă de navă. Nava te poartă. Oricât ai avea grijă de tine, dacă următoarea ta preocupare nu e nava, ai belit-o. Următoarea. Și nu a doua, a treia sau a patra ta preocupare. Următoarea.

Poate fi temelia vieții, nu? Trebuie să realizăm că să ai grijă de tine nu este suficient. Următoarea grijă trebuie să-ți fie comunitatea. Comunitatea e nava care te poartă. Unde te poartă … hm, păi unde te poartă grija pe care i-o acorzi. În cazul nostru, a majorității românilor, te poartă fix niciunde …

O mică poveste … Cea mai scurtă poezie din istoria literaturii conform Bartlett quotations este  Adam/Had’em … Adam i-a avut … i-a făcut, whatever … nu mai țin minte cine a emanat-o. Eh, în anii de suspendare pe motiv că n-a vrut să meargă în Vietnam, Muhammad Ali se ținea de speech-uri, de discursuri motivaționale … nu putea boxa, fusese deposedat de titlul de campion mondial, omu’ făcea ce putea … Invitat de Harvard University, în fața a peste 1000 de studenți ai ultimului an, Ali le-a vorbit despre marea oportunitate pe care acești studenți o au, de-a învăța într-o universitate așa de prestigioasă și că au datoria să facă lumea mai bună, să aplice ce au învățat acolo … După aplauze, știută fiind abilitatea lui Ali de a glumi în versuri, cineva din auditoriu a strigat  A poem, a poem …. Ali rămâne tăcut câteva secunde … și ce poezie bagă … Me … We  … Splendid, nu-i așa? Incredibil, părerea mea … Incredibil. Ali a fost declarat subinteligent în liceu … eu cred că n-a vrut să completeze corect testul de inteligență pentru că l-am văzut în diverse înregistrări improvizând minute în șir, recitând, cântând … un tolomac n-ar fi putut face nicicum așa … și n-ar fi putut inventa cea mai scurtă poezie din istoria literaturii.

Dar gândiți-vă un pic … Me/WeEu … noi … One hand for me/one for the ship …  Întâi eu și după aia comunitatea, nava, breasla, grupul. Noi.

De asta suntem condamnați s-o ducem prost și să ne căcăm pe tot ce apucăm. Pentru că, în cazul nostru, toate se rezumă la  Eu … Poezia se rezumă la  EuNoi … nu există. Cine e Noi? Ce contează Noi ….  Poezia se rezumă la Eu. În accepțiunea noastră, poezia este Me/Me … Scurt dar prost.

 

 

Reclame