De-o sută de ori de-aș mai intra în Șantierul Naval Constanța, de-o sută de ori aș avea exact același gând pe care l-am avut prima oară când i-am trecut poarta … Zile Fierbinți și Sergiu Nicolaescu.

Am mai scris despre asta, nu aș vrea să mă repet, dar nu mă pot împiedica să nu remarc, încă o dată, ce efect a avut filmul ăsta, văzut când eram copil, asupra adultului care am devenit. Șantierul aparține unui om cu care sunt prieten, pe care îl stimez, este condus de alt prieten, pe care-l stimez … și totuși, când intru-n șantier, parcă mă aștept să-l văd pe Nicolaescu pe după vreo bloc-secție, iar pe macara musai Papaiani care să spună că-l doare-n suflet … deh … nostalgii.

30 martie 2012. Botezul navei Histria Crown. A nouăsprăzecea navă … Nouăsprăzece nave … din 2006 încoace. Impresionant? Este impresionant, da. Dar nu pentru că Șantierul Naval Constanța a construit nouăsprăzece nave. În definitiv, nici nu sunt atât de multe. Este impresionant pentru că Șantierul Naval Constanța este un act de mare curaj. Să reziști în situația asta. În Europa. În construcții de nave … să nu închizi porțile în anul ăsta. Ba să nu te limitezi la reparații cât să respiri și să mai lansezi și construcții noi. Incredibil. De ce e incredibil … povestea e lungă.

Lumea se învârte din ce în ce mai repede. De ceva vreme o simțim și noi, țările dezvoltate o simt de mult mai multă vreme. Dacă ar fi să punem degetul pe momentul în care un picior invizibil a început să apese pe accelerația lumii, atunci acel moment ar fi mijlocul anilor ’70 … prima criză a petrolului. Atunci lumea a luat, brusc, la cunoștință că transportul costă, că lucrurile costă. Lumea a încetat să fie judecată după ofertă, cererea a preluat puterea comerțului. Globalizarea s-a născut, au devenit mai eficienți vesticii care vindeau în vest ceea ce produceau, tot ei, în est … ecuația care ne guvernează viața și astăzi. O ecuație eficientă, poate, dar una extrem de crudă, care reduce totul la profit … E suficient? Nu prea mi se pare … bresle întregi au dispărut din țările vestice. Urmăm și noi, fără îndoială. S-o fi câștigat la productivitate, dar s-au pierdut segmente sociale consistente. Va exista o decontare cândva …

Europa era un splendid șantier naval … nu mai e. Exponentele arhitecturii navale vest-europene, navele suple, liniile frumoase de altădată sunt imagini pe vederi. Nu cred că poate fi ceva atât de armonios ca o navă proiectată și construită de o națiune maritimă … Au mai supraviețuit câteva șantiere navale, ici, colo. Cele extrem de specializate, care livrează nave care nu au voie să fie un milimetru sub standardul de excelență. Nave pentru mărfuri agabaritice, pasagere enorme. Finlanda, Danemarca, Norvegia, Franța, Italia. Maternitatea în care s-au născut Bismark, Tirpitz sau Nava Școală Mircea, șantierul naval Blohm und Voss, Hamburg, încă rezistă. Câteva, le numeri pe degete. Azi, toată lumea construiește în China. În Corea. Ieftin, mult și bun, deviza marinarului român de altădată, implementată în construcția de nave la nivel mondial.

Șantierul Naval Constanța este singurul șantier mare din România finanțat de capital român. Cu greu, cu costuri. Criza a lăsat cicatrici.

Pe vremea zilelor fierbinți, Șantierul Naval Constanța aduna peste 7000 de oameni. Un oraș … construit după tipicul comunist, aveau de toate acolo … și vulcanizare și frizerie, grădiniță … Deși în film păreau că muncitorii se luptă cu orele, cu secundele, cu importul de elici și cu toate stihiile naturii, productivitatea muncii nu a fost vreun parametru de luat în seamă în anii dezvoltării flotei.

Oamenii din șantier erau recoltați de peste tot … mulți din agricultură … greu să faci artă navală venind de pe capra atelajului … ca să nu-i zicem căruță.

Acum, la 10 ani de la privatizare, șantierul numără în jur de 1400 de oameni. Investițiile, tehnologiile noi, automatizarea au eficientizat toate palierele de activitate. Multe dintre lucrări sunt subcontractate. Organizația a devenit mai suplă. Oamenii muncii se tund în oraș, bănuiesc. Probabil că nu mai au nici grădiniță …

Vapoare se repară și, spre marele merit al tuturor de acolo, vapoare se și construiesc. În 30 martie 2012, Histria Crown intră-n pâine. O să vină și altele … uite, o provă-i gata …

Pun pariu că știu numele următoarei nave …

Botezul noii doamne se termină … invitații urcă la bord. Nu urc, știu proiectul, am mai fost la bordul surorilor, din 2005 încoace am tot văzut câteva fete … toate bijuterii. Histria Perla, Histria Coral, Histria Giada, Histria Gemma, Histria Agata … Mă plimb prin șantier.

În docul uscat, unde în zilele fierbinți se lucra la mineralierul Borșa, șade o ruină … de departe văd că e una de-a noastră. Una care a fost a noastră, mai precis … Cin’ să fie, cin’ să fie … Tîrgu Secuiesc. Numele se vede încă, în pupa babord.

Mineralier, 18.ooo … Corpul a fost folosit și la primele multifuncționale, Mărăști, Oituz. Are o provă frumoasă, se termină banal și cam brusc, cu pupa în oglindă. E sablat proaspăt, văd. Se lucrează pe covertă, la capacele de la magazii.

De pe pasarela porților docului, stând în spatele Târgului Secuiesc, de după o magazie, răsare castelul Histriei Crown. Contrastul este izbitor. Un proiect frumos, curat. Nava mare, vapor serios.

Bucuria pe care o încerc acum este generată de faptul că lumea noastră n-a dispărut chiar de tot.  Șantierul Naval Constanța nu se alătură lungului șir de mega-întreprinderi românești care au dispărut cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Sidex-ul, dat pe banii de trusoul de mireasă al fetei lui Mittal, Combinatul Siderurgic Călărași dat la fier vechi, Republica, 23 August, Timpuri Noi, industria constructoare de mașini … varză, toate întreprinderi mari, inexistente azi, vândute pe nimic sau pentru interese imobiliare. Din păcate, povestea șantierului este destul de singulară.

Șantierul Naval Constanța există încă. Repară. Construiește. Produce.

Zilele nu mai sunt fierbinți. Nu aveau cum să rămână fierbinți. Nu aveau cum.