Mă uit destul de … hai să zicem supărat, la ceea ce se întâmplă „în București și-n marile orașe” după cum declamă cele două televiziuni și jumătate … Bun, trebuie să recunoaștem, efortul din ultimii ani, restriștea produsă în propriul buzunar, a lăsat urme adânci în mentalul cetățeanului Ionescu, sau Popescu sau Georgescu … Pe de altă parte, hm, ce ni s-a întâmplat este palma dată de viață nechibzuinței cu care ne-am gestionat resursele … noi, Ionescu, Popescu sau Georgescu … Cum s-o fi întâmplat … ete-așa …

Să zicem că Ionescu este un domn, angajat la stat, studii medii plus postliceală. Domnu’ Ionescu are-o doamnă, poate învățătoare. Bugetari … casă, Matiz la mâna-doua, cu un copil. Dorindu-i copilului binele, intră la o facultate particulară, dar recunoscută, parol … o termină, după ce Ioneștii își mănâncă de sub unghii 4 ani, și iese fix nimic … neștiind să facă nimic. Trebuie musai angajat. Unde? Unde-am învățat … la stat. Poate la vreo regie, poate la vreo administrație … Ca să fim mai mulți bugetari, mai mulți dependenți de stat și de politicienii care-l reprezintă în funcții, șefi ai domnului Ionescu, ai doamnei și ai copilului azvârlit în același malaxor.

Spre deosebire de Ionescu, dom’ Popescu e angajat la un particuler … jumate la oficial, minim pe economie, jumate la negru … nefiscalizat, nu contează la pensie, nu contează la bugetul statului … Și dom’ Popescu acceptă, ca alți zeci de Popești … efectul cumulat e gaură la buget și-o sumă de Popești frustrați. Madam Popescu lucrează la butic. Ia 8 milioane. O mai trimite și-n șomaj, când și când. Lucrează și-atunci, dar nu știe nimeni. Nici măcar bugetul …

Dar Georgescu? Eh, Georgescu e privatizat … are firmă de construcții … Are 25 de angajați, care muncesc. Mulți la negru. Încasează la negru. Plătește taxe pentru foarte puține lucruri. Materia primă, nisipul, balastrul, piatra, e la negru. Se mai facturează câte-o basculantă, la mișto … să nu fie chiar toate pe neveu … Casele se fac … oficial, în regie proprie, practic de angajați la negru, sau de firme care plătesc pe bune telefoanele și motorina dubelor. Dom’ Georgescu are Q7. Ful opșion, serios. Și casă. Și ghiul, cu stema de la Mercedes  plus unghiuța aferentă.

Sunt absolut convins că sunt mulți români pe care nu-i cheamă Ionescu, Popescu sau Georgescu. Sunt unii oameni care au sesizat că meseria-i brățară de aur și și-au trimis copiii să învețe să le iasă ceva din mână, nu să-și sacrifice bruma de economii pe taxe la bioterre, șagune sau spiri haret. Sunt și români care sunt plătiți rezonabil sau mai puțin rezonabil, dar la vedere și patroni care gâfâie-n criza asta de ne afectează pe toți, dar sunt cu taxe plătite la zi. Dar, din păcate, sunt mulți Ioneștipopeștigeorgești, iar efectul cumulat al acestora se materializează cu o enormă gaură în buget … Evaziunea fiscală în domeniul construcțiilor domnului Georgescu este estimată la 4 miliarde de euro. Toate guvernările au avut Ioneștii lor, așa a ajuns personalul dependent de buget să depășească 1 milion 4 sute de români…

Eu nu sunt convins că Ioneștii, Popeștii sau Georgeștii din țara asta vor să trăiască corect. Nu avem trăsătura asta a corectitudinii, noi, românii. Ba chiar dimpotrivă, corectitudinea a ajuns să fie sancționată cu mișto, a ajuns decăzută din drepturi. Agenda publică promovată de media, în special de cea vizuală, se chinuie să facă asta de ani de zile. De ani de zile se filmează Moni-Iri, toți interlopii, toate fufele care se chinuie la cea mai simplă propoziție, de ani de zile se subminează autoritatea la toate nivelurile … Polițiștii sunt luați la mișto, politicienii, profesorii, ofițerii, toată lumea … referirile la președintele României se fac fără cea mai mică urmă de respect.

Și atunci? Cam ce așteptări am putea avea noi de la țara asta? Ce doresc manifestanții? Asociația suporterilor din România are agendă de discutat în Piața Universității? Ce probleme au? S-au scumpit semințele? Nu mai găsesc petarde? De când niște nătărăi răgușiți au dreptul să ocupe spațiul public? Iar televiziunile îi filmează, îi interpelează, oamenii dau interviuri, exprimă păreri … incredibil. Sunt filmați să pară cât mai mulți, deh, tre’ să arătăm că lumea se ridică, se împotrivește, că avem opinii … România se revoltă, ce mai. Sunt unii care strigă „Libertate”… nu se simt liberi, deh … oamenii protestează despre taxa auto, despre etno-botanice … amestecat. Un singur numitor comun: Huo guvernul, huo președintele. Aici ne-am înțeles … pleacă guvernul, pleacă președintele, se reduc toate, TVA-ul, taxa auto, o să fie liber la etno-botanice, se măresc salariile și pensiile și n-o să mai muncim deloc. Și, pentru televiziunile de știri, o să fie publicitate de la stat, am uitat.

Bun… Bottom line … Cu tot cu Ioneștii și Popeștii și Georgeștii noștri, macroeconomic, România stă cel mai bine din regiune. În timp ce Grecia dă faliment, noi avem creștere economică pe 2011 și bani pentru pensii și salarii. Nu e totul bine, se ia și se dă șpagă-n continuare, sunt taxe mari pentru salariile noastre, multinaționalele din România își fac de cap și scot o groază de bani din naivitatea mai mult sau mai puțin interesată a anilor marilor privatizări pesedisto-comuniste, vezi Sidex, Alro, Petrom sau care a mai fost … suntem o țară a paradoxurilor, ce să facem … ne plângem, suntem vai de viața noastră, dar dacă vrei să-ți lași mașina la mall, n-ai loc de parcare. Marele protest de azi este condus de marele războinic Mazăre, proaspăt întors din concediu din Venezuela, alături de 10 vestale a căror vârstă cumulată nu atinge 180 …

Am nemulțumirea mea legată de anumite instituții ale acestui stat, chiar dacă am fost în partidul de guvernământ. Am războiul meu, îl voi duce până-i văd că nu mai mișcă. Nu pot contesta statul. N-am cum să-mi extind acuzațiile asupra întregii administrații. N-are țara sau ministrul sau președintele vină că pe mine m-a lovit un nene. Sistemul nu trebuia să-l lase, adevărat. Foarte bine, sistemul trebuie schimbat până astfel de lucruri nu vor mai fi posibile. Dar toate trebuie să meargă înainte.

Oamenii să ia aminte pentru ce militează și ce-și doresc. Am auzit tot felul de năzbâtii… Vrem aia, sau pe ailaltă. Serios? Ce ești în stare să faci pentru a obține asta? Uite, militez, sunt în Piață … Nu e suficient, la muncă, tovarășe Ionescu, Popescu sau Georgescu. Când veți fi mai puțini, o să fim tari.

 

 

 

 

 

 

Reclame