Ionescu, Popescu sau Georgescu …

Mă uit destul de … hai să zicem supărat, la ceea ce se întâmplă „în București și-n marile orașe” după cum declamă cele două televiziuni și jumătate … Bun, trebuie să recunoaștem, efortul din ultimii ani, restriștea produsă în propriul buzunar, a lăsat urme adânci în mentalul cetățeanului Ionescu, sau Popescu sau Georgescu … Pe de altă parte, hm, ce ni s-a întâmplat este palma dată de viață nechibzuinței cu care ne-am gestionat resursele … noi, Ionescu, Popescu sau Georgescu … Cum s-o fi întâmplat … ete-așa …

Să zicem că Ionescu este un domn, angajat la stat, studii medii plus postliceală. Domnu’ Ionescu are-o doamnă, poate învățătoare. Bugetari … casă, Matiz la mâna-doua, cu un copil. Dorindu-i copilului binele, intră la o facultate particulară, dar recunoscută, parol … o termină, după ce Ioneștii își mănâncă de sub unghii 4 ani, și iese fix nimic … neștiind să facă nimic. Trebuie musai angajat. Unde? Unde-am învățat … la stat. Poate la vreo regie, poate la vreo administrație … Ca să fim mai mulți bugetari, mai mulți dependenți de stat și de politicienii care-l reprezintă în funcții, șefi ai domnului Ionescu, ai doamnei și ai copilului azvârlit în același malaxor.

Spre deosebire de Ionescu, dom’ Popescu e angajat la un particuler … jumate la oficial, minim pe economie, jumate la negru … nefiscalizat, nu contează la pensie, nu contează la bugetul statului … Și dom’ Popescu acceptă, ca alți zeci de Popești … efectul cumulat e gaură la buget și-o sumă de Popești frustrați. Madam Popescu lucrează la butic. Ia 8 milioane. O mai trimite și-n șomaj, când și când. Lucrează și-atunci, dar nu știe nimeni. Nici măcar bugetul …

Dar Georgescu? Eh, Georgescu e privatizat … are firmă de construcții … Are 25 de angajați, care muncesc. Mulți la negru. Încasează la negru. Plătește taxe pentru foarte puține lucruri. Materia primă, nisipul, balastrul, piatra, e la negru. Se mai facturează câte-o basculantă, la mișto … să nu fie chiar toate pe neveu … Casele se fac … oficial, în regie proprie, practic de angajați la negru, sau de firme care plătesc pe bune telefoanele și motorina dubelor. Dom’ Georgescu are Q7. Ful opșion, serios. Și casă. Și ghiul, cu stema de la Mercedes  plus unghiuța aferentă.

Sunt absolut convins că sunt mulți români pe care nu-i cheamă Ionescu, Popescu sau Georgescu. Sunt unii oameni care au sesizat că meseria-i brățară de aur și și-au trimis copiii să învețe să le iasă ceva din mână, nu să-și sacrifice bruma de economii pe taxe la bioterre, șagune sau spiri haret. Sunt și români care sunt plătiți rezonabil sau mai puțin rezonabil, dar la vedere și patroni care gâfâie-n criza asta de ne afectează pe toți, dar sunt cu taxe plătite la zi. Dar, din păcate, sunt mulți Ioneștipopeștigeorgești, iar efectul cumulat al acestora se materializează cu o enormă gaură în buget … Evaziunea fiscală în domeniul construcțiilor domnului Georgescu este estimată la 4 miliarde de euro. Toate guvernările au avut Ioneștii lor, așa a ajuns personalul dependent de buget să depășească 1 milion 4 sute de români…

Eu nu sunt convins că Ioneștii, Popeștii sau Georgeștii din țara asta vor să trăiască corect. Nu avem trăsătura asta a corectitudinii, noi, românii. Ba chiar dimpotrivă, corectitudinea a ajuns să fie sancționată cu mișto, a ajuns decăzută din drepturi. Agenda publică promovată de media, în special de cea vizuală, se chinuie să facă asta de ani de zile. De ani de zile se filmează Moni-Iri, toți interlopii, toate fufele care se chinuie la cea mai simplă propoziție, de ani de zile se subminează autoritatea la toate nivelurile … Polițiștii sunt luați la mișto, politicienii, profesorii, ofițerii, toată lumea … referirile la președintele României se fac fără cea mai mică urmă de respect.

Și atunci? Cam ce așteptări am putea avea noi de la țara asta? Ce doresc manifestanții? Asociația suporterilor din România are agendă de discutat în Piața Universității? Ce probleme au? S-au scumpit semințele? Nu mai găsesc petarde? De când niște nătărăi răgușiți au dreptul să ocupe spațiul public? Iar televiziunile îi filmează, îi interpelează, oamenii dau interviuri, exprimă păreri … incredibil. Sunt filmați să pară cât mai mulți, deh, tre’ să arătăm că lumea se ridică, se împotrivește, că avem opinii … România se revoltă, ce mai. Sunt unii care strigă „Libertate”… nu se simt liberi, deh … oamenii protestează despre taxa auto, despre etno-botanice … amestecat. Un singur numitor comun: Huo guvernul, huo președintele. Aici ne-am înțeles … pleacă guvernul, pleacă președintele, se reduc toate, TVA-ul, taxa auto, o să fie liber la etno-botanice, se măresc salariile și pensiile și n-o să mai muncim deloc. Și, pentru televiziunile de știri, o să fie publicitate de la stat, am uitat.

Bun… Bottom line … Cu tot cu Ioneștii și Popeștii și Georgeștii noștri, macroeconomic, România stă cel mai bine din regiune. În timp ce Grecia dă faliment, noi avem creștere economică pe 2011 și bani pentru pensii și salarii. Nu e totul bine, se ia și se dă șpagă-n continuare, sunt taxe mari pentru salariile noastre, multinaționalele din România își fac de cap și scot o groază de bani din naivitatea mai mult sau mai puțin interesată a anilor marilor privatizări pesedisto-comuniste, vezi Sidex, Alro, Petrom sau care a mai fost … suntem o țară a paradoxurilor, ce să facem … ne plângem, suntem vai de viața noastră, dar dacă vrei să-ți lași mașina la mall, n-ai loc de parcare. Marele protest de azi este condus de marele războinic Mazăre, proaspăt întors din concediu din Venezuela, alături de 10 vestale a căror vârstă cumulată nu atinge 180 …

Am nemulțumirea mea legată de anumite instituții ale acestui stat, chiar dacă am fost în partidul de guvernământ. Am războiul meu, îl voi duce până-i văd că nu mai mișcă. Nu pot contesta statul. N-am cum să-mi extind acuzațiile asupra întregii administrații. N-are țara sau ministrul sau președintele vină că pe mine m-a lovit un nene. Sistemul nu trebuia să-l lase, adevărat. Foarte bine, sistemul trebuie schimbat până astfel de lucruri nu vor mai fi posibile. Dar toate trebuie să meargă înainte.

Oamenii să ia aminte pentru ce militează și ce-și doresc. Am auzit tot felul de năzbâtii… Vrem aia, sau pe ailaltă. Serios? Ce ești în stare să faci pentru a obține asta? Uite, militez, sunt în Piață … Nu e suficient, la muncă, tovarășe Ionescu, Popescu sau Georgescu. Când veți fi mai puțini, o să fim tari.

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

20 de gânduri despre “Ionescu, Popescu sau Georgescu …

 1. Am citit cu interes aceste randuri, ca si cele de pana acum. In mare sunt deacord cu dumneavoastra, dar am si unele intrebari:
  – cand se vor tine de promisiuni ?
  – cand vor „intra” in evazionisti ?
  Ce vreti sa spuneti „Când veți fi mai puțini, o să fim tari” ?
  La primele 2 intrebari raspunsul e simplu: niciodata.
  La ultima intrebare ar fi interesant sa aflam raspunsul…

 2. Domnule Barbu,
  De promisiuni trebuie sa ne tinem toti. Ca tara sa poata sustine sanatate, invatamint, armata si pensii, trebuie sa existe un grad mult mai mare de colectare a taxelor si impozitelor. In momentul asta nu se colecteaza suficient, gratie modului constructiv in care cetateanul roman percepe statul.
  De intrat in evazionisti s-a intrat deja… Cred ca paguba colaterala a acestui razboi cu evaziunea as putea fi chiar si eu.
  Am vrut sa spun ca atunci cind exemplele de distorsiune a circuitului firesc (Ionescu, Popescu sau Georgescu) vor fi mai putine, adica mai putini bugetari, mai putini angajati la negru si mai putin evazionisti, eh, atunci vom fi mai tari. Cind? Sper ca nu niciodata …

 3. Maestre, ca de obicei, chapeau! Vreau sa-ti dau si exemplul Marinescu, ca sa vezi ca si eu si tu suntem de vina (divine, cum ar spune urmasii lui Stefan cei Mare, iarta-ma Adi). Deci, Marinescu, om serios, muncitor, cu sansa de a face ce-i place, plateste darile la stat, corect, la timp. Are doi copii si-o sotie intelectuala, care munceste, plateste, etc. Pentru ca muncesc mult nu au timp de curatenie. Ii ajuta o femeie. Fara contract, ca cu (scuzati cacofonia!) nu vrea nimeni. Semneaza contract individual la gunoi, duc toti in strada. Ce sa faci, sa-ti torni vecinii? Nu poti, te-ar manca de viu, locuiesti pe strada Viitorului, unde gasesti seringi dimineata si asculti vara tot topul de manele al sezonului. Iti pui cablu. Se leaga ilegal. Deci nefiscalizat. Te saturi si iti pui satelit, nu mai vine nimeni sa taie cablul. Ei vad, tu vezi, el vede. Conjugam in aceeasi tarisoara. Speli masina la spalatorie. Care bon? Vrei sa-i reclami? Stai la coada, da declaratii, confrunta-te. N-ai timp. Plateste Marinescu de se cocoseaza la CAS. Are salariu mare fata de medie, dar mic fata de ce poate. Pe Marinescu il loveste damblaua si se urca pe un ATV. La spital da spaga aproape 1000 de euro: chirurg, anestezist,asistenta-sefa, terapie-intensiva, apoi doua saptamani de infirmiere, ajutor de mers, etc. Plus inca o mie proteza, ca aia de la stat e proasta. Dupa doi ani se reopereaza la Bruxelles, ca in grija mare a sistemului, cinva ii lasa intre femur si sold o piulita de la proteza. II scoate si proteza vanduta cu fiind pe viata. Tot doua mii, dar doar trei zile de spital si pleaca pe picioare acasa. Nevasta, intelectuala fiind, are si ea nevoi. Mama ma-sii de nevoi: se duce o data pe luna la cosmetica, o data la 3 luni la coifeur. Care bon si cum sa reclame tocmai femeile care au grija de pielea si aspectul ei? Pot continua si pe linia copiilor. De la scoala (sist. public) pana la tabere de schi (privat). Suntem robii unui intreg lant de complicitati, care par minore fiecare in sine. Care sunt monstruoase privite impreuna. Asta e. Ma cheama Marinescu si orice legatura cu realitatea este pur intamplatoare. Ce? Nu stiai? Marinescu este al treilea nume ca raspandire in Romania. Dupa Ionescu si Georgescu, inaintea lui Popescu. Bafta, Mironescu! Sa nu uit: ce-mi face Marinescu? Pleaca sa lucreze in strainatate, ca, dupa cum ti-am spus, are sansa de a face ce-i place si nesansa locului corect.

 4. Presedintele (nu-i pronunt numele, mi-e lene si nici un vreau sa-i scriu numele) are o vina …aceea ca ne aduce aminte de o alta persoana de foarte mare trista amintire. Dupa cate cunosc eu , presedintele intr-un stat poate avea rol simbolic sau poate avea o mare putere. In cazul de fata Constitutia Romaniei ii confera presedintelui multe atributii, incepand cu cele legislative si terminand cu cele de politica externa. Vi se pare cumva ca exceleaza intr-un domeniu anume? Mie una , nu prea. Avand in vedere faptul ca nu pana deunazi era pe toate posturile TV (la naiba …si nu ma uit deloc) s-a intamplat minunea, s-a lasat linistea, nu mai ia cuvantul (atunci cand acest lucru, parerea mea, este necesar). O fi considerand ca nu are motive sau poate e doar bolnavior. La toti ni se poate intampla, doar ca o mare parte din noi ne tratam in Romania. Lui ii este frica sau nu are incredere in sistem, sistem incepand cu cel ce tine de sanatate, invatamant, justitie, aparare , politie, etc. Spuneti-mi, poate stiti, macar unul care functioneaza in mod corect. Potrivit Constitutiei, ar trebui sa-si asume atributiile…dvs. considerati ca a facut-o? Nu este el principalul vinovat de situatia creata din tara, dar nici un cred ca trebuie exonerat total de vreo vina. Cu totii purtam responsabilitatea muncii noastre, inclusiv el. Ce ma deranjeaza, ar fi doar, acel comportament pe care refuz sa-l cataloghez intr-un anumit fel. Trateaza pe toata lumea cu cel mai mare dispret (inclusiv pe cei din exterior)….Pacat insa ca nu exista cu adevarat o alternativa.

  1. Domnisoara, din pacate, situatia e mai ampla si mai greu de explicat … Eu am alta perceptie despre Presedinte. Cred ca a dvs vine si dintr-un bombardament constant si sustinut din partea mass-mediei de stiri, categoric si interesat adversa. N-as putea sa enumar un capitol al administratiei renumit pentru eficienta sau responsabilitate. Dupa cum vedeti, pe acest blog combat suficient aspecte care tin de invatamint sau justitie… de sanatate, n-am ce spune pentru ca, multumesc lui Dumnezeu, n-am prea avut tangente cu domeniul. Stimata domnisoara, ca sa se schimbe niste lucruri cu adevarat, trebuie sa vina ceva din noi, iar cind spun noi, ma gindesc la multi oameni, din toate paturile sociale, determinati sa-si faca treaba cu adevarat. Nu procurori care sa faca dosare pe spaga, nu medici milionari la stat, nu profesori care vind bacalaureatul sau admiterea la liceu, nu primari care vind autorizatii, nu aia, nu ailalta… Alternativa? Da, nu exista. Sau ar fi una, sa ne apucam de treaba, dar ia prea mult timp, oboseste … nu se face.

   1. Da , perfect adevarat …sa ne apucam de treaba intr-o alta tara, probabil. Cu siguranta acolo se vor vedea si rezultatele dupa munca cinstita si oboseala cu rost, depusa dupa niste legi aplicabile care nu se bat cap in cap. Perceptia mea este creata avand tangente cu viata reala , repet nu ma uit la TV , mi se pare timp pierdut fara rost. Consider ca rolul mass-mediei in societate este acela de formare a mentalitatilor, ceea ce nu prea se intampla pe la noi la mult incantatoarele posturi TV, motiv pt care aleg sa nu vizionez decat foarte putine emisiuni care nu au nici o legatura cu viata mondena sau cea politica.

   2. Domnisoara … viata reala derulata in Romania tinde sa genereze perceptii eronate. Nu mai departe de ieri, ma suna nevasta plingind. Te-a dat la televizor ca esti santajist si criminal… cind o sa se termine astea? Antena 3, in intelepciunea si profesionalimul ce-o caracterizeaza, vorbind despre Puiu Mironescu, interlop de Piatra Neamt, m-a dat pe mine in imagini… interlop de Eforie, fabricat de un nene pe care daca-l categorisesc incompetent, il laud. Ar fi trebuit sa-i dau in judecata. Poate am s-o fac, poate o sa fiu invins de greata care ma cuprinde cind ma gindesc la ei si la altii ca ei. Formare a mentalitatilor? Care mentalitati? Oamenii, fauritorii de opinie care-si opintesc mintile in fiecare seara, dind vina pe Basescu pentru orice baba calcata pe trecerea de pietoni, oamenii astia au fost obisnuiti cu niste contracte enorme, finantate direct sau indirect din bani publici. Daca asta ar fi continuat, n-ati mai fi vazut miiting filmat 3D minut cu minut, ati fi descoperit ca presedintele are virtuti nebanuite. Exemplele pot continua la nesfirsit, cu date concrete, daca ar servi la ceva. Neservind, nu va ocup timpul. Treaba intr-o alta tara, da. Apar rezultate, sistemul lucreaza pentru cetatean, in general, iti traiesti viata. Ceea ce aici, nu se intimpla. Cel putin mie, nu mi se intimpla.

 5. De vina-i doar nenea care a desfiintat Parlamentul, Guvernul, Poporul, Partidele si Insii (ciumalac=ins). Si TV-urile. Si muierile proaste cocotate sus! Cat are nenea in sondaje? 80% voteaza contra lui!! De ce? A desavarsit opera inaintasilor sai. A ajuns la perfectiune! E talentat! Animalul politic (asta a zis Aristotel) cel mai tare. Putea face ceva? Nu. Cu as Guvern si cu asa Opozitie nu avea nicio sansa!! A dar Procuratura? Dar Justitia? Subordonati cameleonici. Asa ca cei numiti cu talent de LM isi merita soarta!!
  O sa fie bine si la vara cald. Ce zice partizanul LM de aberatiile de mai sus?
  Ion

  1. Domnule … E mult de povestit. Corect, eu sunt partizan. Recunosc, imi asum. Iar partizanatul meu provine din experientele pe care le-am trait, experiente care m-au pozitionat de partea PD. Eu consider ca Presedintele incaseaza nemeritat palma populara data in ultima saptamina. Am motivele mele sa cred asta. Va impartasesc dezamagirea in institutiile pe care le-ati enumerat… cu exemplul recoltat pe propria-mi piele. Cit despre ce se prefigureaza a fi? Nu cred ca o sa fie bine chiar daca la vara va fi cald.
   Problema e ca un popor fara scoala, fara valori spirituale cum ne indreptam a fi, deci un atare popor nu are viitor.

 6. Peste acest popor, ce era chiar prost atunci,a domnit si Cuza (dictator) si Carol I (dur organizator). Au fost sefi de stat cu rezultate bune; au fost si rascoale contra lor. Dar, sa faca Legi dupa capul lui unul care nu a facut nicio ora de Drept, sa reformeze Statul cine nu stie Teoria generala a statului (sunt 9 carti extraordinare despre asta;nu le-a vazut nici copertile), e ceva supranatural. Daca nu e erudit (deloc!) sa asculte de consilieri. Nu poate! Nu il lasa temperamentul, caracterul si lipsa de educatie elementara. Cu toate astea il simpatizez si imi pare rau ca a ajuns rau.

 7. Mult stimabile Domnule Laurentiu Mironescu , in conditiile in care, dupa spusele dumneavoastra, actuala putere in frunte cu conducatorul ei suprem nu are nici o vina pentru situatia din tara, imi puteti spune sau puteti face un exercitiu de memorie in privinta puterii dinainte si IMEDIAT DUPA , anului de gratie ’89 ? Atunci considerati ca aveau vreo influenta, cei care ne conduc ? Sau si atunci clasa politica era declinata de vreo responsabilitate.

  1. Domnule Valentin, eu nu sunt istoric, iar in ’89 aveam douaj’ de ani… imediat dupa am inceput sa navig si m-am oprit dupa vreo 10 ani, ma tem ca n-am nici cunostintele si nici legitimitatea necesara sa comentez. Acum sa nu exageram, eu n-am zis ca nimeni n-are nicio vina. Presedintele si-a asumat cam tot ce-a fost complicat in guvernarea asta. Pensiile, s-a opus cresterii TVA-ului cu avertizarile de rigoare, a tras semnale care au aparut in presa si semnale care nu au aparut in presa. Toate au indemnat la prudenta, prudenta si iar prudenta, accesarea fondurilor europene, etc. De doi ani, presedintele da mesaje foarte corecte. Guvernul a reusit o relativa stabilitate, cu masuri bune sau mai putin bune. Prudenta fiscala a fost corecta, s-a gresit cu marirea TVA, spun eu, mai corect era sa dai 400 000 de bugetari afara si sa nu micsorezi pensii si sa cresti TVA. A fost o abordare politica iar politica n-a fost punctul meu forte. Se poate discuta la nesfirsit. In opinia mea, prestatia guvernului a fost mai curind buna decit rea, fara a cuteza macar sa gindesc ca nu are nicio vina. Apropo de imediat post ’89, pot spune citeva lucruri… sunt multe care au fost gindite prost si facute prost. Pot spune ca erau oameni cu destula experienta in conducerile de atunci. Faptul ca lucrurile au iesit asa, deh, este cam tot ce-a putut duce tara asta… gradul ei de cultura, lipsa nevoii de asumare, de responsabilizare, etc… Ce ne dorim acum sa fi fost atunci… chiar nu era posibil. Tranzitul peste o schimbare asa de categorica dureaza generatii. Asta e.

 8. Te-am criticat, sa stii. Cred ca, de data asta ai gresit nitel. Ceea ce nu inseamna ca nu-mi ridic palaria in fata scriiturii – apropo, risc sa ma injure colegi de scris, dar scrii mult-mult mai bine decat diversi platiti tocmai pentru asta – si ca nu respect frumusetea de a expune public opinia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s