Eu am fost elev al Liceului de Matematica-Fizică Mircea cel Bătrân din Constanța.

Am absolvit în 1986. Până nu demult, am fost destul de satisfăcut de cariera mea profesională și am pus această satisfacție pe seama parcursului școlar… în principal, pe seama liceului. Liceul Mircea. Am fost și foarte mândru de asta, de calitatea mea de mircist. Cât am fost parlamentar, în aproape toate ieșirile mele publice relevante, deschideri de an școlar sau inaugurări de cine știe ce, simpozioane sau seminarii, am mulțumit liceului și am avut poziții ironice, care acum mi se par deplasate sau de prost gust, chiar… la adresa rivalilor noștri de atunci, Liceul Industrial 10… Liceul Ovidius de astăzi. Ba și-n particular, între prieteni, nu am pierdut niciodată ocazia să fac mișto la adresa liceului respectiv… bun, în mare parte erau reciproce, să zicem.

Părerea mea superlativă despre Mircea s-a menținut peste ani… am transmis-o și copilului meu, am făcut-o să-și dorească și iar să-și dorească… Și copilul a livrat. A muncit tot anul trecut. S-a reținut de la ieșiri cu prietenele, de la alte distracții… a tocit cu mare sârg. Avea tatăl demnitar, șmecher și cu șofer… și avea responsabilități. Se prefigura media 10 în clasa a-VIII-a și vă mărturisesc că n-aveam urmă de emoție la examen…

Iar în mai, ce să fie, ce să fie… uite deneaua cu pușca vie… Și vie a fost, fraților… că m-au luat la țintă pe niște fabricații incredibile, dar care au ținut suficient să stau reținut 29 de zile, exact în perioada examenelor copilului… copil care a terminat anul școlar în ironiile unora dintre colegii de clasă. Și uite-așa, batjocorit și cu sufletul țăndări, copilul meu a capotat la matematică… 7.60… La contestație? 7.95. Fiind sub jumătate de punct, a rămas ca la început… și fără alea 35 de sutimi, Alexandra a rămas pe dinafară, n-a intrat la Mircea. Cu acele 35 de sutimi, ar fi intrat… Ar fi intrat la Mircea, să ajungă „mutant social”, cum mi-a scris mie un prieten mai tânăr, dar tot mircist, referindu-se la produsul de astăzi al liceului nostru.

Copilul meu a intrat la Liceul teoretic Traian, la secția de filologie. Astăzi, după aproape trei luni de la începerea școlii, tragem anumite învățăminte și o concluzie:

1. Deși faptul în sine arată cum sistemul își exersează nedreptatea pe un copil bun, care a învățat și și-a dorit să performeze, până la urmă, tot răul spre bine… Mircea a ajuns, pentru mine, șablonul societății românești de astăzi…. societate în care se accede pe căi care n-au de-a face cu performanța (s-a copiat la examenul de admitere, iar la bacalaureat n-au fost montate camere de luat vederi în clase, deci rezultatul este fals pozitiv), induce modele greșite, induce o imagine falsă despre viață, iar puseele de performanță sunt, mai degrabă, cazuri individuale, particulare și absolut izolate… de aici și eticheta colegului mai tânăr „mutanți sociali”…

2. Școala românească are niște limite incredibil de jos… și funcționează pentru profesori și în niciun caz pentru elevi, sau studenți, că-n învățământul superior este aceeași situație. Fiecare profesor din țara asta trăiește tumultoasa convingere a doctorului de gâlci… știți care e aia? Doctorul de gâlci are impresia că operația de gâlci este cea mai importantă operație din câte există. O fi. Pentru el. Pacientul poate, în schimb, să aibă tumori sau apendicite sau alte alea care-l pot duce spre cimitir ceva mai repede… Așa și cu școala… E foarte importantă matematica. Și fizica. Și chimia. Pentru un absolvent de liceu care vrea să dea la matematică, sau altul, care dă la politehnică, sau oricare altul care-și dorește ca mâna sa dreaptă să descrie un perfect act de elipsă când se șterge la fund. Și eventual să-i știe parametrii exacți… Dar pentru un elev care își dorește să devină profesor de română, sau de istorie, de la un anumit moment, științele exacte trebuie să se limiteze la noțiuni de cultură generală… Nu e cazul în țara nostră de doine și balade… Curricula, programa școlară, orarul dens și obositor justifică angoasele doctorilor de gâlci care fac pe profesorii în țara asta. Și în afară de faptul că nu-i învață pe copiii ăștia mai nimic folositor, fac din școală o chestie total nedistractivă. Și să omori distracția pentru niște puștani de 15 ani nu e o crimă, dar e trist. E amar.

3. Am reușit să îmi scot din minte ideea absolut idilică despre Mircea. Liceul Mircea, să ne-nțelegem… Nostalgia asta fiziologică joacă feste obiectivității opiniei mele. În anii ’80 învățământul preuniversitar din România funcționa într-un mediu perfect de incorect… dar în perfecta lui incorectitudine a dat rezultate care se întâlnesc acum numai în instituții de învățământ de prestigiu din lume. Cauzele sunt multe și nici nu sunt de discutat aici… le mai întâlnesc când frunzăresc forumurile expats-ilor… toți își aduc aminte de ce-a fost frumos, iar ce-a fost mai puțin frumos este tratat cu umor și indulgență… uniforme pepit, UTLM, PTAP, practica în producție, practica în agricultură, meditații, treapta I și a-II-a, brifcor, matricole, fotbal cu nasturi, mingea de 35, adidași de la pionierul, arcuri de la Reghin, teniși de la Drăgășani, Daciada, tabere gratuite, ședințe UTC, organizația de pionieri, comandanți de grupă sau detașament, practica la canal, organizarea muncii în producție și alte alea… toate astea au dispărut. A dispărut învelișul social egalitarist al copiilor, al adolescenților. A dispărut sita admiterii la facultate, a dispărut selecția prin performanța. A dispărut sportul de masă. A dispărut liantul social care dădea savoare vârstei. A dispărut copilăria… Au apărut altele, manuale alternative, materii facultative dar obligatorii, religie, musai… Toți îndesăm cruci la greu, pe stradă, pe lângă biserici…în cerul gurii. Cu noi așa bisericoși au apărut alte valori… A apărut manifestarea cretinoidă a politicii în învățământ. A apărut Societatea Comercială Educația SRL care a determinat un personaj care, întâmplător, este rector al Politehnicii București, să propună admitere la facultate fără bacalaureat… A apărut selecția prin copiat… De fapt, selecția prin copiat rules… Toate creionează un viitor sumbru, din păcate. Când generația am decât o să fie în putere, o să ne descoperim probleme majore, pe care astăzi le pipăim doar… probleme la doctorii care nu vor fi doctori, probleme în sistemul juridic, probleme și iar probleme… suntem abia la început, prieteni.

Toate astea, care decontează neajunsuri vechi de 20 de ani, m-au făcut să nu mai vorbesc despre liceul meu. M-au făcut să mă bucur că nu a devenit și liceul copilului meu.

Concluzia:

Nimic din cele de mai sus nu vor diminua recunoștința pe care am purtat-o celor care ne-au preluat copii și ne-au construit, ne-au pregătit pentru examenele vieții. Domnii Ionescu Liviu, Doicescu Mircea, Protopopescu Mircea, Marian Sârbu, Ion Cristian, Maria Leahu, doamna Mihăilescu, doamna Gomoiu, Marcel Gonzo Ionescu, doamna Bistrițeanu, domnul Faitar… directori ca Sever Baltag sau domnul Angelescu… mulți și super buni. Și acum le mulțumesc.

Pe de altă parte, voi fi extrem de fericit dacă îmi voi putea transfera copilul în altă țară, chiar dacă, din cauze tragi-comice, eu nu pot părăsi țara. Îmi pare rău că, după o parte considerabilă din viață mea profesională petrecută în slujba statului, am ajuns să privesc ca pe o mare victorie personală faptul că-mi gonesc copilul din țară, dar asta e.

Vom colecta dividendele acestei decizii altfel, în principal în normalitatea copilului de azi și a adultului de mâine.